Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: nieuwe sneeuwdump is onderweg

Het is weer zover! Een nieuwe sneeuwdump is onderweg naar de Alpen. Vandaag en morgen valt er al een paar centimeter sneeuw in de meeste skioorden, maar zaterdag gaat het pas echt los. Een front zorgt dan voor een dik pak sneeuw in de Franse, Italiaanse en Zuid-Zwitserse Alpen. Er zullen grote verschillen zijn tussen de diverse skigebieden, dus lees hieronder snel waar jij mee te maken krijgt. De kerstvakantie eindigt met een dik pak sneeuw! Hou hier ook rekening mee wanneer je dit weekend weer huiswaarts keert.

Dik pak sneeuw richting Alpen

Vandaag trekt er al een zwakke storing over de Alpen. Op moment van schrijven sneeuwt het licht tot matig vanaf de Franse Alpen tot in Vorarlberg en Tirol. Het sneeuwgebied trekt langzaam oostwaarts maar lost ook op. Zoals zo vaak al de afgelopen tijd krijgt Karinthië vrijwel geen sneeuw. De Franse Alpen krijgen plaatselijk zo'n 10 cm. Morgen schijnt in een groot deel van het Alpengebied de zon, vaak door sluierwolken heen. Koud is het niet. De dooigrens klimt in de loop van de dag naar 1600 m in Aosta tot in de Beierse Alpen zelfs 2300m. In de loop van de middag gaat het in de Franse Alpen licht sneeuwen en ook in het westen en zuiden van Zwitserland valt een enkel vlokje. De wind neemt in het hele Alpengebied in kracht toe. Tip: controleer goed hoe het met het lawinegevaar zit in jouw regio!

Föhn en 50 centimeter aan de zuidflank

Zaterdag gaat het in de Franse Alpen, het zuiden van Zwitserland en de Italiaanse Alpen flink sneeuwen. De sneeuwvalgrens schommelt tussen de 1500 en 1800m. Het begint al in de nacht van vrijdag op zaterdag en houdt vrijwel de hele zaterdag aan. Mocht je zaterdag vanuit de genoemde skigebieden naar huis moeten, houd dan dus rekening met slecht weer: flink wat regen in het laagland, sneeuw in de hogere delen. Vanwege de stevige zuidelijke wind valt er aan de noordflanken van de Alpen nauwelijks sneeuw. Bovendien zorgt een föhn-wind voor hoge temperaturen. In de Beierse Alpen en Salzburgerland gaat het mogelijk dooien tot op 3000m! In de nacht naar zondag stroomt vanuit het westen koudere lucht binnen en sneeuwt het in het hele Alpengebied, waarna het zondagmiddag vanuit het westen droog wordt. In de Franse, Italiaanse en Zuid-Zwitserse Alpen verwachten we dit weekend 25 tot 50 cm sneeuw. De Duitse en Oostenrijkse skigebieden krijgen 5 tot lokaal 20 cm. Uitzondering is Karinthië, daar gaat het wel stevig sneeuwen en kan 20 tot 40 cm vallen.

De sneeuwval tot en met zaterdag

De rust keert terug

Volgende week zorgt een hogedrukgebied voor droog en rustig weer. De kans op neerslag is klein, de kans op zonneschijn groot. Temperaturen zijn in de bergen waarschijnlijk hoog met een dooigrens die klimt tot rond 2500m. Die extra skipully is volgende week overbodig… en belangrijker, houd rekening met een grote kans op lawines.

Ook in Zermatt valt lichte sneeuw
123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.