Skip to navigation Skip to main content

Les 3 Vallées: op zoek naar de winter

In ons land is nog weinig tot geen sprake van winter geweest. De Middelgebergten in Duitsland hebben amper sneeuw gezien en ook de Alpen lopen niet over van het witte goud bleek tijdens mijn wintersport in Les Trois Vallées. De afgelopen jaren verbleef ik steeds in Les Menuires, wat op 1800m hoogte ligt. Verleden jaar hebben we daar zelfs een dag met regen te maken gehad! Maar nu hadden mijn reisgenoten een voorkeur voor Val Thorens; op 2300m hoogte het hoogstgelegen skioord van het gebied. En ik moet zeggen, toen de vertrekdatum naderde was ik daar niet ongelukkig mee aangezien in veel lager gelegen skigebieden de sneeuwcondities niet optimaal waren.

Weinig sneeuw in het dal

Toen we zaterdag 11 januari het gebied inreden en langs Saint Martin De Belleville (1400m) reden schrok ik wel een beetje. Het was er vrijwel groen en de piste waar je langs rijdt zag eerder bruin, dan wit. Bij Les Menuires was het nog niet veel beter. Ook daar bruine plekken op de onderste pistes en buiten de pistes weinig sneeuw. Op weg naar Val Thorens werd ik er geruster op. Daar lag duidelijk meer sneeuw. Het bleek de eerste dagen ruim voldoende om van te genieten. Zondag een prachtige dag, met ideale pistes. Een beetje hard, maar met goede grip.

Eindelijk winter

Toen het maandag begon te sneeuwen, ook lager in het gebied, werden de omstandigheden snel beter. Maandag waren de zuidhellingen tot op grote hoogte vrijwel sneeuwloos, maar toen we woensdag, op de volgende mooie dag ver het gebied in gingen, naar Méribel en Courchevel, zagen we ook daar een wondere winterwereld. Het kwam allemaal weer op z'n pootjes terecht.

Wisselend weer

De laatste dagen waren de sneeuw- en pistecondities best ok. Maar het weer liet te wensen over. Wolken, opnieuw sneeuwval en mist zorgde voor slecht zicht. Op een vlakke piste is dat nog niet zo'n probleem, maar als semi-gevorderde skiër, kom ik in sneeuwhopen die ik niet zie, minder goed uit de voeten. De laatste dag klaarde het op en werd het zicht weer prima. Maar toen kregen we nog een veeg van de wind mee. En ik kan nu uit ervaring melden dat -4 graden met 7Bft wind tegen, in een stoeltjeslift, niet heel aangenaam is. Maar ja, je moet alles een keer meemaken, dus dit ook. Het was uiteindelijk weer een heerlijke ervaring. Vive La France, vive Les 3 Vallées!

Ben jij ook in Les 3 Vallées geweest? Schrijf dan nu een recensie!

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.