Skip to navigation Skip to main content

KAT Walk Winter: een bijzondere 4-daagse winterwandeling

53891 - KAT Walk Winter: een bijzondere 4-daagse winterwandeling (3)
© Erwin Haiden

De KAT Walk Winter is een nieuwe lange-afstandswandeling in de Kitzbüheler Alpen en een absolute tip voor wintersporters die ook graag te voet het winterse landschap intrekken. Na meerdere succesvolle varianten in de zomer is er nu ook een winterse editie. Want hoewel je hier uitstekend kunt skiën, is het ook zeker de moeite waard om het landschap eens te voet te ontdekken! De KAT Walk Winter neemt je in vier etappes mee van Hopfgarten in Brixental naar St. Ulrich am Pillersee en is maar liefst 63 km lang. Alles over deze winterwandeling lees je in dit artikel.

KAT Walk Winter: 4 dagen wandelen in de Kitzbüheler Alpen

Het is nog een kleine maand wachten, maar dan wordt op 9 januari 2022 de KAT Walk Winter officieel geopend. Vanaf dat moment kun je je wagen aan deze lange-afstandswandeling die je in vier dagen tijd meeneemt langs de mooiste plekjes van de Kitzbüheler Alpen in Tirol. De route is verdeeld over vier etappes met een totale lengte van 63 km. Daarvan is de langste 23,2 km en de kortste 10,4 km. Gemiddeld wandel je tussen de 3:30 en 6:30 uur per dag. Van steile beklimmingen en lange afdalingen is geen sprake en dat maakt de KAT Walk Winter ook geschikt voor de minder geoefende wandelaar. In vier dagen tijd klim je in totaal 1100 hoogtemeters en daal je er 880. Het is een route vol traditie, cultuur, culinaire hoogstandjes en weergaloze uitzichten. Een winterse ervaring die je nog jaren bijblijft!

 

KAT Walk winter

Duur 4 dagen, 4 etappes (tussen de 3,5 en 6,5 uur)
Hoogtemeters 1100 meter klimmen, 880 meter dalen
Afstand 63 km
Niveau Eenvoudig

 

53891 -  (9)
Onderweg even pauzeren en genieten van al het moois om je heen (© Kitzbüheler Alpen, Erwin Haiden)

4 etappes, 63 km in totaal

Zoals gezegd bestaat de KAT Walk uit vier verschillende etappes, met een totale lengte van 63 km. Per etappe kun je het volgende verwachten:

Etappe 1 'de magie van de stilte': deze route gaat in Hopfgarten van start en neemt je via een wandeling van 10,4 km mee naar Westendorf (380 meter klimmen, 200 meter dalen, 3:30 uur wandelen). Het is een route met meerdere hoogtepunten, zo wandel je onder andere langs de Elsbethenkirchlein. Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg, pas bij Westendorf kom je eetgelegenheden tegen. 

Etappe 2 'Tiroolse gastvrijheid': van Westendorf wandel je op dag twee verder naar Reith bei Kitzbühel. De route is 16,5 km lang en duurt 5 uur (240 meter klimmen, 250 meter dalen). Onderweg passeer je de dorpjes Brixen im Thale en Kirchberg en zijn er genoeg mogelijkheden voor een pauze met lokale lekkernijen. Koffie met gebak bij een konditorei, gevolgd door een lekkere lunch in een knus restaurant. 

Etappe 3 'tussen glamour en traditie': vanuit Reith wandel je vanaf Schloss Münichau in 13 km naar St. Johann in Tirol (130 meter klimmen, 240 meter dalen en 3:45 uur onderweg). Wandel langs historische boerderijen en een eeuwenoud Romeins pad en geniet onderweg van uitzichten op de Kitzbüheler Horn en Wilder Kaiser. 

Etappe 4 'de vallei met betoverende uitzichten': tijd voor het laatste en langste stuk naar St. Ulrich am Pillersee. Een route van 23,2 km met 380 hoogtemeters klimmen en 190 dalen. Een schitterende tocht van zo'n 6:30 uur door het Pillerseetal en langs de Pillersee. Eventueel kun je het Jakobskreuz nog van dichtbij bewonderen en ook behoort een korte omweg via Fieberbrunn tot de mogelijkheden.

53891 -  (10)
Wandelen door de witte wonderwereld (© Kitzbüheler Alpen, Erwin Haiden)

Geen gesleep met bagage tijdens de KAT WALK Winter

Wie de KAT Walk Winter wil wandelen, kan daarvoor een speciaal arrangement boeken. Alle overnachtingen zijn dan geregeld en daarvoor zijn knusse pensions en exclusieve 4-sterrenhotels geselecteerd. Je verblijft in alle accommodaties op basis van halfpension, wat betekent dat je 's ochtends kunt aanschuiven voor het ontbijt en 's avonds voor een heerlijk diner. Misschien wel het beste van alles is dat je onderweg niet met je spullen hoeft te sjouwen. Bij het arrangement is bagagevervoer inbegrepen (1 stuk bagage, maximaal 15 kilo). Uiteraard word je van uitgebreid informatiemateriaal voorzien, zodat onderweg verdwalen onmogelijk is. En hoe je weer terugkomt bij het startpunt? Heel simpel: met het openbaar vervoer. Dat is gratis met de Kitzbüheler Alpen gastenkaart, die je krijgt tijdens je verblijf.

53891 -  (11)
Wandelen in de Kitzbüheler Alpen tijdens de KAT Walk Winter (© Kitzbüheler Alpen, Erwin Haiden)

Wintervakantie in de Kitzbüheler Alpen

Een schitterend landschap, 20 Tiroolse dorpjes om in te overnachten, ruim 900 km aan pistes en een uitgebreid netwerk winterwandelroutes. Dat zijn slechts een handjevol kenmerken van de Kitzbüheler Alpen in Tirol. In dit prachtige gebied vind je alle ingrediënten voor een veelzijdige en gevarieerde wintersport. Of je er nu komt om te skiën, om te wandelen of om te langlaufen. De vakantieregio Kitzbüheler Alpen in Tirol strekt zich uit over de vier regio's Hohe Salve, Brixental, St. Johann in Tirol en het Pillerseetal. Elk met hun eigen kenmerken en karakter. Skiën kan hier in 9 verschillende skigebieden en voor wie die ook graag wil ontdekken, is de skisafari door de Kitzbüheler Alpen een tip. Met één skipas zijn alle gebieden toegankelijk en met de gratis skibus kun je eenvoudig heen en weer pendelen.

Veilig op vakantie

De veiligheid van gasten, inwoners en medewerkers is prioriteit nummer 1 in de Kitzbüheler Alpen. Ondanks corona geniet je hier van een fijne en zorgeloze wintervakantie. Er zijn allerlei maatregelen getroffen. Zo is het dragen van een FFP2-mondkapje overal binnen verplicht en krijg je alleen toegang tot accommodaties, restaurants en andere vrijetijdsvoorzieningen als je voldoet aan de 2-G-regel (gevaccineerd of genezen). Twijfel je over het boeken van je reis? De meeste accommodaties hanteren soepele annuleringsvoorwaarden, zodat je geen financieel risico loopt.

Dit weblog is geschreven in samenwerking met de Kitzbüheler Alpen.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.