Skip to navigation Skip to main content

Miljoenenproject in Flaine: eerste stap gezet richting Funiflaine

53445 - Miljoenenproject in Flaine: eerste stap gezet richting Funiflaine (3)
© OT Flaine

In Flaine is de eerste stap gezet om het miljoenenproject Funiflaine te realiseren. Het grote liftproject moet een duurzaam alternatief bieden voor de 25 kilometer lange bergpas richting het dorp. Er liggen namelijk plannen om de Funiflaine te bouwen, een lift tussen Magland en Flaine waarmee je in minder dan 20 minuten in het Franse bergdorp staat. Dit zal op lange termijn de CO2-uitstoot verminderen en een positieve invloed hebben op de economie in de regio. Meer informatie over liftproject Funiflaine in Flaine vind je hieronder.

Funiflaine liftproject in Flaine

Voor een wintersport in Flaine moet je de laatste 25 km van je reis over een kronkelige bergpas afleggen. Niet ideaal, want op een sneeuwvrije weg met weinig verkeer doe je hier al 40 minuten over, op drukke wisseldagen kan die reistijd zelfs oplopen naar 1,5 uur. Daarnaast zijn al die auto's, vrachtwagens en bussen die hier dag in dag uit overheen rijden ook niet echt goed voor het milieu. Om dit tegen te gaan is liftproject Funiflaine opgezet. Dit is een enorm liftproject van ruim 88 miljoen euro dat Flaine met Magland verbindt door middel van een 3S Funitel gondel. Het lifttraject zal ruim 5,5 km lang worden en brengt bezoekers in minder dan 20 minuten naar boven. De plannen voor de Funiflaine liggen al een paar jaar op tafel, maar tot nu toe kwam het nooit verder dan dat. Tot dit jaar, want afgelopen juni hebben verschillende partijen een overeenkomst getekend voor het project. Als het nu allemaal loopt zoals het moet lopen, zullen ze in 2023 met de bouwwerkzaamheden starten en kan de lift in 2025 in gebruik worden genomen.

Cijfers nieuwe Funiflaine

De nieuwe Funiflaine in Flaine moet het voor wintersporters makkelijker maken om het bergdorp te bereiken. De begroting van het project staat nu op 88,5 miljoen euro. Een enorm bedrag, maar toch komt er steeds meer vraag naar dit soort dal-bergverbindingen in Frankrijk. Hiermee wil het land de toegangswegen richting de skigebieden ontlasten en zo de duurzaamheid van de skigebieden verhogen. Het nieuwe liftproject brengt bezoekers straks van Bellegarde in Magland, via Pierre Carrée (middelstation) naar Flaine (eindstation). Meer cijfers van de project Funiflaine staan in de tabel hieronder.

Cijfers & feiten van de nieuwe Funiflaine

Bergstation: bergstation Flaine Lengte: 5500 m
Hoogte bergstation: 1600 m Hoogteverschil: 1360 m
Snelheid: 6 m/sec. Tijd: 19 min
Gondelcapaciteit: 35 personen Capaciteit: 5000 pers./uur
Aantal gondels: 40 Plaats: Magland - Flaine

53445 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/e61756aa886f01a5e0028397356d8987913fc01d13a7d7ec.jpeg (2)
Met de Funiflaine bereik je straks eenvoudig Flaine en sta je sneller op de piste! (Foto: © OT Flaine, Monica Dalmasso)
Met de Funiflaine bereik je straks eenvoudig Flaine en sta je sneller op de piste! (Foto: © OT Flaine, Monica Dalmasso)

Duurzame stap

Met het nieuwe liftproject zet Flaine en skigebied Le Grand Massif een grote stap in de verbetering van de duurzaamheid van de regio. Met de Funiflaine wordt de CO2-uitstoot flink verminderd, want de gondels worden niet alleen gebruikt voor het vervoer van mensen. Ook eten en andere goederen kunnen met de lift naar boven worden gebracht. De lift heeft een vervoerscapaciteit van 500.000 personen per jaar, dus het verkeer zal hiermee flink verminderen. Naar verwachting zal het per jaar ongeveer 85.000 auto's, 500 vrachtwagens en 100 bussen schelen op de pas. Daarnaast staat ook de volgende stap al op de planning: voor 2029 staat er een directe treinverbinding van de TGV tussen het gebied en Parijs gepland. Dit zal een wintersport naar Flaine met de trein nog makkelijker maken.

215 - Winter - Jahna

Over Jahna

Jahna staat al vanaf jongs af aan op de ski's en daarvan heeft ze bijna 10 jaar wedstrijden geskied. Ze is verslaafd aan wintersport en in de wintermaanden is ze bijna alleen maar in de sneeuw te vinden. Niet alleen om te skiën, maar ook om te assisteren bij verschillende wintersportevenementen.