25 februari 2014 door Peter in 'Reisverslagen''

Hochfügen

De hernieuwde kennismaking met Hochfügen was er een met gemengde gevoelens. Het was zondag prachtig weer, de pistes lagen er mooi bij, maar na de onfortuinlijke val van schoonzus Marjolijn - gescheurde knieband en dus einde oefening – leek de zon aan kracht te verliezen.

Problemen in Hochfügen door drukte

Dat er wel eens ongelukken op de piste gebeuren, is geen nieuws. Leuk is anders, maar in Hochfügen kunnen dergelijke ongevallen wel eens problemen opleveren. Het was er zondag erg druk en dat kan de berg niet aan. De 14 kilometer lange bergweg van Fügen naar Hochfügen raakte verstopt en dat had alles te maken met het parkeren van allerlei auto’s langs de kant van de smalle bergweg. De parkeerplaatsen bij de skiliften van Hochfügen zaten binnen de kortste keren vol en vanaf dat moment werd het automobilisten toegestaan om hun voertuig langs de kant van de toegangsweg te plaatsen. De rij geparkeerde auto’s groeide met de minuut en strekte zich honderden meters uit. Alleen de skibussen werden nog doorgelaten.

Ambulance gestremd

Aan het einde van de middag moesten al deze skiërs weer naar huis. Ondanks dat de plaatselijke verkeersregelaars hun stinkende best deden om alles in goede banen te leiden, gaf het ze de nodige problemen. Vooral toen tegen half vijf een ambulance met loeiende sirene de berg kwam opgereden. Het werd een helse rit voor deze hulpverleners, maar goed dat ze niet eerder de berg op hoefden, want dan had het allemaal nog wat langer geduurd. Ze weten in Hochfügen wel dat het aantal auto’s in het hoogseizoen veel te groot is. Wat is dan wijs? Beneden een grote parkeerplaats aanleggen en de mensen met bussen verder vervoeren? Of toch een beperkt aantal voertuigen boven toelaten en beneden een teller installeren? Die auto’s langs de kant van de weg is een schijnoplossing. Doe mij voortaan de bus maar.

Hochfügen

Enorme drukte op de parkeerplaatsen

Huisarts Hochfügen lucratief

Nu we toch in de ziekenzorg zitten, schoonzus Marjolijn meldde zich met haar man Erik bij de plaatselijke huisarts, na een slederit per brancard naar het dalstation van Hochfügen. De huisarts in Fügen deed zijn werk met compassie, maar incasseerde na het consult, het maken van röntgenfoto’s en het beschikbaar stellen van twee krukken, een bijdrage van 650 euro. En zo ging het de hele dag door, de hele week, want niet alle wintergasten komen zonder kleerscheuren van de berg af. Even meerekenen? Drie patiënten per uur leveren bijna tweeduizend euro op. Een werkdag van acht uur betekent een dagloon van 16.000 euro en uiteraard gaat daar het een en ander aan kosten af, maar het baantje van huisarts in een skigebied blijkt geweldig lucratief. Marjolijn kan de rest van de week in ieder geval genieten van de zon, de huisarts van zijn bankrekening.

Zonnig weer in Hochfügen

Bergen hebben een bijzondere aantrekkingskracht op Peter. In de winter staat hij graag op de ski’s of is onderweg op sneeuwschoenen. Hij gaat het liefst steeds naar andere bestemmingen en is altijd op zoek naar de speciale plekjes.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen