Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Witte Kerst

5267 - Alpenweer: Witte Kerst (1)

Soms geven bepaalde woorden de juiste boodschap weer, soms zijn ze een understatement. Dat geldt bijvoorbeeld voor het feit dat het in de Alpen een witte Kerst gaat worden. Laat ik het anders zeggen; zorg dat je op tijd je kersteten in je chalet of hotel tot je beschikking hebt, want er gaat op sommige plaatsen zoveel sneeuw vallen, dat bepaalde skidorpen zomaar eens onbereikbaar kunnen gaan worden. En dat alles exact tijdens Kerst. Lees gauw de details…

Rustige aanloop, beetje sneeuw

Na het fraaie weer van vandaag neemt morgen in een groot deel van het Alpengebied de bewolking weer toe. Een zwakke storing zorgt ervoor dat er wat lichte sneeuw kan vallen. Dat gebeurt dan boven de 1900m, want daaronder zijn de temperaturen boven nul en valt wat natte sneeuw of motregen. In de nacht naar maandag bereikt de volgende storing de noordflanken van de Alpen. Vanwege de hoge luchtdruk levert ook deze storing nauwelijks sneeuw op. Zowel zondag als maandag kan er boven de 2000m overal goed geskied worden. Minpuntje is, naast de soms lichte neerslag, de stevige wind die over de Franse en deels ook Zwitserse Alpen waait. In Oostenrijk en Italië kunnen we spreken van twee bijna perfecte dagen.

Heerlijke omstandigheden vandaag in St Anton

Dinsdag begint de sneeuwval

Dinsdag begint de wind overal toe te nemen. Door stuw gaat het in de Italiaanse Alpen en het zuiden van zowel Zwitserland als Oostenrijk sneeuwen. De sneeuwval is eerst licht en wordt 's middags in de Italiaanse Alpen zwaarder. De sneeuwvalgrens ligt rond 1600m. Aan het begin van de avond ligt er plaatselijk 30 cm verse sneeuw. In de nacht naar woensdag gaat de sneeuwval in de Italiaanse Alpen over naar zwaar, er valt soms 5 cm per uur. Daarbij waait het hard. Ook in de Franse Alpen begint de sneeuwval zwaar te worden. Als op eerste kerstdag de gordijnen opengaan, ligt er in Zuid-Tirol, Wallis, Aosta en de Franse Alpen 30 tot 60 cm sneeuw. Door de wind kunnen de sneeuwduinen nog veel hoger zijn. Vrijwel de hele woensdag, eerste kerstdag dus, blijft het zwaar sneeuwen. Daarbij breidt het sneeuwgebied zich langzaam verder over Zwitserland uit. Tegen de avond hebben de Beierse Alpen, een groot deel van Tirol en Salzburgerland nog geen vlok gezien. Aan de Italiaanse kant is het pak sneeuw toegenomen tot plaatselijk 100cm. De wind neemt af, maar het lijkt waarschijnlijk dat diverse skidorpen boven de 1500m zijn ingesneeuwd. Op lagere niveaus is wateroverlast mogelijk.

De sneeuwval in cm's. Lokaal is extreem veel sneeuw mogelijk

Tweede kerstdag

In de nacht naar tweede kerstdag valt er eindelijk ook in de Duitse Alpen en de rest van Oostenrijk sneeuw. De sneeuwvalgrens daalt tot 1000m, en later op de dag tot 700m. In Italië en de Franse Alpen wordt het eindelijk droog. Overdag vallen er in Italië, Frankrijk en Zwitserland een paar sneeuwbuien met in de Franse Alpen een stevige noordwestenwind. In Oostenrijk en de Duitse Alpen sneeuwt het enige tijd stevig door. Daar is het sneeuwdek in de avonduren aangegroeid tot 20 of 30 cm. Vrijdag wordt een heerlijke skidag in het hele Alpengebied: zon, weinig wind en een mooie laag sneeuw. Kijkend naar de volgende week dan valt op dat het wisselvallige weer aanhoudt. De skiomstandigheden wisselen van dag tot dag met soms een heerlijk zonnetje, maar ook dagen met kans op stevige sneeuwval. De dooigrens schommelt tussen 1000 en 2000m.

In 2 Alpes ligt genoeg sneeuw

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.