Skip to navigation Skip to main content

Op de verkeerde plek?

De sneeuw is de afgelopen week een beetje oneerlijk verdeeld over de Alpen. Terwijl in het westen en zuiden de sneeuw met bakken uit de lucht kwam, leek het in Steiermark herfst. Ondanks de groene dalen en milde temperaturen konden we prima skiën in Schladming en Tauplitz. Maar vandaag hadden we geluk: ook hier viel een vers pak(je) sneeuw en leek het eindelijk écht winter!

Dennenappels tellen vanuit de lift

Geheel volgens verwachting reden we afgelopen woensdag een groen dal in. Het was jammer, maar het zou geen witte kerst worden dit jaar. Toch viel de eerste dag skiën (tweede kerstdag) in Schladming absoluut niet tegen. Door de milde temperaturen waren de pistes heerlijk zacht en hebben we de benen de eerste dag flink kunnen opwarmen. Hier en daar werden de afdalingen wel duidelijk slechter (bruin) en vanuit de lift konden we de dennenappels tellen. ’s Avonds hoorden we getik op de ruiten: regen. Prima, want dan sneeuwt het boven! Ook was de temperatuur flink gedaald, maar de sneeuw heeft het dal niet kunnen bereiken. De toppen gelukkig wel.

Perfecte pistes op de Dachsteiner gletsjer

Bovenin het skigebied van Schladming was het vrijdag echt winters. Wit besneeuwde bomen en een vers laagje sneeuw op de pistes. De ondergrond was echter dezelfde nacht flink opgevroren, dus de pistecondities waren er niet echt op vooruitgegaan. ’s Middags zijn we naar de Dachsteiner gletsjer gegaan, waar de afdalingen perfect waren en het bovendien heel erg rustig was. Dit zou te maken kunnen hebben met de harde wind die er vrijdag stond. De storm sneed in ons gezicht, maar de fantastische sneeuwcondities en "brede autobanen" op de gletsjer maakten de dag helemaal goed.

Een klein laagje verse sneeuw, en een groen dal, vrijdag in Schladming

Schneeloch zonder sneeuw

Afgelopen zaterdag waren we in het skigebied van Tauplitz. Dit is een “schneeloch”, waar normaal gesproken rond deze tijd van het jaar al ruim een meter sneeuw ligt. Ook hier was het dal groener dan groen, maar in het skigebied was het wel winter. De afdalingen lagen er opvallend goed bij, zeker als je bedenkt hoe lang hier al geen sneeuw meer was gevallen. Maar het freeriden – waar dit gebied bekend om staat – konden we helaas op onze buik schrijven.

Geen verse sneeuw, maar wel fantastische uitzichten in Tauplitz zaterdag

Skiën op natuursneeuw

Vandaag waren we op de Planneralm, wederom een skigebied in Steiermark. Terwijl andere gebieden “opscheppen” over het percentage pistes dat kunstmatig besneeuwd kan worden, is Planneralm juist trots op het feit dat zij géén sneeuwkanonnen hebben. Hier ski je alleen op natuursneeuw. We waren benieuwd hoe het er zou zijn, het heeft immers al weken niet echt gesneeuwd. En, eerlijk is eerlijk, we voelden wel dat hier geen kunstsneeuw lag. De pistes waren minder hard, de ski's hadden hier veel meer grip. Maar het mooiste van vandaag was dat het eindelijk begon te sneeuwen! Aanvankelijk voorzichtig, maar in de loop van de dag steeds steviger. Oké, er is geen halve meter verse sneeuw gevallen, maar veel auto’s reden zelfs met kettingen terug naar het dal. Een topdag!

Eindelijk verse sneeuw vandaag!

Morgen gaan we weer terug naar Tauplitz. Hopelijk worden we daar verwelkomd met een verse laag poeder, want: het regent hier namelijk nog steeds in het dal…

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.