Skip to navigation Skip to main content

Nieuwe 10-persoons Olang 1+2 gondel op de Kronplatz

52129 - Nieuwe 10-persoons Olang 1+2 gondel op de Kronplatz (3)
© Kronplatz / studio schlotthauer matthiessen – architecturemade GbR

Volgend wintersportseizoen wordt op de Kronplatz de nieuwe 10-persoons gondel Olang 1+2 in gebruik genomen. Het is het grootste project dat ooit is gerealiseerd op de Kronplatz en hiermee hoopt het skigebied tot de meest moderne van de Alpen te blijven behoren. De lift heeft een ongekende capaciteit van maar liefst 3900 personen per uur en een zeer futuristisch dal-, midden- en bergstation.

Lift met hoogste capaciteit op de Kronplatz

De oude Olang 1+2 stoeltjeslift bood plaats aan 6 personen en was al sinds 1989 in gebruik. Met een capaciteit van 2160 personen per uur en verouderde cabines kon de lift niet meer mee op de immer innoverende Kronplatz. Net als in de oude situatie krijgt de 10-persoons gondel een middenstation op een hoogte van 2069 meter. Met een snelheid van 6,5 m/s en een capaciteit van 3900 personen per uur sta je vanuit het Pustertal voortaan binnen een mum van tijd op de top van de Kronplatz (2275 m). De Olang 1+2 gondel is hiermee niet alleen de snelste lift van de Kronplatz, maar ook degene met de hoogste capaciteit.

52129 -  (6)
(Foto: © Kronplatz / studio schlotthauer matthiessen – architecturemade GbR)
(Foto: © Kronplatz / studio schlotthauer matthiessen – architecturemade GbR)

Innovatief dal-, midden- en bergstation

De drie nieuwe liftgebouwen, het dal-, midden- en bergstation, krijgen een opvallend design. Wat direct in het oog springt is de golvende dakconstructie. Het idee achter het ontwerp van het dak is dat deze een schil rond de al bestaande stations en gebouwen creëert. Zo sluiten deze mooi op elkaar aan en lijken ze één geheel te vormen. De transparante, onafhankelijke koepelconstructie valt geheel over de lifstations, waardoor deze vrij kunnen bewegen naar aanleiding van natuurlijke en technische trillingen. Ook zal bij dit ontwerp de techniek van de lift goed zichtbaar blijven. Het middenstation is het grootste gebouw, hier wordt de lifttechniek ondergebracht en zullen ’s nachts de cabines worden gestald. Onder het golvende dak komen bij het dalstation ook de ingang van de parkeergarage, de kassa’s en de kantoren. Eenmaal boven stap je vanuit de lift niet alleen zo de piste op, maar ook restaurant Kron binnen.

Cijfers & feiten van de nieuwe 'Olang 1+2 gondel' op de Kronplatz

Bergstation: Kronplatz Lengte: 4089 m
Hoogte bergstation: 2275 m Hoogteverschil: 1111 m
Snelheid: 6,5 m/sec. Tijd: ca. 11:30 min
Gondelcapaciteit: 10-personen Capaciteit: 3900 pers./uur
Aantal cabines: n.b. Plaats: Olang

52129 -  (7)
(Foto: © Kronplatz / studio schlotthauer matthiessen – architecturemade GbR)
(Foto: © Kronplatz / studio schlotthauer matthiessen – architecturemade GbR)

Meer informatie over een wintersport op de Kronplatz

De Kronplatz is één van de populairste skigebieden in Zuid-Tirol en beschikt over ruim 115 kilometer aan pistes. De berg torent met een hoogte van 2275 meter hoog boven het Pustertal uit en is bereikbaar vanuit de dorpen Olang, Perca, Reischach en St. Vigil in Enneberg. Eenmaal boven heb je een geweldig 360 graden uitzicht op onder andere de Dolomieten. Aan alle kanten van de bolvormige berg vertrekken er pistes richting het dal. In het bovenste gedeelte zijn de pistes voornamelijk breed en familievriendelijk. Uitdaging vind je bijvoorbeeld op de Piz de Plaies (1650 m), in de vorm van de Piculin afdaling. Deze piste is 2 kilometer lang, overbrugt 530 hoogtemeters en heeft een hellingspercentage van 72%! Met 300 dagen zon per jaar, tal van heerlijke bergrestaurants en gezellige après-ski (K1-Bar) kost genieten hier geen enkele moeite.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.