Skip to navigation Skip to main content

Van winter is (nog) geen enkele sprake

5227 - Van winter is (nog) geen enkele sprake (1)

Van winter is geen enkele sprake in de Alpen. Op de hoger gelegen pistes ligt een flink pak sneeuw en vriest het maar dan praten we ook over echt hoog in de bergen. Voorlopig lijkt de winter nog geen intrede te doen in de Alpen. De komende 7 tot 10 dagen is de kans op aanhoudend droog weer veruit het grootst. Voor de mensen die met Kerst op wintersport gaan wordt het best een beetje spannend! Pas als we naar de verwachting voor de komende 14 dagen kijken, zien we de kans op sneeuw stijgen. Laten we hopen dat er voor de kerstvakantie nog een flinke dump valt!

Volop zon!

Vandaag en de komende dagen schijnt de zon volop in de Alpen. In de dalen kan het, met name aan het begin van de dag, mistig zijn maar bovenop de berg is hier geen enkele sprake van. Op 1500 meter levert het zonnige weer temperaturen op in de buurt van de tien graden. Veel te hoog om de lager gelegen pistes in goede condities te houden. Het nulgradenniveau schommelt aan het begin van de middag rond de 2500m. Op de gletsjers en de hoger gelegen pistes blijft de sneeuw dus prima en kan er de hele dag goed geskied worden. In de meeste grote skigebieden draaien de liften inmiddels en is het grootste gedeelte van de pistes geopend.

Nulgradenniveau naar 2000 meter

Zaterdag en zondag bereikt een zwakke storing de Zwitserse pistes. Het krachtige hogedrukgebied laat weinig over van het frontale systeem. Uit de wolken die de storing met zich meebrengt kan er in de Jura boven de 1000 meter wat lichte sneeuw vallen maar voor de Alpen blijft er nauwelijks een vlokje over. Het is zelfs de vraag of de wolken de tocht over de Alpen overleven. Het lijkt erop dat de zon in de Italiaanse skigebieden en een groot deel van Oostenrijk gewoon de overhand houden. Gelukkig wordt de lucht wel kouder zodat het nulgradenniveau naar 2000 meter daalt. Dat is gunstig voor de kunstsneeuw, men zal in staat zijn om tot een lager niveau de pistes in orde te maken.

Een omvangrijk hogedrukgebied zorgt voor zonnig en droog weer in de Alpen.

Stille hoop op verse sneeuw

Op de lange termijn is het afwachten wat er met het weer gaat gebeuren. Komt er koude lucht en komt er verse sneeuw? Een echte winterinval lijkt er niet te komen voor de Kerst, maar een enkele storing kan volgende week misschien wel al de Alpen bereiken. Of het hogedrukgebied alles weer laat oplossen, zoals deze zaterdag, is de vraag. Een storing met verse sneeuw staat volgens de huidige modellen gepland voor volgende week donderdagavond en vrijdag. Laten we hopen dat dit onzekere lichtpuntje uitgroeit tot een mooi pak sneeuw.

Volop zon in Les Menuires
123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.