23 december 2013 door Jasper in 'Materiaal'' | 3 Reactie(s)

Sneeuwbril

We hebben er even op moeten wachten maar als we de voorspellingen mogen geloven dan komt er sneeuw aan! Veel wintersporters zouden het liefst zien dat het ‘s avonds sneeuwt en dat ‘s ochtends de pistes dan mooi geprepareerd zijn, zodat er de rest van de dag onder het genot van een zonnetje kan worden geskied. Nou staat de winter er niet om bekend dat de zon altijd schijnt, dus zullen we er toch aan moeten wennen dat het af en toe overdag sneeuwt. Een sneeuwbril is dan de oplossing voor beter zicht. Helaas merk ik vaak dat mensen niet weten hoe ze om moeten gaan met een sneeuwbril en na een paar onprettige afdalingen eindigen in het restaurant om vervolgens met de gondel terug te gaan naar het dal. Maar met een paar tips en handigheidjes zul je merken dat zo’n bril echt wel handig is en je ook tijdens de sneeuwval goed zicht hebt en heerlijk kunt skiën.

Sneeuwbril

Wanneer het sneeuwt is het verstandig om een sneeuwbril te dragen. Een sneeuwbril voorkomt dat er sneeuw in je ogen komt en verbetert hierdoor het zicht. Voor verschillende weersomstandigheden zijn er verschillende lenzen. Een donkere lens laat minder licht door en is hierdoor beter geschikt bij zonnige weer. Tijdens een bewolkte dag kun je beter een lichte lens gebruiken welke meer licht doorlaat. Het is niet nodig om twee brillen aan te schaffen, want bij veel van de tegenwoordig verkochte sneeuwbrillen kun je eenvoudig de lenzen verwisselen. Er zijn zelfs sneeuwbrillen met lenzen welke zich aanpassen aan het licht. Zorg er bij de aanschaf van een sneeuwbril voor dat de sneeuwbril niet je zicht belemmerd. Het frame moet goed aansluiten op je gezicht en naar links en rechts moet je voldoende zicht hebben. Heb je minder zicht dan is de bril dus te smal en kun je tijdens het skiën en snowboarden niet zien wat er naast je gebeurt. Is het frame te groot dan kun je langs de bril heen kijken en zul je last krijgen van sneeuw en zonlicht. Een goede sneeuwbril heeft een dubbelwandige lens om te voorkomen dat de lens beslaat.

Sneeuwbril

How to...

Het dragen van een sneeuwbril zal een dag waarop het sneeuwt een stuk aangenamer maken, maar kan er ook voor zorgen dat je niet kunt genieten van je dag. Hier een paar belangrijke tips om te voorkomen dat je last krijgt van je sneeuwbril.
1. Koop een goed passende bril
Een sneeuwbril mag niet te klein of te groot zijn. Zorg er tevens voor dat de sneeuwbril aansluit op je helm.
2. Let op het weer
Er zijn dagen met minder licht en dagen dat de zon toch nog een beetje doorkomt. Kies voor een lichte lens bij weinig zon en voor een donkere lens bij veel zon. In de meest voorkomende skibrillen is geel het lichts en zwart het donkerst. Orange lenzen zijn het meest geschikt als all-round lens.
3. Voorkom dat het schuim nat wordt
Voor een prettige pasvorm is de binnenkomst van een sneeuwbril gemaakt van schuim. Dit schuim sluit vaak ook aan op de open ruimte tussen de lenzen. Wanneer het vocht in het schuim gaat verdampen dan beslaat de ruimte tussen de lenzen en zul je moeten wachten tot dit weer verdwenen is. Voorkom dus dat het schuim nat wordt door de bril alleen op je gezicht te zetten. Plaats je de bril op een natte helm of muts dan wordt het schuim nat.
4. Thuis op de verwarming
Bij thuiskomt kun je de sneeuwbril het best zo snel mogelijk op de verwarming plaatsen tot deze helemaal droog is. Zo heb je ook de volgende dag weer een helemaal droge bril om mee te beginnen.
5. Voorzichtig schoonmaken
De binnenkant van de lens is voorzien van een coating welke het beslaan van de lens moet voorkomen. Beschadig je deze laag tijdens het schoonmaken dan zul je een witte waas op je lens krijgen en is de lens onbruikbaar geworden. Er zijn sneeuwbrillen die een spiegelcoating hebben op de buitenkant van de lens. Deze coating reflecteert het zonlicht en zorg voor een betere bescherming voor je ogen. Voor de spiegelcoating geldt dat je vooral op moet passen wanneer er sneeuw- of ijskristallen op de lens zitten. Veeg je deze kristallen eraf dan kan dit de coating beschadigen. De binnenkant van de lens is het meest kwetsbaar. Maak deze kant van de lens zo min mogelijk schoon en zorg voor het schoonmaken dat de lens helemaal droog is. Gebruik uitsluitend een brillenpoetsdoekje en veeg niet maar dep de bril schoon.
6. Opbergen
Na gebruik kun je om beschadiging aan de lens te voorkomen de bril opbergen in een brillentasje of koker.

Zo moet het lukken!

Is jouw skidag wel eens verpest door het beslaan van je sneeuwbril?

Jasper werkt als Landes-skileraar in Gerlos en is eigenaar van webshop Snowstyle.nl >>

Reactie(s)

door Mark op 24 december

Een kwalitatief goeie bril kopen is ook nog een goeie tip. Brillen van 2 of 3 tientjes hebben vaak niet zo'n goede lens en zullen ook sneller beslaan. Het is even in investering, maar als je - zoals ik vorig jaar - een hele week sneeuw hebt, dan ben je blij dat je 100 euro hebt uitgegeven en toch lol hebt op de piste.door Dick op 26 december

Bedankt voor de tips, hier alles goed, groet en XXX voor R.Laat een reactie achter

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen