Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: na het weekend kouder

Het is, zoals vrijwel steeds dit wintersportseizoen, erg zacht in de Alpen. Daarbij is het de komende dagen overwegend droog. Na het weekeinde passeert waarschijnlijk weer een stevige sneeuwdump en gaat het kwik gevoelig omlaag. De eerste dagen blijft één term hangen als we naar het weer kijken, zacht. Pas op 2000m of hoger liggen de temperaturen onder het vriespunt. Daarbij is het vaak zonnig en blijft het droog. Wel zien we vandaag gedurende de dag bewolking overtrekken. Van het westen uit komt de zon er vanaf morgen steeds beter bij.

Neerslag in Oostenrijk

De meeste zon zien we de komende dagen in het westelijk deel van de Alpen. Donderdag zou het zelfs een beetje kunnen föhnen aan de noordflank van de Alpen. Het kwik loopt dan nog hoger op. Vrijdag wordt de bewolking aan de noordkant van de Alpen wat dikker en dan kan er met name in delen van Oostenrijk ook een beetje neerslag vallen (Tirol en Vorarlberg, later ook in het Salzburgerland). Daarbij begint de sneeuwgrens vrij hoog, maar daalt geleidelijk naar 1000m of iets lager. Mensen die het komend weekeinde onderweg zijn van of naar de wintersportgebieden zullen weinig hinder ondervinden. Het ziet er droog uit en de neerslag van vrijdag in Oostenrijk stelt niet heel veel voor.

Duidelijk kouder

Het weekeinde verloopt nog zacht, maar maandag gaat het roer om. Er passeert een storing met sneeuwval. De sneeuwgrens daalt heel snel en komt al vlot tussen de 1000m en 1500m te liggen. Dieper de Alpen in ligt de sneeuwgrens lager en in de loop van de dag zakt ze verder, misschien wel tot in de diepere dalen. Zo wordt het echt winters. De dagen daarna knapt het weer op en zien we zonnig winterweer op veel plaatsen.

Vanuit het westen neemt de kans op verse sneeuw toe

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.