Skip to navigation Skip to main content

Nieuwe Panorama Link gondel tussen Flachauwinkl/Kleinarl en Wagrain

52429 - Nieuwe Panorama Link gondel tussen Flachauwinkl/Kleinarl en Wagrain (3)
© Shuttleberg GmbH & Co KG / Markus Rohrbacher

Volgend seizoen zijn de pistes van de Shuttleberg (Flachauwinkl/Kleinarl) aangesloten op die van Wagrain. De ‘Panorma Link’ gondel gaat beide skigebieden met elkaar verbinden. Snow Space Salzburg zet hiermee een volgende stap in de aaneensluiting van de drie verschillende dalen. Ook gaan er geluiden op dat binnen afzienbare tijd de connectie compleet wordt gemaakt met een lift naar Zauchensee.

Verbindingslift Flachauwinkl/Kleinarl naar Wagrain

De Panorama Link gondel maakt het mogelijk om vanaf de Shuttleberg boven Flachauwinkl/Kleinarl over te steken naar de Grießenkar boven Wagrain. Mede door het coronavirus heeft de bouw van de lift vertraging opgelopen, maar de opening in december 2020 lijkt gehaald te gaan worden. Vanaf dat moment kun je in een 10-persoons gondel stappen die je in 9 minuten laat oversteken tussen beide skigebieden. Het wordt een horizontale verbindingslift met een lengte van meer dan 3 kilometer. In de nieuwe situatie zijn de pistes van Alpendorf, Wagrain, Flachau, Flachauwinkl en Kleinarl dus volledig op elkaar aangesloten. Binnenkort wordt er ook meer bekend over een liftverbinding naar Zauchensee.

Investering van 22 miljoen euro

Het liftstation van de Panorama Link gondel boven Wagrain komt 300 meter onder het bergstation van de nieuw te bouwen Flying Mozart gondel liggen. Ook die lift leek in 2020/2021 open te gaan, maar de bouw hiervan is met een jaar uitgesteld. Het bergstation op de Shuttleberg wordt 300 meter ten noorden van de Lumberjack Shuttle gebouwd. De kosten voor het project bedragen ruim 10 miljoen euro.

Cijfers & feiten van de nieuwe Panorama Link in Flachauwinkl/Kleinarl en Wagrain

Bergstation: Frauenalmsattel Lengte: 3100 m
Hoogte bergstation: n.b. Hoogteverschil: 72 m
Snelheid: 6 m/sec. Tijd: ca. 09:00 min
Gondelcapaciteit: 10-personen Capaciteit: 2400 pers./uur
Aantal cabines: 65 Plaats: Kleinarl

Tweede verbinding naar Zauchensee

Om de aaneensluiting compleet te maken, en zo een skigebied met meer dan 200 pistekilometers te creëren, is ook nog een liftverbinding naar Zauchensee gepland. Deze lift gaat over de Tauernautobahn heen, waardoor je aan beide zijdes van de snelweg in en uit kunt stappen. In de huidige situatie moet je om van de Sunshine Shuttle naar de Highliner 1 te komen, nog gebruik te maken van de skibus. Wanneer alle vergunningen snel worden toegewezen, moet ook deze lift in december 2020 geopend kunnen worden.

Nieuwe Flying Mozart gondel in Wagrain

Ook de komst van de nieuwe Flying Mozart gondel staat al geruime tijd op de planning. Nu staan er bij het middenstation vaak lange wachtrijen, vanwege de wintersporters die met de G-Link naar de pistes van de Grießenkar komen. Een nieuwe 10-persoons gondel moet hier verandering in gaan brengen. De vervanging van de gondel uit 1988 stond voor deze zomer gepland, maar helaas gaat dit niet worden gehaald. De bouwwerkzaamheden aan het nieuwe bergstation zijn wel alvast gestart, maar de lift wordt pas tijdens wintersportseizoen 2021/2021 in gebruik genomen.


Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.