9 november 2020 door Joris in Materiaal

Wanneer je een wintersporttrip gepland hebt, is een goede voorbereiding onmisbaar. Toch zijn niet alle Nederlanders goed voorbereid voor een autorit naar een wintersportvakantie in de besneeuwde Alpen. Het is echter niet alleen de reis waar je voorbereidingen voor moet treffen. Wat dacht je van het aanschaffen van de juiste wintersportkleding en een passende wintersportjas? Er is een enorm aanbod ski-jassen te koop; hoe weet je nou welke jas de juiste jas is voor de wintersport? In dit artikel lees je meer over welke eigenschappen een goede ski- of snowboardjas moet hebben voor een veilige wintersportvakantie.

Tips voor het kopen van een wintersportjas

Het vinden van een goede wintersportjas kan een hele zoektocht zijn - helemaal wanneer je niet precies weet waar je op moet letten. Tel daarbij op dat de keuze ook nog eens enorm is; ieder winterse seizoen lanceren winkels en merken een nieuwe collectie wintersportjassen. Ga je voor dat ene hippe model of kies je toch liever voor een stevige en kwalitatieve wintersportjas? Om veilig van de piste af te rutschen is het aan te raden om voor de laatste categorie te gaan. Hierbij heb je de keuze uit verschillende soorten wintersportjassen die in grote lijnen verdeeld kunnen worden in de volgende categorieën:

  • Klassieke ski-jas: een gevoerde jas met een stevige buitenlaag. De klassieke ski-jas is waterdicht, winddicht en lekker warm.
  • Hardshell wintersportjas: een water- en winddichte jas die niet gevoerd zijn. Deze jassen zijn perfect voor warmere dagen op de piste.
  • Softshell wintersportjas: flexibele wintersportjas die elastischer is dan hardshell, maar niet waterdicht is. Een softshell jas is perfect voor een mooie, zonnige dag.

Kies in alle gevallen in ieder geval voor het drielagensysteem tijdens de wintersport. Dat zijn drie laagjes kleding die ervoor zorgen dat je lekker warm blijft. Als eerste laag draag je thermokleding, zoals een lang shirt van merinowol of een synthetisch materiaal. Op die laag draag je isolerende kleding, zoals een fleece vest of trui. Als bovenste laag draag je een beschermende laag; een goede wintersportjas. Deze laag moet water- en winddicht zijn.

Voor welke wintersportjas kies jij?

Zoals je hierboven kon lezen zijn er diverse soorten wintersportjassen te koop: ga je voor een klassieke ski-jas of kies je toch liever voor een hardshell of softshell jas? Veel wintersporters vinden de hardshell jas het fijnst voor de wintersport. Dit zijn lichtgewicht jasjes die wind- en waterdicht zijn. Ze houden je lichaam lekker warm maar niet té, omdat ze niet gevoerd zijn. Op de wat frissere dagen moet je dus wel altijd voor een extra isolerende laag gaan, omdat dat ontbreekt bij een hardshell jas. Wil je voor nog meer bewegingsvrijheid gaan? Dan is het aan te raden om voor een softshell wintersportjas te gaan.

Een softshell jas is namelijk wat elastischer en zorgt er daardoor voor dat je makkelijker kunt bewegen. Wat fijn is aan dit soort jassen is dat ze beschikken over een extra isolerend laagje, waardoor ze iets warmer zijn dan een hardshell jas. Een nadeel is echter dat softshell niet helemaal waterproof is; ze kunnen een paar sneeuwbuien tegenhouden, maar wanneer het echt los gaat heb je geen garantie om droog te blijven. In dat geval kun je misschien beter gaan voor een klassieke ski-jas. Zo’n jas is namelijk echt van alle markten thuis: de buitenlaag beschermt je tegen water, sneeuw en wind en de binnenste laag is heerlijk isolerend. Hierbij worden meestal nog wel één of twee extra lagen gedragen. Een klein nadeel is dat je je isolerende laag niet op een warme dag achterwege kunt laten; daarvoor moet je de jas uittrekken.

ski jas op wintersport
Een goede ski-jas houdt je lekker warm tijdens de wintersport!

Belangrijkste eigenschappen van een goede wintersportjas

Of je nu voor een hardshell jas gaat of voor een klassieke ski-jas kiest: wil je comfortabel kunnen wintersporten dan is een aantal eigenschappen belangrijk voor een goede wintersportjas. Een jas die niet lekker zit of die niet waterdicht is kan je dag sneeuwpret verpesten. De ideale wintersportjas beschikt in ieder geval over de volgende eigenschappen:

  • De jas moet water- en winddicht zijn. Je jas moet je goed beschermen tegen de sneeuw en de wind. Wanneer dit niet het geval is, kun je nat worden en het behoorlijk koud krijgen op de berg.
  • Kies voor een comfortabele jas waarin je voldoende bewegingsvrijheid hebt. Een wintersportjas moet nooit te strak of te los zitten. Je moet je goed kunnen bewegen, maar niet het idee hebben dat de jas te groot is.
  • Je wintersportjas moet ademend zijn. Tijdens skiën of snowboarden ga je zweten; ook al is het koud buiten. Dat zweet moet op de juiste manier worden afgevoerd, zodat je geen last krijgt van oververhitting of een nat shirt.
  • Kies voor een lichtgewicht jas: een jas die te zwaar is zal je prestatie op de berg absoluut niet verbeteren. Je moet het gevoel hebben dat je geen jas draagt, zonder dat je inlevert op warmte. Ga daarom altijd voor een lichte jas.
  • Je wintersportjas moet isolerend zijn zodat je lekker warm blijft tijdens het skiën of snowboarden.
eigenschappen ski jas
Let op de eigenschappen van je nieuwe ski-jas!

Waar kun je nog meer op letten bij het kopen van een ski-jas?

Tot slot zijn er nog enkele details waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een jas voor wintersport. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze uit een jas met of zonder capuchon en kun je gaan voor een jas met of zonder diepe zakken. Zakken zijn sowieso handig om je skipas, je telefoon en je zonnebrandcrème in te bewaren. Ook een brillendoekje om je ski-bril mee schoon te maken komt altijd goed van pas. Tot slot zijn er nog jassen te koop met een zogeheten sneeuwvanger; dit is een soort band die in je jas met elastiek zit. De sneeuwvanger zorgt ervoor dat er geen sneeuw in je jas of skibroek komt.

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen