Skip to navigation Skip to main content
52022 - Live vanuit Zuid-Tirol: hoe is het als alles ineens dicht gaat? (3)

We zijn in de ban het het coronavirus en dit treft de wintersport en het toerisme ook heel hard. Gisteravond werd bekend dat na Italië ook Tirol, Salzburgerland en Vorarlberg haar skigebieden, accommodaties en horeca moet sluiten. Wintersporters kunnen ineens niet naar hun geliefde Alpen en hoteliers zitten met een leeg hotel. Naast deze keiharde feiten, zijn er de persoonlijke verhalen. Ik moest afgelopen week veel denken aan Raphaela en haar familie in Zuid-Tirol. Zij hebben een boerderij en een kleine (luxe) accommodatie in Vinschgau, zonder twijfel één van mijn lievelingsadresjes in de Alpen. Een prachtig en rustig dal, ver van alle hectiek en een heerlijke plek voor een vakantie in de zomer of winter. Ik heb haar vanochtend gebeld, om te vragen hoe het gaat. Dat het niet meevalt voor een kleine ondernemer werd me al heel snel duidelijk.

Unterlutaschghof in Schlinig, Vinschgau

Twee jaar geleden kwam ik bij toeval terecht op de boerderij van Raphaela en haar familie toen ik last-minute op zoek was naar een leuke logeerplek in Zuid-Tirol, vlakbij de Reschenpass en de skigebieden van Watles enNauders. Ik ben dol op 'logeren bij de boer'. Ver weg van het massatoerisme in een mooie rustige bergomgeving, maar ik houd stiekem ook wel van een beetje luxe; een mooie moderne kamer met natuurlijke materialen als hout, glas en natuursteen. Vanaf het moment van aankomst voelde ik me meteen thuis op Unterlutaschghof: een prachtige boerderij, heerlijke kamers, een super gastvriendelijke familie en een ontbijt met alleen maar huisgemaakte producten, van yoghurt, kaas en melk tot jam en vleeswaren. Binnen 10 tot 30 minuten waren we in verschillende skigebieden en toerskiën kon vanuit de achtertuin. Voor ons een ideale vakantieplek, dus ook vorig jaar brachten we hier enkele dagen door, eind maart. Ook dit jaar was ik graag een paar dagen teruggegaan naar de boerderij, maar ineens liep het allemaal anders.

52022 -  (9)
Unterlutaschghof in Schlinig

Van 120% naar 0 in een dag

Rapheala brandt direct los als ik haar bel: 'Het is bizar, Miranda. Alles is hier dicht: winkels, restaurants, scholen, kappers, bars, alles. Op straat is er niemand. Ik moet een formulier met gezondheidsverklaring meenemen als ik op bezoek wil bij mijn moeder. Boodschappen bestel ik en deze worden gebracht door de supermarkt. Sinds vorige week donderdag is ons huis ineens van de ene op de andere dag leeg, alle gasten zijn weg. Zo werk je het maandenlang op 120% van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat en zo staat ineens alles stil. Ik hoef geen ontbijt meer klaar te maken, niet te poetsen, heb alle tijd voor de kinderen'. De kinderen - Raphaela heeft er drie samen met haar man Daniel - vinden het overigens allemaal erg leuk. 'De hele dag zijn ze thuis en mama heeft alle tijd voor ze. De oudste twee krijgen thuis les op dit moment en ze krijgen meer tijd van hun moeder dan dat ze normaal gesproken gewend zijn. Voor hen is het net een grote vakantie nu.'

52022 -  (10)
De fijne kamers bij Raphaela op de boerderij

Geen coronabesmetting in Vinschgau

'Er is hier in de regio ook helemaal geen besmetting, dat maakt de situatie ook lastiger. Eigenlijk is er hier dus niets aan de hand, maar we begrijpen de maatregelen vanuit de regering en die zijn ook goed. Andere landen zouden misschien ook strenger kunnen zijn, zodat we het virus sneller uitgeroeid hebben. De maatregelen hier gelden tot 3 april, maar ik maak me wel zorgen om Pasen, Pinksteren en Hemelvaart. Dat zijn toch wel de dagen waar we normaal gesproken vol zouden moeten zitten. De eerste boekingen staan pas weer in juni op de kalender. Dat is nog heel lang en je wilt niet weten hoeveel geld dat kost... Het is ook zó stil hier in huis. Maar mijn familie en hun gezondheid is het belangrijkste, geld komt op de tweede plaats.' Ik snap dat ze dat zegt, maar ondertussen denk ik: maar hoe dan? Je hebt een hypotheek, moet eten en zonder inkomsten gaat het dan erg hard.

Laat je boeking staan, annuleren kan tot op een dag voor vertrek

'Het is een hele rare situatie. Iedereen heeft geannuleerd voor de komende tijd en ook voor de zomer ben ik bang. Mensen denken nog niet aan vakantie, terwijl dat natuurlijk wel kan. Ik zeg nu dat mensen tot een dag voor aankomst gratis kunnen annuleren. Liever dan, dan nu een afzegging of geen boeking. We hebben het hard nodig om te overleven en de kans is erg groot dat alles over een paar weken of maanden voorbij is. Iedereen kan dan rustig vakantie komen vieren bij ons. Het is belangrijk dat iedereen nu even thuis blijft, zodat het virus uitgeroeid kan worden en het leven weer normaal verder kan gaan binnen korte tijd. Voorlopig is het even niet anders. We maken er maar het beste van.'

52022 -  (11)
Raphalea en haar man Daniel, hier nog met twee kids, inmiddels is nummer drie er ook

Vakantieplannen blijven maken

Wanneer ik de telefoon ophang, moet ik even bijkomen. Natuurlijk had ik zo'n verhaal verwacht, maar het is zo triest. Ik weet uit de verhalen, die ik gehoord heb tijdens wijntjes aan de keukentafel, hoe hard deze familie gewerkt heeft en werkt voor hun droom; een nieuwe boerderij met gastenverblijf. Jarenlang werkte Rapheala 's avonds ook nog in een restaurant om extra geld te verdienen, en nu dit. Er is denk ik maar één oplossing: vakantieplannen blijven maken. Vooruit kijken naar de zomer en naar volgende winter. Gewoon boeken, annuleren kan altijd nog. Bij Unterlutaschghof is dat zelfs gratis.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.