Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Zware sneeuwval tijdens Kerst?

5263 - Alpenweer: Zware sneeuwval tijdens Kerst? (1)

De skigebieden in de Alpen kunnen vooral op de lager gelegen pistes nog wel wat sneeuw, en koude lucht, gebruiken. Boven de 2500 meter zijn de omstandigheden vrijwel overal prima. Vandaag en morgen valt er in de Franse Alpen, Zwitserland en het Italiaanse Aostagebied al 10 tot 30 cm sneeuw vanaf 1500 meter hoogte. De komende dagen kan daar een deel van wegsmelten, maar zeker niet alles.

Autorit weinig problemen

Stap je vandaag in de auto dan zul je onderweg weinig problemen tegenkomen, wat betreft winterweer. Vrijwel de hele weg is het zacht. Pas bij de Alpen aangekomen, tijdens de rit omhoog, begint het kouder te worden. Vanaf 1400m ongeveer kan het glad zijn door sneeuwval en restanten van sneeuw. Dat geldt dan vooral voor de Franse Alpen, het Aostagebied en een deel van de Zwitserse Alpen. In Duitsland en Oostenrijk valt vandaag nauwelijks sneeuw. Morgen trekt de sneeuw snel weg. Kom je morgen of zondag in je skidorp aan, dan zullen de wegen doorgaans goed te berijden zijn.

De komende 3 dagen voornamelijk sneeuwval in het westen

Depressie brengt dik pak sneeuw

Oppassen wordt het vanaf aanstaande dinsdag. Met een straffe zuidwestelijke stroming gaat het in de loop van de dag in de Franse en Italiaanse Alpen sneeuwen. Op eerste kerstdag zorgt een lagedrukgebied ervoor dat de sneeuwval extra zwaar wordt. Daarbij breidt het sneeuwgebied zich ook steeds verder over Zwitserland en het zuiden van Oostenrijk uit. Op tweede kerstdag trekt het sneeuwgebied langzaam oostwaarts weg en krijgen ook de skigebieden in de Beierse Alpen en de rest van Oostenrijk nog een laag verse sneeuw. De sneeuwvalgrens daalt geleidelijk tot onder de 1000m.Volgens Snowplaza kan met name de zeer zware sneeuwval op eerste kerstdag in de zuidelijke Franse Alpen en in de Italiaanse Alpen voor grote overlast zorgen. Er zijn weermodellen die voor de Italiaanse Alpen meer dan 1 meter verse sneeuw berekenen. Zodra het vanaf tweede kerstdag droog wordt, wordt niet snel nieuwe sneeuwval meer verwacht en kan er begonnen worden met het bereikbaar maken van de diverse skidorpen.

Boven de wolken en een kleine opklaring vanochtend in Montafon

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.