10 mei 2020 door Thijs in Lijstje

Weet jij altijd wat de hoogste berg in een skigebied is? En welke piste het langst? Dan moet je zeker even de moeite nemen om dit weblog te lezen. De Zwitser Laurens Vanat publiceert jaarlijks het International Report on Snow and Mountain Tourism wat vol staat met interessante cijfers en feiten over wintersport. Wij hebben op basis van het onderzoek 10 leuke weetjes over wintersport voor je op een rijtje gezet. 

#1. Er zijn 68 landen met pistes van natuursneeuw

Verspreid over de hele wereld zijn er 68 landen die over een skigebied met ten minste één skilift beschikken. Er zijn meer landen waar je kunt skiën op natuursneeuw, maar die hebben geen officiële skigebieden. Mooi voornemen om ze allemaal een keer te bezoeken!

Skien Are
Zweden (Åre) is één van de 68 landen waar op natuursneeuw kan worden geskied#2. 135 miljoen wintersporters

We delen onze liefde voor wintersport met 135 miljoen mensen op de wereld. Dit aantal groeit nog jaarlijks.

#3. 43% gaat naar de Alpen

43% van het totaal aantal mensen dat op wintersport gaat, kiest voor de Alpen. Gevolgd door Amerika (21%), Azië/Pacific (16%), West-Europa (10%) en Oost-Europa/Centraal-Azië (9%).

#4. 2084 skigebieden 

Misschien doet alleen SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental of Les Trois Vallées voor jou ertoe, maar er zijn meer skigebieden op de wereld. 2084 om precies te zijn! De trend is dat dit aantal kleiner wordt als gevolg van faillissementen en fusies. 

Skien SkiWelt
Skigebied SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental

#5. 25.857 skiliften

En de pistes van al die skigebieden worden ontsloten door 25.857 liften. 38% hiervan ligt in de Alpen. 

#6. Ruim 1/3 van alle skigebieden ligt in de Alpen

37% van alle skigebieden die zich op de wereld bevinden liggen in de Alpen. Mooi uitdaging om ze allemaal te bezoeken!

#7. 90 indoor skihallen

Indoor skihallen zijn een uitkomst tijdens de zomermaanden of wanneer je als land niet over bergen en natuursneeuw beschikt. In de afgelopen 25 jaar zijn er meer dan 100 indoor skihallen gebouwd, waarvan er 90 nog steeds zijn geopend. Het grootste gedeelte hiervan vind je in China (31), gevolgd door Nederland en Groot-Brittanië. 

#8. 50 skigebieden met minimaal 1 miljoen wintersporters

Binnen de wintersportwereld zijn er een aantal 'grote jongens'. Als gevolg van fusies en verbindingen is het aantal skigebieden dat minimaal 1 miljoen wintersporters trekt groeiende (50). Van deze 50 skigebieden ligt 80% in de Alpen. 

Pistebord Ski Arlberg
Ski Arlberg is het populairste skigebied

#9. 2,5 miljoen wintersporters in Ski Arlberg

Op basis van de cijfers is Ski Arlberg het meest populaire skigebied. Hier komen meer dan 2,5 miljoen wintersporters per jaar. Ski Arlberg neemt hiermee het stokje over van La Plagne

#10. 253 skigebieden in Oostenrijk

Je zou het misschien niet verwachten, maar Italië (349) en Frankrijk (317) beschikken over meer skigebieden dan Oostenrijk (253). Alleen skigebieden met meer dan 5 liften worden meegerekend, want anders hadden de cijfers er wel eens heel anders uit kunnen zien. 


Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen