16 maart 2020 door Joris in Tips

Wintersport is een geweldige beleving voor jong en oud. Of je nou beginner bent of al vaker op ski’s hebt gestaan, op wintersport is er voor ieder wat wils. De bergen, zon en sneeuw bezorgen je het ultieme wintersportgevoel. Maar er liggen ook risico’s op de loer die je wintersportplezier flink kunnen bederven. Om deze risico’s te vermijden, heeft Snowsports Zwolle een aantal handige skitips op een rij gezet. Met de volgende vijf skitips geef je deze problemen geen kans en kun jij optimaal genieten van je skivakantie.

#1. Kramp en spierpijn

Kramp en spierpijn kunnen erg vervelend zijn en dat wil je niet tijdens je wintersport. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om voldoende water te drinken. Logisch ook, want je beweegt veel en je begeeft je op grote hoogte, waardoor je veel meer vocht kwijtraakt dan normaal. Drink gerust een halve liter water bij de lunch of tussendoor. Daarnaast kun je spierpijn op wintersport ook voorkomen door in Nederland al skilessen te volgen bij een indoor skibaan. Je spieren zijn dan al getraind en daardoor krijg je minder snel spierpijn. Je hebt ook al aan je skitechniek gewerkt, waardoor je minder skilessen nodig hebt op wintersport. Meer tijd om vrij te skiën dus!

#2. Pijnlijke voeten

Veel wintersporters krijgen tijdens de skivakantie last van pijnlijke voeten. Hoe dat komt? Omdat we onze skischoenen in de ochtend veel te strak zetten. Snowsports Zwolle adviseert je om je schoenen in de ochtend niet te strak te zetten. In de loop van de dag kun je ze wel wat strakker zetten.

#3. Koude vingers

Krijg je koude vingers op wintersport? Dan heb je je niet warm genoeg aangekleed bij je romp. Koude vingers zijn namelijk het gevolg van een te grote afkoeling van je romp. Je lichaam verwarmt je vingers van binnenuit door de bloedsomloop. Gaat je lichaamstemperatuur naar beneden? Dan wordt als eerst de bloedsomloop naar je ledematen beperkt om te zorgen dat de temperatuur in je romp stabiel blijft. En ja, dan krijg je koude vingers. Je voorkomt dit door je lichaam goed warm te houden. Goed warm aankleden dus. Handschoenen helpen natuurlijk ook tegen koude vingers, maar kies dan altijd voor waterdichte handschoenen.

Skiën in een skigebied

#4. Bevroren hoornvlies en beslagen bril

Je hoornvlies bevriezen… Dat klinkt allesbehalve fijn. Het kan helaas wel gebeuren door de kou in de bergen. Daarom moet je altijd een skibril dragen. En dat niet alleen, ook om je ogen te beschermen tegen de UV-straling die op hoogte veel sterker is. Maar let op, koop wel een goede skibril. Slechte en vaak goedkope brillen beschermen minder goed tegen de UV-straling en beslaan snel. Een beslagen bril kan gevaarlijk zijn en angst veroorzaken, want veel zie je er niet door. Investeer daarom in een goede sneeuwbril die goed sluit.

#5. Natte kleding

Tijdens het skiën of snowboarden verlies je veel vocht. Het gevolg is natte kleding. Niet fijn, want hierdoor krijg je het erg koud. Gelukkig bestaat er zoiets als thermokleding. Dat het warmte vasthoudt en zweet afvoert maakt thermokleding ideaal voor op wintersport. 

Nu je deze skitips gelezen hebt, weet je hoe je deze problemen kunt voorkomen en ben je goed voorbereid. Wil je meer skitips weten? In dit blog van Snowsports Zwolle vind je er nog meer. Veel plezier op wintersport!  

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.