15 december 2013 door Thijs in 'Algemeen''

Hoogtepunten in het Berner Oberland

Het Berner Oberland is niet zomaar een wintersportregio in Zwitserland. In ‘de speeltuin van Europa’ liggen tal van gerenommeerde skigebieden en bergen als de Eiger, Mönch en Jungfrau behoren tot de hoogste bergen van het land. Tijdens het wintersportseizoen vallen hier letterlijk en figuurlijk tal van hoogtepunten te beleven. Ga op zoek naar de rust op de flanken van de wonderschone bergen of maak een bijzonder event als de Lauberhornrennen mee. In het Berner Oberland beleeft jong en oud een bijzondere wintersport.

Sherlock Holmes in Meiringen

De mythe van Sherlock Holmes wordt in Meiringen-Hasliberg nog altijd levendig gehouden. In het dorp kom je de detective op diverse plaatsen tegen. Zo staat er in het centrum een bronzen standbeeld en kun je bij de Reichenbachwaterval de noodlottige strijdplek bezoeken waar Sherlock in het water verdween. Ter ere van de honderdste sterfdag van Sherlock Holmes is er in de kelder van de oude kerk in Meiringen een museum geopend. Hier vind je talrijke voorwerpen uit de verhalen van de detective. Voor jong en oud is dit een leuk uitstapje en een prima afwisseling tijdens de wintersport in Meiringen en omgeving.

Jungfraujoch – Top of Europe

In het Berner Oberland kun je een uitstapje maken naar het hoogste treinstation van Europa. Vanuit Wengen of Grindelwald stap je in de trein die je naar de Kleine Scheidegg brengt. Vanaf hier stap je over op de trein die onderweg naar de Top of Europe nog een tussenstop maakt bij het station op de Eigerwand. Vervolgens vervolg je je weg naar een hoogte van 3454 meter waar zich een prachtig uitzicht openbaart op onder andere de Aletschgletsjer. Met een lift kun je het uitzichtpunt op de Sphinx bereiken. In dit opvallende gebouw met de imposante koepel wordt sinds 1922 meteorologisch onderzoek verricht.

Jungfraujoch – Top of Europe

Citytrip en wintersport in Interlaken

Interlaken ligt prachtig verscholen tussen het Thuner- en Brienzermeer en biedt een prachtig uitzicht op het berglandschap van het Berner Oberland. Al in de 19e eeuw werd deze stad veelvuldig bezocht en nog altijd is het een uitstekende bestemming om wintersport en het stadsgevoel te combineren. In de loop der jaren heeft Interlaken zich ontwikkeld tot een vakantie- en congresoord dat als ideaal uitgangspunt kan dienen voor wintersportdagen. Door de centrale ligging heb je de mogelijkheid om onder meer in de Jungfrau Region, Beatenberg of Axalp-Brienz te skiën. Ook de Harder Kulm, de huisberg van Interlaken, en St. Beatus-Höhlen, verlichte druipsteengrotten met watervallen, zijn het bezoeken meer dan waard.

Citytrip en wintersport in Interlaken

Lauberhornrennen, Wengen

Lauberhornrennen in Wengen

De Lauberhornrennen zijn een begrip in Wengen en ver daarbuiten. Met een lengte van 4,5 kilometer is het een van de langste en meest veeleisende wereldbekertrajecten. Van 17 tot 19 januari 2014 strijden de beste skiërs van de wereld hier weer om de prestigieuze titel. Beruchte passages in deze afdaling zijn de Hundschopf, Minschkante en de Canadian Corner. De profs halen hier snelheden van boven de 150 kilometer per uur maar hebben helaas geen oog voor het uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau.

Klik hier voor meer informatie over het Berner Oberland >>

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.