Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Voorlopig wisselvallig

Een zuidelijke stroming levert dit weekend aan de zuidkant van de Alpen een dik pak verse sneeuw op. De sneeuwgrens ligt rond de 1400 meter en er kan in totaal 30 tot 50 cm sneeuw vallen. Aan de noordkant van de Alpen blijft het droog en ligt de vorstgrens door fohn boven de 2000 meter. In de loop van de zondag zwakt de wind af. In de Franse wintersportplaatsen gaat het dan ook sneeuwen.

Van alles wat

Op maandag valt er in de Franse Alpen nog wat sneeuw, maar in de loop van de dag klaart het van het westen uit op. In de Zwitserse en Oostenrijkse wintersportgebieden betrekt het juist maandag later op de dag en daalt het nulgradenniveau naar 900 tot 1500 meter. Dinsdag is het erg rustig in de bergen. Aan de noordkant zijn er veel wolken en valt wat lichte sneeuw. Elders is er kans op mist of lage wolken, maar de zon breekt op sommige plaatsen ook door. Kortom het verschilt nogal van plaats tot plaats.

Het verschilt nogal van plaats tot plaats.

Geleidelijk kouder

Woensdag krijgen de Franse Alpen opnieuw een verse laag sneeuw. In de Oostenrijkse, Italiaanse en Zwitserse bergen is het eerst droog met geregeld zon en gaat het later op de dag van het westen uit betrekken. Zo blijft het elke dag wisselen. De trend is wel dat het de komende week geleidelijk kouder wordt. Op vrijdag ligt de vorstgrens tussen de 900 en 1200 meter.

Genoeg sneeuw en het wordt kouder.

Blijft wisselend en koud

Volgend weekend en de laatste week van januari blijft het nogal wisselvallig in de Alpen. Elke dag kan er een laagje verse sneeuw vallen. In het weekend stijgt de temperatuur nog licht, maar in de laatste week van januari ziet het er naar uit dat het kouder wordt en blijft. Op 1500 meter ligt het kwik rond vijf graden onder nul en waarschijnlijk wordt het in de Franse Alpen de laatste dagen van januari nog iets kouder.

Voorlopig dus wisselende wolkenluchten

Winter Female Author 1

Over Gastredacteur

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar redactie@snowplaza.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.