3 maart 2014 door Miranda in 'Nieuws''

Snowplaza Germknödel Index

Hoe diep moet je in de buidel tasten voor een lunch op de piste in de Oostenrijkse skigebieden? Als antwoord op deze vraag heeft Snowplaza de “Germknödel Index” in het leven geroepen. Deze index vergelijkt op een ludieke manier de prijzen in verschillende Oostenrijkse skigebieden. De Germknödel is een populaire snack op de piste. Snowplaza deed onderzoek en vergeleek de prijzen van de Germknödel met vanillesaus in de hoogstgelegen bergrestaurants van de 20 populairste skigebieden van Oostenrijk.

Wat is de Germknödel Index?

In de Germknödel Index kun je in één oogopslag zien wat een Germknödel met vanillesaus kost in het hoogstgelegen restaurant van de 20 populairste skigebieden van Oostenrijk. De prijs van eten is tevens vaak een goede indicator voor de prijs van een wintersportvakantie in een bepaald gebied. Waarom we voor Germknödel hebben gekozen? Deze specialiteit is één van de favoriete snacks van wintersporters in Oostenrijk. Eigenlijk is deze zoete lekkernij een dessert, maar het wordt ook vaak als tussendoortje of lunch op de piste gegeten. Bovendien zijn de ingrediënten overal min of meer gelijk, waardoor de verschillende Germknödels goed met elkaar vergeleken kunnen worden. Om een zo objectief mogelijk beeld te krijgen hebben wij de prijzen in de hoogstgelegen bergrestaurants opgevraagd. We hebben hier geen onderscheid gemaakt of het om een zelfbedieningsrestaurant of een luxe berghut met bediening gaat. Het ging ons om de prijs en niet om de kwaliteit van het eten. Bovendien is onze ervaring dat de Germknödel overal redelijk hetzelfde smaakt.

Germknödel Index

In de Germknödel Index zie je in één oogopslag de prijzen in de diverse skigebieden

De goedkoopste Germknödel eet je in Sölden

Eén blik op de Germknödel Index geeft direct al een goed beeld van de prijzen in de verschillende skigebieden. Prijzen variëren van € 4,60 in Sölden tot € 10,- in het exclusieve Lech am Arlberg. Tot de top 3 van de duurste Germknödels horen ook Hochzillertal en Mayrhofen. In Sölden, Obertauern, Kitzbühel en Skiwelt Wilder Kaiser – Brixental eet je het goedkoopst een Germknödel met heerlijke warme vanillesaus. Gemiddeld kost een Germknödel op de piste € 6,49.

Sölden Tiefenbachgletsjer

De goedkoopste Germknödel eet je hier - in Sölden - op de Tiefenbachgletsjer

Prijzige Germknödel, voordelige skipas

Maar zegt de Germknödel Index nou ook iets over de prijs van een wintersportvakantie in een bepaald gebied? Nee. Daarvoor moet je natuurlijk ook kijken naar de prijzen van accommodatie, skipassen, - huur en les. Feit is dat je in Lech am Arlberg de duurste Germknödel eet en dat dit gebied ook absoluut tot de duurste gebieden van Oostenrijk behoort. De prijzen liggen hier bovengemiddeld voor zowel je onderkomen als ook de skipas. En in Sölden eet je dan misschien wel de goedkoopste Germknödel, maar voor de skipas moet je behoorlijk diep in de buidel tasten (€ 246,- voor 6 dagen). In Galtür daarentegen betaal je relatief veel voor de Germknödel, maar de prijs van het liftticket - dat je nodig hebt om bij de bewuste Germknödel te komen - is daar weer voordelig (€ 175,- voor 6 dagen).

Snowplaza vergelijkt de prijzen

Met de Germknödel Index hebben we niet kunnen of willen bewijzen welk skigebied het duurste van Oostenrijk is, maar het geeft wel een indicatie. We beseffen dat er nog veel meer te rekenen valt als we daadwerkelijk een betrouwbaar beeld willen geven van het prijsniveau in de skigebieden. Snowplaza zal zich blijven verdiepen in de prijzen in de Alpen en we zullen in de toekomst meer indexen gaan publiceren. Voor nu weet je in ieder geval waar je aan toe bent als je een Germknödel bestelt in één van de populaire skigebieden in Oostenrijk.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.