22 januari 2014 door Miranda in 'Nieuws', Reisverslagen''

Arosa - Lenzerheide

Dit weekend is Zwitserland’s nieuwste skigebied Arosa-Lenzerheide officieel geopend. De nieuwe ultramoderne pendellift verbindt de skigebieden Arosa en Lenzerheide en zorgt voor een nieuw wintersportgebied in Graubünden en biedt meer dan 225 kilometer aan pistes. Snowplaza was er in december en nam alvast een kijkje in Lenzerheide.

Na 40 jaar eindelijk verbonden

Eigenlijk ben ik een beetje verbaasd als ik op de top van de Urdenfürggli in Lenzerheide sta. Is Arosa zó dichtbij? Je kunt gewoon naar elkaar zwaaien! En dat hebben de bewoners van beide plaatsen dan ook jarenlang gedaan. Maar na 40 jaar discussie en overleg is er dan toch eindelijk besloten een verbinding tussen de Zwitserse wintersportplaatsen aan te leggen. De dorpen verschillen in allerlei opzichten van elkaar, maar vormen samen een mooi koppel met een heerlijk skigebied. Ik mocht aanwezig zijn bij dit heuglijke feit, maar de weersomstandigheden gooiden roet in het eten. De verbindingslift kon nog niet open, dus een oversteek naar Arosa zat er niet in. Geen probleem; Lenzerheide heeft genoeg te bieden.

Als een Zwitsers uurwerk

Het Zwitserse openbaar vervoer is als hun uurwerken: perfect afgestemd en stipt op tijd. Tweeënhalf uur nadat we geland zijn op Zürich Airport staan we bij het nieuwste park van Landal in Lenzerheide, de Alpine Lodge. Ik kijk mijn ogen uit: wat een luxe en wat een gemoedelijke sfeer! Het appartement voor 4 personen is ruim en prachtig ingericht, ik voel me direct thuis. Ach verrek, nog een badkamer? En wat is dat? Een privé-sauna! Haha, wat wil een wintersporter nog meer? Zwembad, kinderopvang, restaurant, sportshop, skischool misschien? Check! En had ik al verteld dat het park direct aan de piste ligt? Dit gaat he-le-maal goedkomen de komende paar dagen!

Landal Alpine Lodge

De prachtige appartementen van de Landal Alpine Lodge in Lenzerheide

Ruimte om te carven

De afdalingen aan de westkant van het skigebied van Lenzerheide zijn over het algemeen niet moeilijk en lekker breed. Een paar verbindingspaden zijn misschien een tikje snowboardonvriendelijk, maar bieden je wel de mogelijk om al glijdend lekker om je heen te kijken. De roodblauwe afdaling vanaf de Stätzerhorn is een absolute topper voor liefhebbers van carven. Het is hier zo breed dat je echt alle ruimte hebt voor de langste bochten. De oostkant van het skigebied is steiler en extremer. De afdalingen vragen hier om wat meer spierkracht en ervaring. Hier vind je tevens het hoogste punt van het skigebied, de Rothorn op 2865 meter. Helaas is de rode afdaling vandaag gesloten, maar zo te zien belooft deze veel goeds. Ook freeriders zullen zich hier goed kunnen vermaken.

Lenzerheide

Heerlijke brede en glooiende pistes bij de Stätzerhorn

Starten aan de zonzijde

Hoewel we eigenlijk direct naast het appartement de ski’s onder kunnen klikken, kiezen we er de eerste ochtend voor om de bus te nemen naar de westkant van het skigebied. De zon schijnt, en wat is er nu fijner dan te starten met de zon in je gezicht? Een skibus verbindt de diverse dalstations in Lenzerheide. Wintersporters verspreiden zich zo goed over de diverse liften, waardoor je eigenlijk nergens hoeft te wachten. De bus rijdt rond de Heidsee, waar op deze mooie ochtend al diverse langlaufers en wandelaars hun rondes maken. We stappen uit bij het dalstation Fadail en nemen de liften omhoog naar Piz Scalottas (2323 m). Vanaf hier heb je een briljant uitzicht over de bergwereld en een goed zicht over het skigebied van Lenzerheide. Ondanks dat er aan het begin van dit winterseizoen nog relatief weinig sneeuw is gevallen, liggen de pistes er prachtig bij. Goed geprepareerd en lekker "griffig".

Lees morgen deel II van dit reisverslag op Snowplaza

Met dank aan:
landalskilife.nl
myswitzerland.com
swiss.com (vliegt 4x per dag van Amsterdam-Zürich en v.v.)
SwissTravelSystem.com (reizen met trein, bus en boot in Zwitserland)

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen