Skip to navigation Skip to main content

Opening Piz Val Gronda lift in Ischgl

5276 - Opening Piz Val Gronda lift in Ischgl (1)

Naast het 50 jarig bestaan van de Silvrettaseilbahn AG dit jaar, was er afgelopen vrijdag nog een feestje te vieren in Ischgl, de officiële opening van de nieuwe ‘Piz Val Gronda’ lift. Een lift die heel wat discussies heeft opgeleverd in Tirol. Na 28 jaar lang touwtrekken tussen de voor- en tegenstanders van het ‘Piz Val Gronda’ project was het afgelopen vrijdag dan eindelijk zover. Onder veel belangstelling van de verschillende media werd de eerste rit naar de top van Piz Val Gronda gemaakt. Ditmaal geen uitbreiding van het aantal pistekilometers, maar toegang tot een 100 hectare groot freerideterrein.

Rekening houden met de natuur

Halverwege de jaren ’80 is men begonnen met de planning van dit gebied in Ischgl. In eerste instantie wilde de Silvrettabergbahnen het aantal pistekilometers fors uitbreiden. Dit plan kreeg echter geen goedkeuring van de autoriteiten. Flora en fauna zouden teveel worden aangetast met deze nieuwe ontwikkelingen. Om de impact op het landschap zo klein mogelijk te houden is er is gekozen voor een ultramoderne gondel. Deze gondel wordt ondersteund door slechts twee pilaren die zijn voorzien van speciale camouflage verf (extra kosten €100.000), zodat zij ’s zomers niet zo goed te zien zijn. Het dal- en bergstation zijn zo functioneel en eenvoudig mogelijk gehouden zonder extra faciliteiten. Zelfs de bestaande (smalle) weg naar de top is niet aangepast, veel van het materiaal voor de bouw is met helikopters naar boven gebracht (ruim 1000 vlieguren).

De camouflage pilaren vallen wel op in een (redelijk) wit landschap

Diverse media uit verschillende landen was aanweizg tijdens het eerste ritje omhoog met de nieuwe lift

Voor iedereen toegankelijk

Ischgl heeft nooit bekend gestaan om zijn freeridemogelijkheden. Dit is eigenlijk onterecht. Er zijn in het bestaande gebied al ruime mogelijkheden en met de komst van de nieuwe Piz Val Gronda lift komt er nog eens een 100 hectare groot freerideterrein bij. De Piz Val Gronda lift is in principe voor iedereen toegankelijk. Via een (rode) piste kun je altijd afdalen en weer aansluiting vinden in het skigebied. Het terrein van de Piz Val Gronda is met name geschikt voor de beginnende en gevorderde freeriders. Zeker de afdalingen richting het Fimbadal /Heidelberger Hütte zijn geschikt voor deze doelgroep. De hellingen zijn daar over het algemeen niet zo steil en hebben geen gevaarlijke afgronden. De noordhellingen zijn korter, maar ook steiler en bieden meer uitdaging voor de experts. Hoewel het gebied goed gecontroleerd wordt, blijft het natuurlijk hoog alpine terrein. Het gebruik van een lawinerugzak, pieper, schep en sonde zijn niet verplicht maar mogen eigenlijk niet ontbreken als je hier gaat skiën. Op pad gaan met een gids is ook zeker aan te raden, omdat hij of zij de mooiste afdalingen en de beste sneeuw weet te vinden.

De pistekaart met de nieuwe lift en het freerideterein aan de rechterkant

Aantrekkelijk gebied

En daar stonden we afgelopen vrijdag. Tientallen journalisten uit verschillende landen waren naar Ischgl gekomen voor de opening van de lift én een eerste afdaling vanaf de Piz Gronda. Hoewel het seizoen in Ischgl begon met veel sneeuw, is hier - net als in andere delen van de Alpen de afgelopen weken geen vlok sneeuw gevallen. Gevolg: we konden het nieuwe freerideterrein niet verkennen, er lag te weinig sneeuw. Een teleurstelling voor iedereen, maar anderzijds ook een goede reden om deze winter nog een keer af te reizen naar Ischgl. Het gebied zag er namelijk met weinig sneeuw al erg aantrekkelijk uit! Ik ga zeker een keer terug.

Op brede freerideski's hebben de journalisten zich vermaakt op de pistes in plaats van in het nieuwe freeridegebied

Winter Richard

Over Richard

Richard is waarschijnlijk een van de eerste Nederlanders die op een (zelfgemaakt) snowboard stond, lang geleden. Inmiddels geeft hij de voorkeur aan skiën en dan het liefst buiten de gebaande paden. Ook is hij een “materiaalfreak”.