Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Verse sneeuw op komst

Vandaag is het droog in de Alpen, soms trekken er sluierwolken over, maar er is zeker ook zon. Morgen gaat het in het westen sneeuwen en later ook in het zuiden. De sneeuwgrens ligt net onder de 1000m.

Vandaag zonnig

Zoals gezegd, blijft het vandaag droog en de zon schijnt ook geregeld. Vooral in Oostenrijk is het prachtig. Het is wel zacht, in de dalen is het makkelijk 5 tot 10 graden en pas rond 2000m liggen de temperaturen rond het vriespunt. In het westen van de Alpen, in Frankrijk en Zwitserland zien we vaker sluierwolken over trekken en langzaamaan worden deze steeds dikker. In de loop van de dag verdwijnt de zon, op nadering van een storing. Maar neerslag valt er vandaag nog niet.

Het begint zonnig vandaag in Folgaria

Morgen sneeuw

In de avond en nacht wordt de bewolking steeds dikker en valt er wel neerslag. De sneeuwgrens begint in Frankrijk rond 1500m, maar daalt al snel tot rond of net iets onder de 1000m. Zwitserland volgt ook met wat sneeuw, maar in het oosten (een plaats als Davos) duurt het wel tot woensdagmiddag voordat de sneeuw valt. Ook het westen van de Italiaanse Alpen krijgt met deze neerslag te maken. Maar in de Dolomieten en in Oostenrijk is het een droge dag. De zon heeft nog goede papieren aan de noordflank van de hoofdkam, dus de bekende skioorden in Tirol en het Salzburgerland profiteren hier nog optimaal van.

Het weer voor morgen

Weer op langere termijn

Het roer gaat om zo lijkt het, maar daar moeten we nog wel even op wachten. Donderdag is weer een rustige dag en op veel plaatsen breekt de zon flink door. Maar vrijdag krijgen de Alpen weer te maken met een depressie en die brengt als eerste weer sneeuw in het westen van de Alpen. Maar ditmaal verloopt het toch allemaal wat anders dan hoe we het een groot deel van de winter hebben zien gebeuren. Het lagedrukgebied neemt af, niet alleen aan de grond, maar ook op grote hoogte. Hierdoor trekt het zeer langzaam over de Alpen en hebben we er ook in het weekeinde mee te maken. Uiteindelijk komt de kern bij Slovenië te liggen, waardoor de wind noordelijk wordt en er juist aan de noordflank van de Alpen duidelijk meer sneeuw valt. We hebben het over sneeuw, want het wordt ook meteen kouder, zodat de neerslag ook in de dalen een winters karakter heeft.

Vandaag een zonnige dag in Crans-Montana

Reisweer

Wat we hierboven beschreven heeft de nodige gevolgen voor het reisweer in het weekeinde. Veel wintersporters komen terug en gezien de carnavalsvakantie in het zuiden trekken er nog een aantal die kant op. Zaterdag ziet het weer er wisselvallig uit. Maar het is nog niet zo heel koud, zodat op de Duitse Autobaan het meestal wel regent. Ook de Frankrijk-gangers hebben meestal nog wel met regen te maken. Alleen het laatste stukje, als je boven de 1000m komt, is het sneeuw wat de klok slaat. In de nacht naar zondag wordt het steeds kouder en daalt de sneeuwgrens in rap tempo. Zo lijkt het advies; je kunt beter iets eerder vertrekken, dan iets later.

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.