Skip to navigation Skip to main content

Uitslag onderzoek: last-minute boeken, vaker op wintersport en après-ski buiten

53714 - Uitslag onderzoek: last-minute boeken, vaker op wintersport en après-ski buiten (3)

Afgelopen week deden we onderzoek naar de plannen en verwachtingen van wintersportend Nederland en België. Bedankt dat jullie weer in grote getale deel hebben genomen aan onze online enquête: bijna 2000 bezoekers en volgers deden mee. In dit artikel delen we de belangrijkste uitkomsten en conclusies uit het onderzoek. Het is in ieder geval overduidelijk dat we allemaal enorm veel zin hebben om deze winter weer op wintersport te gaan. Maar liefst 94% geeft aan op skivakantie te gaan in het seizoen 2021/2022. Sommigen willen zelfs langer of vaker dan normaal en hebben hiervoor ook een hoger budget.

94% wil op wintersport deze winter

Van alle ondervraagden gaat bijna de helft 1x per jaar op wintersport. Ruim een derde geeft aan 2x per jaar te gaan en 14% gaat zelfs meer dan 2x per winter richting de sneeuw. De zin om op wintersport te gaan is enorm: 94% van de respondenten geeft aan dit jaar plannen te hebben om op skivakantie te gaan. Van de 2% die niet wil gaan, geeft 74% aan dat dit met het coronavirus te maken heeft. Zij geven aan te willen wachten tot de coronacrisis voorbij is en/of er geen maatregelen meer gelden. Van de mensen die nog niet weten of ze willen gaan (4%), geeft 39% aan dat dit te maken heeft met geldende regels of dat ze niet gevaccineerd zijn en zich niet steeds willen laten testen.

Extra lang op wintersport

Bijna twee derde van de wintersporters geeft aan tussen de 7 en 9 dagen op wintersportvakantie te gaan. De meesten gaan dus de ‘klassieke wintersportweek’. Ruim 20% maakt een iets kortere trip, tussen de 4 en 6 dagen. 14% gaat zelfs langer dan 9 dagen. Het overgrote deel (79%) gaat deze winter net zo lang op skivakantie als andere jaren. 13% van de ondervraagden zegt dit jaar langer te gaan. Wellicht dat zij extra willen genieten na een jaar zonder wintersport. 3% van de respondenten gaat dit jaar korter op vakantie en 5% zegt het op dit moment nog niet te weten.

Hoger budget en vaker op wintersport

Het overgrote deel – 68% - van de ondervraagden gaat dit jaar net zo vaak op wintersport als andere jaren. Bijna een vijfde geeft aan dit seizoen vaker op wintersport te gaan. 5% zegt dit jaar minder vaak te gaan wintersporten. 8% kan het op dit moment nog niet aangeven. Voor ruim de helft van de mensen blijft het wintersportbudget dit jaar gelijk, terwijl 4% verwacht minder te kunnen uitgeven. Maar liefst 27% geeft aan een hoger budget voor de skivakantie hebben dit seizoen. 9% kan het op dit moment nog niet in schatten of weet het nog niet.

53714 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/4ef3d97829930ee1dc7ddff4e0f16dc5f002df759ec4d82d.jpeg (6)
Wintersporters zeggen dit jaar meer budget te hebben

Last-minute boeken

Op de vraag wanneer men normaal gesproken de wintersport boekt, antwoord 45% dat dit binnen 0 tot 2 maanden van tevoren is. Op de vraag wanneer men dit jaar denkt te boeken geeft ongeveer een derde aan dit binnen 1 maand voor vertrek te doen en nog eens een derde binnen 2 maanden voor vertrek. Het percentage last-minute boekers lijkt erg hoog onder de ondervraagden. Kijken we naar de leeftijd van de respondenten dan is bijna de helft 50 jaar of ouder. Zij zijn veelal niet meer gebonden aan schoolvakanties en hierdoor flexibeler om last-minute te boeken. De wens om last-minute te boeken lijkt dit jaar duidelijk groter.

Auto nog populairder dan andere jaren

De auto is al jarenlang het favoriete vervoersmiddel van Nederlanders en Belgen om naar de wintersport te reizen. Dit jaar zegt bijna een derde dat zij nog eerder zullen kiezen voor de auto dan anders. Vervoersmiddelen die gedeeld moeten worden met andere reizigers zijn duidelijk minder populair. Men stapt dit jaar minder snel in een bus (ruim de helft), waarna het vliegtuig (50%) volgt. Ook is men geneigd minder snel in een trein te stappen, alhoewel ook ruim de helft van de respondenten aangeeft dat dit hen niet uitmaakt en zij net zo snel voor de trein zouden kiezen als andere jaren.

53714 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/4ef3d97829930ee1dc7ddff4e0f16dc5f002df759ec4d82d.jpeg (7)
De auto blijft het populairste vervoersmiddel voor wintersporters

Bij ruim de helft van de respondenten spelen de coronaregels geen rol

Bij de keuze van het wintersportland spelen de daar geldende coronaregels bij 60% van de respondenten geen rol. Ruim een derde kijkt vooraf wel wat de regels ter plaatse zijn en besluit aan de hand daarvan om wel of niet naar dit land te gaan. Bij de keuze van het skigebied geeft bijna driekwart aan dat de coronacrisis geen invloed heeft op de keuze van het skigebied. 11% zegt vooraf te kijken naar de veiligheids- en hygiënemaatregelen in een gebied en 6% kiest voor het skigebied met de minste regels. Slechts 4% kiest bewust voor een kleiner of rustiger skigebied.

Coronavirus heeft beperkte invloed op accommodatiekeuze

Het coronavirus heeft geringe invloed op de keuze van het soort accommodatie voor de wintersport. Driekwart of meer van de respondenten geeft aan dat zij deze winter net zo snel een hotel, pension, appartement of chalet zouden boeken als normaal. Nog geen vijfde zegt minder snel voor een hotel of pension te kiezen. Een iets groter percentage geeft aan juist wel sneller voor een appartement of een chalet te boeken deze winter.

Oostenrijk blijft veruit favoriet voor een wintersport

Het mag bijna geen verrassing zijn dat Oostenrijk het populairste vakantieland voor een wintersport is van Nederlanders en Belgen. Ruim 80% geeft aan deze winter naar Oostenrijk op vakantie te willen gaan. Aangezien een groot deel van de respondenten meerdere keren op wintersportvakantie gaan, konden op deze vraag ook meerdere antwoorden gegeven worden. Na Oostenrijk gaat men het liefst richting Frankrijk, Italië en Zwitserland. Slechts 5% gaf aan bij de oosterburen hun wintersport te willen doorbrengen.

Minder graag binnen feesten deze winter

We vroegen de respondenten welke activiteiten ze sneller, evenveel of juist minder zouden doen deze winter. Op het skiën en snowboarden heeft het coronavirus weinig invloed, sterker nog mensen zijn zelfs geneigd dit sneller te doen dan normaal. We kiezen dit jaar sneller voor après-ski in een rustige bar en gaan minder snel naar een volle bar binnen. Alhoewel ook een derde aangeeft net zo lief als anders een volle bar in te duiken. Ook zijn we minder geneigd naar feesten en evenementen te gaan die binnen plaatsvinden. Veel mensen geven aan dit jaar sneller hun drankje in de après-ski buiten te nuttigen.

53714 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/4ef3d97829930ee1dc7ddff4e0f16dc5f002df759ec4d82d.jpeg (8)
Een biertje op het terras drinken we graag!

We eten nog steeds graag buiten de deur

Op de meeste activiteiten heeft het coronavirus geen invloed (meer), zo lijkt. Zo geven enkelen aan iets sneller te willen winterwandelen, rodelen of langlaufen, maar enorm veel is dit niet. Men zegt iets minder snel een wedstrijdevenement bij te willen wonen. Tijdens de wintersport eten we graag buiten de deur, overdag op de piste en ‘s avonds in een restaurant. Minder dan 10% geeft aan dit aankomende winter minder te zullen gaan doen. Voor de meeste mensen maakt het coronavirus niet uit of zij wel of niet gaan lunchen of dineren in een restaurant, zij doen dit net zo vaak als andere jaren.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.