16 maart 2014 door Daphne in 'Stellingen''

Iphone

De mobiele telefoon is niet meer weg te denken, zelfs niet van de skipiste. Dankzij allerlei applicaties krijgt wintersport een extra dimensie. Ski apps kunnen heel functioneel, amusant en interessant zijn, maar er heerst een nieuwe trend op de piste die niet heel verantwoordelijk schijnt te zijn.

Tal van ski apps

Er zijn verschillende ski apps die skigegevens bijhouden. Denk hierbij aan het aantal afgelegde skikilometers, snelheid, gebruikte liften, hoogtemeters en pauzes. Je zet de app aan vanaf het moment dat je je eerste afdaling pakt. Gedurende de dag houdt de app je activiteiten nauwkeurig in de gaten. Zodra de skidag eindigt zet je de app uit en zie je een totaaloverzicht van jouw skigegevens. Je skidata wordt automatisch opgeslagen op je telefoon. Eindelijk… het bewijs voor het thuisfront van je zware werk op de berg.

Je verbreekt het ene record na de andere

Ondanks dat deze nieuwe technologie erg vermakelijk is, groeit er een nieuwe trend onder wintersporters. Wat ik zelf ondervonden heb op de piste is dat het verder gaat dan het bekijken van je skiresultaten. Het is natuurlijk hartstikke leuk om te zien hoe hard je van de berg geraasd bent. Het is nog leuker als je sneller bent dan je broer of zus. Je verbreekt het ene record na het andere. Wat ik gemerkt heb, is dat het behalen van een recordsnelheid een overheersende ski-activiteit wordt. Zowel bij jongeren als bij volwassenen.

Apps en Ski Tracks app resultaten

Adrenaline overschrijdt grenzen

Zo zijn snelheden van 100 km per uur en sneller geen uitzondering. Het gaat dan niet over gecontroleerd skiën, maar gewoon rechtdoor naar beneden knallen. Dat is natuurlijk spannend en leuk, maar is het verantwoord? Ten eerste giert de adrenaline door je lichaam waardoor de kans groot is dat je je eigen grenzen overschrijdt. Ten tweede ben je niet alleen op de piste. Het kan gevaarlijk zijn voor skiërs die op dezelfde afdaling aanwezig zijn.

Recordvirus?

Afgelopen wintersport heb ik toch weer Ski Tracks aangezet. Het is heel leuk om te zien hoeveel kilometers je per dag gemaakt hebt. Toch is de maximale snelheid iets om te blijven overtreffen. Waarom hebben we toch zo'n drang om dat te doen? Ok, ik moet toegeven dat ook ik een beetje besmet ben met het recordvirus. Ik ben helemaal geen waaghals, maar toch probeer ik graag mijn snelheid te verbeteren. Misschien ben ik als jongvolwassene toch meer toe aan een ouderwets skiwedstrijdje dan dat ik zelf wil toegeven?

Ben jij door de ski apps ook aangestoken met het 'recordvirus' of doe je niet mee aan deze trend? Laat een reactie achter!

Als Daphne zou moeten kiezen tussen een zomervakantie of wintersport, is de keuze snel gemaakt: wintersport natuurlijk! Als klein ukkie stond ze voor het eerst op de ski’s en nog steeds is de jaarlijkse vakantie een echte familietraditie.