7 maart 2014 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep''

Planneralm - © Klaus Zettler

Sneeuwkanonnen? Die vind je niet in Planneralm. In dit kleine skigebied in het Oostenrijkse Steiermark ski je alleen op natuursneeuw. En daar zijn ze trots op. Terwijl andere skigebieden zichzelf profileren met 100% sneeuwgarantie door de aanwezigheid van een heel leger sneeuwkanonnen, doen ze op de Planneralm het tegenovergestelde. “ Ich steh’ auf Naturschnee!” is hier het motto.

Skiën op natuursneeuw

We hoeven er niet omheen te draaien: in veel Oostenrijkse skigebieden ligt veel minder sneeuw dan we gewend zijn. Toch kun je overal goed skiën, omdat bijna elk skigebied haar pistes kan voorzien van kunstsneeuw. In het kleine skigebied Planneralm vlakbij Donnersbach staat geen enkel sneeuwkanon, en dat is meteen hun meerwaarde; skiën op natuursneeuw is namelijk écht heel fijn. Voel je dat verschil dan? Jazeker! We hebben het voor je getest: het is veel minder ijzig en minder hard. Puur natuur!

Er ligt genoeg in Planneralm

Nieuwsgierig geworden naar deze kleine “Schneeloch” rijden we de 11 km lange weg vanuit Donnersbach omhoog naar Planneralm. Het dal is groener dan groen, het motregent een beetje, dus ik ben benieuwd wat dit natuurskigebiedje ons gaat brengen. Als we de auto bij de liften van de Planneralm parkeren – op 1.600 meter hoogte – is de motregen overgegaan in lichte sneeuw. Helaas is het zicht heel slecht, dus we zien niet veel van dit natuurvriendelijke skigebied. Maar na een paar afdalingen komen we erachter dat het wel heel goed voelt, die natuursneeuw. En…er ligt genoeg!

Planneralm - © Klaus Zettler

Planneralm op een mooie dag (Foto: Planneralm - © Klaus Zettler)

Kilometervreters gaan zich hier vervelen

Het skigebied Planneralm biedt 15 km aan pistes, 2 stoeltjesliften en 3 sleepliften die je tot een hoogte van 2.200 meter brengen. Dat zijn geen aantallen waar de gemiddelde kilometervreter warm voor loopt. Het skigebied is dan ook niet geschikt voor de allround-wintersporter, die zal zich hier absoluut gaan vervelen na een paar uur. Natuurliefhebbers, toerskiërs, freeriders en families voelen zich op de Planneralm wél thuis. Ook kun je er langlaufen, rodelen en heel goed wandelen. Direct bij de dalstations van de liften zijn enkele hotels en appartementen, er is een sportzaak en een kleine levensmiddelenwinkel. In het skigebied liggen 3 knusse skihutten, er is een zelfbedieningsrestaurant en zelfs een funpark. That’s it!

Skiliften Planneralm

Accommodaties liggen direct bij de liften

Onze favoriet: nummer 7

Hoewel de pistes hoofdzakelijk rood zijn, wordt het nergens echt heel moeilijk of steil. De gemiddelde wintersporter kan er dus goed uit de voeten. Alleen de twee korte zwarte pistes doen hun kleur eer aan. De piste bij sleeplift A staat aangeduid als rood, maar is eigenlijk een perfecte oefenhelling voor beginners: lekker breed en glooiend. De twee stoeltjesliften zijn redelijk modern en snel. Je kunt dus best wat kilometers maken op een dag, zij het vaak op dezelfde piste. De ongeprepareerde skiroutes zijn behoorlijk lang en bieden de gevorderde skiër een leuke uitdaging. De afdaling 7, aan de rechterkant van het skigebied, was absoluut onze favoriet. Alleen jammer dat je deze piste alleen kunt bereiken met een sleeplift.

Het skigebied Planneralm kent enkele gezellige skihut, zoals de Seekaralm

Planneralm: heerlijk rustig en overzichtelijk voor families

Wij hebben een fijne dag gehad in Planneralm. Ik ben gecharmeerd van dit – toch wel bijzondere – gebiedje. De pistes zijn mooi, niet allemaal zo “strak” geprepareerd als in veel andere gebieden, maar dat is juist leuk. De afdalingen bieden nog behoorlijk wat afwisseling, zeker als je kijkt naar het beperkt aantal pistekilometers. Direct naast de pistes is ook meer dan genoeg te beleven en de knusse skihut Seekaralm is uniek in z’n soort. Ik zou me hier prima een paar dagen kunnen vermaken. En met een paar toerski’s met vellen of sneeuwschoenen zeker een week! Ook begrijp ik de families met kinderen heel goed die hier hun vakantie doorbrengen; heerlijk rustig en overzichtelijk.

Ook skiën in Steiermark? 3 dagen incl. hotel halfpension en skipas al v.a. € 173,- >>

Sneeuw tot aan de auto in Planneralm

Terugskiën tot de parkeerplaats; aan sneeuw geen gebrek

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.