Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Sneeuwval tijdelijk minder

5440 - Alpenweer: Sneeuwval tijdelijk minder (1)

Vandaag en morgen is het even rustiger aan de zuidkant van de Alpen. De sneeuwval wordt minder en de zon breekt zelfs even door. Vanaf donderdagavond en de nacht naar vrijdag zorgt stuw vanuit het zuiden weer voor flinke sneeuwval. Aan de noordflank van de Alpen blijft het behelpen met föhn en een matige sneeuwkwaliteit.

Noorden geregeld zon, zuiden nog sneeuw

Aan de noordkant van de Alpen is het vandaag wederom prima weer, met geregeld zon. Daarbij ligt de vorstgrens in de middag wel hoog, tussen 1500 en 1700 meter. Aan de zuidkant ligt de vorstgrens ongeveer even hoog, maar daar is het bewolkt en valt nog steeds wat sneeuw. De sneeuwgrens ligt rond 1400 meter. Er valt 10 tot 30 cm in veel oostelijke gebieden, maar westelijker in het Aostagebied en de Franse Alpen zijn de hoeveelheden kleiner.

Aan de zuidkant van de Alpen is het vandaag nog altijd veelal bewolkt, met vooral in de Italiaanse bergen wat sneeuw.

Morgen vooral oosten droog

De weersituatie wordt morgen in het zuiden en oosten van de Alpen even beter. Na een redelijk grijze ochtend, met soms nog wat sneeuw, breekt in de middag van tijd tot tijd de zon door. Met 2 tot 5 graden rond 1500 meter blijft het wel zacht. In het westelijke Alpengebied is er in de ochtend juist zon, daarna raakt het bewolkt en volgt er neerslag uit het westen. Vanaf 1200 tot 1400 meter is dat sneeuw, in de dalen valt regen. Later wordt de aangevoerde lucht wat kouder en daalt de sneeuwgrens naar 1000 meter.

Het weerbeeld voor morgen. In de oostelijke Alpen is het vrijwel droog met zon. In het westen raakt het geheel bewolkt en volgt later weer sneeuw.

Flinke föhn op vrijdag

In de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend krijgt het noordelijk Alpengebied met flinke föhn te maken. Vooral hogerop in de Zwitserse en Franse bergen kan het flink gaan waaien, mogelijk hard, windkracht 7. De temperatuur aan de lijzijde, dus de noordkant van de bergen, kan daarbij stijgen naar ruim 10 graden in het dal. Aan de zuidkant van de Alpen wordt de lucht tegen de bergen opgestuwd en volgt opnieuw een dag met flinke sneeuwval. Er kan dan weer 20 tot 40 cm gaan vallen in veel skigebieden, vooral wederom in Italië en in Oostenrijk in Karinthië en het zuiden van Tirol.

In de Duitse middelgebergten wordt het vooral in het weekeinde wat kouder en valt er weer wat sneeuw.

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.