5 januari 2014 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep', Reisverslagen''

Planai Schladming

Vorig jaar was Schladming het decor van de Wereldkamioenschappen skiën. Op televisie zag het gebied er aantrekkelijk uit, dus toen ik tijdens de kerstvakantie in de buurt was, ben ik er zelf maar eens gaan kijken. En hoewel er vorige week in het dorp geen sneeuw lag, was ik onder de indruk van de gezelligheid en sfeer. Het skigebied was gelukkig wel wit, en ook hier heb ik me prima vermaakt. Schladming ist sehr Gemütlich!

Handige parkeergarage

Vanaf ons logeeradres is het ongeveer een half uurtje rijden naar Schladming. We parkeren onze auto in de nieuwe parkeergarage direct bij de gondel van Planai. Nou ben ik over het algemeen niet zo snel onder de indruk van een parkeergarage, maar deze is wel heel goed. Allereerst zijn zowel de garage zelf als de plekken erg ruim. Daarnaast heb je er allerlei – handige – faciliteiten. Overal zijn klapstoeltjes aan de pilaren, zodat je je skischoenen gemakkelijk kan aantrekken. Er is een ruime omkleedcabine en er zijn zelfs douches. Na het skiën kun je je lange latten schoonmaken met de borstels die overal hangen. Erg handig! De parkeergarage en het bijbehorende centrum “Planet Planai”, met onder andere het infocentrum en een grote wintersportwinkel, zijn super modern en van alle gemakken voorzien. Ik ben wel even verbaasd als ik de gondels zie in dit moderne gebouw; die zijn namelijk niet zo nieuw (en snel) als de rest hier.

Skiën op 4 bergen

Aangezien het kerstvakantie is, staat er een behoorlijke rij bij de gondels. We sluiten aan bij “single” rij en zitten toch vrij snel in de lift naar boven. Vanaf de top van de Planai op bijna 1900 meter nemen we de 9 richting de Burgstallalmlift, een fijne rode piste. Hoewel het al weken niet heeft gesneeuwd, is de sneeuw heerlijk. De milde temparturen zorgen ervoor dat de piste vrij zacht is, niks mis mee. Doordat er een behoorlijke wind staat zijn niet alle liften open. Normaal gesproken kun je vanuit Schladming skiën op 4 verschillende bergen, met 126 km aan pistes, maar de aansluiting naar Hauser Kaibling is vandaag dicht. Hochwurzen is wel bereikbaar, maar hiervoor moet je eerst een gondel naar het dal nemen, omdat er geen dalafdaling is, om vervolgens de volgende berg op te kunnen. Dat vind ik persoonlijk een nadeel; ik ski liever dan dat ik in een lift naar beneden zit. We blijven dus lekker op de Planai vandaag!

Planai Schladming

Vanaf de top van de Planai heb je een super uitzicht op de Dachstein

Breed en niet al te moeilijk

En op de Planai is het lekker skiën. De pistes zijn over het algemeen heerlijk breed, liggen mooi in de vallijn en zijn nergens echt heel steil. Als je vanaf de top in één keer terug naar het dal skiet heb je ruim 1.000 meter hoogteverschil, waardoor je echt flinke lange afdalingen kunt maken. En wil je je bovenbenen lekker trainen dan neem je onderaan de zwarte Worldcup piste, de enige echt steile afdaling van het gebied, die weer uitkomt bij de gondel. Vind je dit te steil dat kun je een pad volgen richting het dal. Overal door het skigebied lopen “blij-dat-ik-glij” bospaden. Niet mijn persoonlijke favoriet, maar gezinnen en kids vinden het hier duidelijk geweldig. Voor de allerkleinsten is er een leuk en zonnig Kinderland bovenop de berg. Vlakbij het Kinderland ligt ook het funpark. Leuk detail: de kickers zijn hier al in het landschap gemaakt, zodat je ook met minder sneeuw enorme sprongen kunt maken; handige jongens daar op de Planai.

Skigebied Schladming

Volop ruimte op de brede pistes van Schladming

Ijzige pistes met verse sneeuw

Zo heerlijk als we de eerste dag op de Planai geskiet hebben, zo beroerd zijn de condities de volgende dag. Het is een stuk kouder en bovenop de keiharde ijzige pistes ligt een klein laagje verse sneeuw. Binnen een uur is het “schrapen” op ijs tussen grote hopen verse sneeuw. Je ziet dat veel wintersporters moeite hebben zich staande te houden. Meestal is het de dag na de sneeuwval weer een stuk prettiger skiën, als de sneeuw weer een beetje “gezet” is. Na wat gehobbel op de sneeuwbulten besluiten we het hogerop te zoeken en rijden met de auto naar de Dachsteiner Gletsjer.

Dachsteiner gletsjer

Via Ramsau-Dachstein rijd je in ongeveer een half uurtje van Schladming naar het dalstation van de gondel. Sinds dit seizoen is er een nieuwe gondel naar de gletsjer, eentje met een panoramabalkon in de open lucht! Super spectaculair, maar gezien de harde wind, en het feit dat het sowieso best een hele steile bergwand is, durf ik (chicken!) het niet aan. Eenmaal boven waait de sneeuw me om de oren, maar de pistes lijken er super bij te liggen en er is bijna niemand. En dat in het hoogseizoen! Er zijn slechts 4 km pistes, maar die 4 km zijn wel heel fijn. We knallen ruim een uur over de brede afdalingen met geweldig uitzicht. Die gletsjer is dus zeker een aanrader.

Dachsteiner gletsjer

Dachsteiner gletsjer: super pistes met een subliem uitzicht

Knusse berghutten en sfeervol dorp

Ondanks dat de sneeuwcondities niet ideaal waren vorige week, hebben we mooie dagen gehad in Schladming. Het is een fijn skigebied voor de gemiddelde skiër die vooral van rode en blauwe afdalingen houdt. Lange dagtochten kun je er niet maken, maar lange afdalingen wel. Daarnaast beschikt het skigebied over veel knusse berghutten, waar je voor een prima prijs heerlijk kunt eten. En het dorp zelf is erg sfeervol!

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen