Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Rustig weekeinde in de Alpen

Aan de noordflank van de Alpen kan vandaag nog een klein beetje sneeuw vallen, in het westen en zuiden schijnt de zon flink. Zondag heeft het hele Alpengebied met zon te maken. In de nieuwe week wordt het weerbeeld opnieuw licht wisselvallig.

Vooral zonnige zondag

Vandaag aan de noordflank van de Alpen dus nog veel bewolking, waaruit soms nog wat lichte sneeuw kan vallen. Dat geldt dan wel vooral voor de hoge pistes, want het is zacht. Pas boven 2300 meter blijft het de hele dag vriezen, rond 1500 meter ligt het maximum rond 6 graden. In de Franse en Italiaanse Alpen vandaag meest droog weer, met zonnige perioden. Daar is het ook zacht: 6 of 7 graden rond 1500 meter, boven 2500 meter blijft het vriezen. Morgen blijft het overal droog en schijnt de zon geregeld in het alpengebied. Het blijft wel onverminderd zacht, dus de sneeuwcondities gaan er zeker op de lagere pistes nog steeds op achteruit.

Zoals het plaatje er vanochtend in Obersaxen uitzag, zal het er morgen in bijna het hele Alpengebied uitzien.

Maandag weer kans op sneeuw

Na het weekeinde wordt het opnieuw licht wisselvallig. Vanuit het westen komen storingen dichterbij, maar vanuit het noorden dringt ook koudere lucht op. Vooral in Oostenrijk lijkt de koude lucht toch redelijk door te dringen. Daar komt de vorstgrens overdag rond 1500 meter te liggen vanaf dinsdag. In de Franse alpen ligt de vorstgrens rond 1700 tot 2000 meter. Met de storingen die naderen, neemt de bewolking toe en kan er later op maandag weer wat sneeuw gaan vallen. Dat geldt dan vooral voor de Franse en Zwitserse alpen, vanaf 1200 meter. De verwachte hoeveelheden zijn niet groot, maar op veel pistes kan toch wel 5 tot 15 cm vallen, hogerop nog iets meer. De aantasting van het sneeuwdek door het zachte weer, wordt daarmee een klein beetje tenietgedaan.

Op maandag staat er weer sneeuw op het programma voor het westelijke alpengebied. In het gunstigste geval valt er 10 tot 15 cm.

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.