Skip to navigation Skip to main content
53905 - Wintersport in Zell-Gerlos: met deze tips wordt dat extra leuk (3)
© Zillertal Arena

De dorpen Gerlos en Zell am Ziller zijn beide onderdeel van de Zillertal Arena en worden samen ook wel Zell-Gerlos genoemd. Heb jij een wintersport naar een van de dorpen op de planning staan? Pak er dan maar snel pen en papier bij of maak een nieuwe notitie in je telefoon, deze tips wil je namelijk niet missen. We hebben niet een alleen leuke to-do's voor op de piste voor je verzameld, maar ook daarbuiten. Met deze acht tips wordt je wintersport in Zell-Gerlos extra leuk!

Wintersport in de Zillertal Arena

Zell am Ziller en Gerlos zijn samen met de dorpjes Königsleiten en Wald im Pinzgau onderdeel van het skigebied de Zillertal Arena. Met maar liefst 147 km aan pistes en heel veel leuke alternatieve activiteiten, hoeft niemand zich hier tijdens de wintersport te vervelen. Of je nu komt skiën met het gezin, de hele familie, je partner of je vrienden! Het skigebied strekt zich uit over meerdere bergen en biedt de mogelijkheid tot het skiën van allerlei mooie tochten. Voor iedereen is er een lievelingspiste te vinden en de bourgondische skiër kan elke dag helemaal losgaan in de vele authentieke berghutten. Elk seizoen zijn er veel Nederlandssprekende skileraren aanwezig, dus als je skilessen nodig hebt, volg je die vaak gewoon in eigen taal. Wel zo makkelijk!

Alles over een wintersport in Zell-Gerlos

1. Skiën in het licht van de volle maan

Krijg je geen genoeg van de pistes? Als je toevallig in de week van volle maan op wintersport bent, hoeft dat ook niet. Al een aantal jaar organiseert de Zillertal Arena het event 'Moonlight Skiing & Diner', waarbij je geniet van een gezellige huttenavond en een heerlijke afdaling in het licht van de volle maan. Moonlight Skiing & Diner vindt tijdens skiseizoen 2021/2022 plaats op 18 januari, 16 februari en 17 maart 2022. Om 16.10 uur neem je de Dorfbahn in Königsleiten omhoog naar Bergrestaurant Gipfeltreffen voor een aperitief en gezellig diner. Hierna volgt er een klim naar het Gipfelkreuz (+/- 10 minuten) en daarna een afdaling naar het dalstation van de Fussalm X-Press in Gerlos. Meedoen kost € 65,- per persoon en kan vanaf 15 jaar en ouder. Let op: dit uitstapje is voor beginners niet geschikt.

Schrijf je in voor Moonlight Skiing & Diner
53905 -  (15)
© Zillertal Arena

2. De Höhenfresser Tour afvinken

Kun je goed skiën en kom je zonder moeite van een zwarte piste af? Dan mag de Höhenfresser Tour niet op je lijstje ontbreken. De dalafdaling in Zell am Ziller die deze naam draagt, is een van de langste qua hoogtemeters in Oostenrijk! Je start op het hoogste punt in het skigebied, de 2500 meter hoge Übergangsjoch, en je eindigt bij het dalstation van de Rosenalmbahn of de Karspitzbahn in Zell am Ziller op 576 meter hoogte. De afdaling is 10 km lang en je overbrugt wel 1930 hoogtemeters. Het grootste deel van de afdaling is rood van kleur, maar het laatste stuk is diepzwart en absoluut niet geschikt voor beginners. Weet dus waar je aan begint als je de uitdaging aangaat!

TIP: dit zijn de leukste activiteiten buiten de pistes in Zell-Gerlos

3. Je eigen culinaire skisafari samenstellen

Tijdens je vakantie in Zell-Gerlos draait het niet alleen om skiën, maar ook om genieten. Gek op de Oostenrijkse keuken en een echte levensgenieter? In de ruim 30 berghutten kun je je helemaal te buiten gaan aan de lokale lekkernijen. Stel daarom je eigen culinaire skisafari samen en laat de dag volledig in het teken staan van skiën in combinatie met lekker eten. Start de dag bijvoorbeeld met een warme choco bij de Umbrella Bar. Vervolg daarna de route voor de dalafdaling richting de Dorfbahn in Gerlos en stop halverwege voor een overheerlijke Apfelstrudel bij de Rössl Alm. Bij mooi weer kom je met moeite van dit heerlijke terras af! Is het je gelukt? Neem de Dorfbahn omhoog en vervolg je culinaire skisafari richting de sfeervolle Kreuzwiesenalm in Zell am Ziller voor een traditionele Oostenrijkse lunch. Of wordt het toch een XXL Schnitzel bij Rosi's Schnitzelhütte? De keuze is aan jou. Daarna nog een toetje in de nieuwe Wiesenalm, waar je kunt blijven voor een afzakkertje als je verblijft in Zell. Slaap je in Gerlos? Dan wordt het nog een stukje skiën, maar niet getreurd. Ook hier wacht nog de perfecte plek voor een drankje na afloop. Gezellig bij Seppi's op het terras of gewoon ergens in het dorp. Kun je daar meteen de tocht van morgen uitstippelen!

Alle berghutten in Zell-Gerlos
53905 -  (16)

4. Arena Champions

Na het skiën van de Höhenfresser Tour en je eigen culinaire skisafari is er nog een leuke uitdaging: de Arena Tour. Een superleuke skitocht van in totaal 64 km lang, die je de leukste plekken van het skigebied laat zien. Niet alleen ski je flink wat pistekilometers, je passeert ook een aantal andere leuke uitdagingen onderweg. Tot de 14 hoogtepunten behoren onder andere speedchecks, funslopes en photopoints en tot slot kun je er ook nog eens met de eer van 'Arena Champion' vandoor gaan.

Zo word je Arena Champion

5. Skiën op de beste ribbels tijdens Good Morning Skiing

In de Zillertal Arena kun je 's avonds laat, maar ook 's ochtends vroeg op de latten staan. Dat laatste kan elke donderdag en zondag in maart tijdens het event Good Morning Skiing. Al om 6.55 uur openen de Karspitzbahn I&II in Zell, de Isskogelbahn in Gerlos en de Dorfbahn I&II In Königsleiten. Vooraf ontbijten hoeft niet, dat doe je gewoon tussendoor op de berg. De pisterestaurants Kreithütte, Kreuzwiesenalm, Arena Center en Gipfeltreffen openen speciaal voor deze gelegenheid extra vroeg hun deuren.

53905 -  (17)
© Zillertal Arena

6. 's Avonds rodelen op de Gerlosstein

Als je vanuit Zell am Ziller naar Gerlos rijdt, kom je halverwege de belevenisberg Gerlosstein tegen. Niet alleen vind je hier een handjevol accommodaties en een kleine 10 km aan pistes, je kunt er ook geweldig rodelen. Rodelbaan Gerlosstein is met een lengte van 7 km de langste van het skigebied en het Zillertal. Elke dag kun je hier rodelen van 10.00 tot 16.30 uur en van maandag t/m zaterdag ook van 19.45 tot 23.00 uur. Een slee kun je daar huren en voor een korte pauze, lunch of diner kun je terecht bij berghut Schlittenstadl Sonnalm, die je halverwege de route tegenkomt. Dit is een geweldige activiteit voor ouders én kinderen! Meer informatie en prijzen ›

7. Ga op zoek naar de funslopes met kinderen

Zell-Gerlos is een ideale bestemming voor een skivakantie met kinderen. Niet alleen vind je hier goede skischolen en kunnen de kids de skilessen vaak gewoon in eigen taal volgen, er zijn ook allerlei spannende funslopes om de gewone pistes mee af te wisselen. Mascotte FUNty maakt er dag in dag uit een feestje van en er is zelfs een piste met zijn naam! Neem het tegen elkaar op tijdens het skiën van de funruns, slaloms en speedcheckroutes en kom tussendoor even tot rust tijdens een pauze in de berghutten. Op de menu's staan ook voldoende kindvriendelijke gerechten!

8. Middagje wandelen in plaats van skiën

Het klinkt misschien gek, maar als je op wintersport bent in Zell-Gerlos is het ook echt de moeite waard je skischoenen een keer voor wandelschoenen te verruilen. Ook te voet valt er hier ontzettend veel te ontdekken. Lekker even helemaal alleen in het winterse landschap, genieten van de natuur. Wandel bijvoorbeeld door de vijf zijdalen van Gerlos en breng een bezoek aan de Seestüberl bij de Durlaßboden Stausee. Hier kun je heerlijke visgerechten proeven. Ben je met het gezin op vakantie? Op de Gerlosstein vind je een hele leuke winterse themawandeling, Almpromenade Gerlosstein. Een leerzame route die je meer leert over de geschiedenis van het Zillertal.

Tips wandelen in Gerlos ›
Tips wandelen in Zell am Ziller ›

53905 -  (18)
© Zillertal Arena

9. Bier proeven bij het BrauKunstHaus

Kun jij een lekker biertje wel waarderen? Dan ben je in het Zillertal aan het juiste adres. Al meer dan 500 jaar wordt hier het befaamde Zillertal Bier gebrouwen en sinds kort is er een museum dat helemaal in het teken van dit drankje staat. Het BrauKunstHaus laat je via een indrukwekkende multimediatentoonstelling zien hoe de de brouwerij en biercultuur zich sinds 1500 heeft ontwikkeld in Zell am Ziller, wat het belang is van het frisse bergwater en welke soorten graan er worden gebruikt. Laat na afloop je zintuigen prikkelen met een proeverij in de bar, zodat je weet welke biertjes je na afloop mee naar huis moet nemen. Een bezoek aan het BrauKunstHaus is leuk voor jong en oud!

53905 -  (19)
© Zillertal Bier

Dit blog is geschreven in samenwerking met Zell-Gerlos

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.