1 maart 2014 door Miranda in 'Reisverslagen''

Die Tauplitz

Bij het horen van de term "Schneeloch" begint mijn wintersporthart altijd sneller te kloppen. Een plek waar een meer dan gemiddelde hoeveelheid sneeuw per jaar valt, daar moet ik heen! Zo gezegd, zo gedaan. Kerst en Oud & Nieuw 2013 brengen wij door op een knusse vakantieboerderij nabij het skigebied die Tauplitz in Oostenrijk. Laat die sneeuw maar komen!

Logeren bij de boer

Tauplitz ligt aan de ‘onbekende’ kant van Oostenrijk, in Steiermark. De afstand naar deze regio is groter dan naar het populaire Tirol of Salzburgerland, maar toch valt de reis eigenlijk reuze mee. De route gaat voornamelijk over snelwegen en na ongeveer 10 uur bereiken we onze bestemming. Bij aankomst doet het landschap helaas niet echt denken aan wintersport. Het dal is groen en grauw, alleen boven ligt sneeuw. De sfeer in en om de vakantieboerderij “Moar z’ Winklern” maakt alles goed. We worden hartelijk ontvangen door de jonge boerin Katrin en al snel maken we kennis met de andere bewoners van deze boerderij: pluizige katten, prachtige koeien met krullen, vrolijke eenden en ganzen, tevreden varkens en de oude hond Barry. Wat een gezelligheid! Ik kan me voorstellen dat kinderen het hier helemaal geweldig vinden.

Op de sneeuwscooter naar je hotel

Op de eerste dag blijkt al snel dat Tauplitz haar reputatie als Schneeloch dit jaar geen eer aan doet. Er ligt nauwelijks sneeuw in het dorp. We brengen de eerste dag door met Bernhard, een local, die ons uitlegt dat deze situatie zeer uitzonderlijk is voor dit gebied. “Normaal gesproken ligt hier rond de kerst al ruim een meter sneeuw, gelukkig hebben we ook sneeuwkanonnen voor als de natuur ons een keer in de steek laat.” Vanuit het dorp vertrekt een lange stoeltjeslift naar de hoger gelegen alm. Hier is gelukkig wel alles wit. Het leuke is dat je ook op de alm kunt overnachten, hier zijn diverse hotels en chalets waaruit je direct op de piste stapt. Je kunt hier echter niet met de auto komen, dus nadat je je wagen hebt geparkeerd, wordt je opgehaald met de sneeuwscooter. Vergeet alleen niet waar je hem precies geparkeerd hebt, want met een beetje pech (of geluk...) moet je je auto uitgraven na je vakantie.

Pistes with a view

Al snel blijkt dat het skigebied groter is dan de pistekaart doet vermoeden. Na mijn opmerking dat de pistes hier niet zo lang zijn, leidt Bernhard ons van het bergstation van de Lawinensteinlift naar het dalstation van de Mittersteinlift. Deze gondel vertrekt boven het dorp Bad Mitterndorf, de plaats waarmee Tauplitz haar skigebied deelt. Het is een heerlijk lange piste en het laatste stuk is super breed en perfect om te carven. We stappen in de gondel en boven wacht ons een geweldig uitzicht. Voor ons ligt de Grimming, een imposante berg die in z’n eentje in het landschap staat. Ook zien we in de verte de Dachsteingruppe met gletsjer. Je hebt hier meerdere afdalingen met een geweldig uitzicht. De zwarte afdaling naar het middenstation van de gondel is hier een goed voorbeeld van. De piste is behoorlijk steil, maar doordat ie erg breed is, is deze goed te doen voor de gemiddelde wintersporter.

Wintersport in die Tauplitz

Populair bij families

In het skigebied liggen diverse sfeervolle bergrestaurants. Aanrader is de Schöni Alm, waar je voor een goede prijs bediend wordt op het zonnige terras of in de gezellige stube. Ook de Kaiserschmarrn in de S’kiemandl, de hoogstgelegen skihut van Steiermark – met geweldig uitzicht – smaken geweldig. Aangezien het kerstvakantie is, komen we veel families met kinderen tegen op de pistes van die Tauplitz. Logisch, het is een heerlijk gebied voor de hele familie: overzichtelijk en niet te moeilijk. Toch is het hier lang niet zo druk als in de populairdere Oostenrijkse skigebieden. We hoeven nergens lang te wachten voor de lift en de drukte op de afdalingen valt heel erg mee. Maar eigenlijk kwamen wij hier ook nog voor iets anders: skiën buiten de gemarkeerde pistes. Bernhard wijst ons diverse plekken waar het na een dump verse sneeuw goed freeriden is. We kunnen het ons goed voorstellen. Er zijn veel overzichtelijke afdalingen en kommen, waardoor ook beginnende off-pisteskiërs hier aan hun trekken komen. Nu de sneeuw nog…

Wintersport met kinder in die Tauplitz

Toch nog verse sneeuw

Als ’s avonds de regen tegen het raam van de boerderij tikt, kijken we elkaar verheugd aan: als het beneden regent, dan sneeuwt het boven! De volgende dag staan we dan ook als eerste bij de lift. In de lift naar boven worden de bomen witter en wij steeds blijer. De 15 centimeter verse sneeuw zorgen niet voor het echte poedergevoel, maar toch vermaken wij ons prima op een paar van de afdalingen die Bernhard ons gewezen had. En we kunnen ons nog beter voorstellen hoe geweldig het hier is als er een halve meter sneeuw valt. Vanuit de Lawinensteinlift hebben we een mooi zicht op de afdaling eronder. Door de verse sneeuw is de piste veranderd in een afdaling met enorme kamelenbulten, die leiden tot de nodige valpartijen. De ukkies op de piste schijnen hier minder last van te hebben en lachen om de volwassenen die moeite hebben om hun balans te houden. Ik begrijp weer waarom veel wintersporters niet blij zijn met verse sneeuw; de eerste dag na de sneeuwval is het toch altijd even wat lastiger en zijn de pistes minder egaal.

Verse sneeuw

Mooi skigebied voor een vriendelijke prijs

Ondanks dat de sneeuwcondities verre van optimaal waren, hebben we een fijne tijd gehad in Tauplitz. Een verblijf op een boerderij is geweldig leuk als je van beesten en rust houdt. Je moet het alleen niet erg vinden om een stukje te rijden naar het skigebied; veel boerderijen liggen een stukje bij de pistes vandaan. Het skigebied is een aanrader voor families en freeriders die voor een vriendelijke prijs willen genieten van een mooi skigebied. Heel groot is het niet, dus je zult meerdere malen dezelfde afdaling doen, maar persoonlijk vind ik dat geen enkel probleem. Ik ga dan ook graag nog een keer terug om al die mooie afdalingen nog eens over te doen als die halve meter verse sneeuw wél is gevallen.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen