Skip to navigation Skip to main content

Zell am See in kerstsferen

“Frohe Weihnachten! Ho Ho Ho!” klinkt het als ik langs de kraampjes loop. Elk jaar opnieuw geniet ik van de kerstmarkt. De sfeer, de lichtjes, de muziek, de knisperende sneeuw, de geur van glühwein, heerlijk. Het is kerst ten top. De grote weihnachtsbaum in het centrum van Zell am See, de verdwaalde kerstman op zijn ski’s, de bekende deuntjes die je uit elke winkel hoort klinken. Zell am See is de hele winter door een mooi, authentiek dorpje. Het autovrije centrum, het uitzicht op de Schmitten aan de ene kant en het Zeller meer aan de andere kant, maken dit dorp tot één van mijn favoriete wintersportbestemmingen. En met kerst dus nog net een beetje méér..

Sfeervolle Zeller Adventzaubermarkt

Van 21 november tot 24 december is de sfeervolle Zeller Adventzaubermarkt geopend: de houten stalletjes bieden vers gebakken weihnachtskekse, gebrande noten, heerlijke glühwein en ander kerstvertier aan. Een brandende vuurkorf, live muziek op de markt, de Oostenrijkers in lederhose en dirndls. Wat een sfeertje! Als je door het dorp loopt kom je diverse keren zangkoren tegen, die rond deze periode het Christbaumsingen of Weihnachtsingen ten gehore brengen. Op 25 december vindt het jaarlijkse Christbaumtauchen plaats. Een grote opgetuigde kerstboom wordt ‘gedoopt’ in het meer, direct naast het Grand Hotel. Om de boom heen zwemmen duikers met fakkels. Wat nou precies de gedachte achter dit evenement is, weet ik na al die jaren nog niet. Maar mooi is het wel!

Als een echte Santa-Claus!

De volgende dag sta ik weer lekker op de ski’s. Elke dag een ander skigebied, maar ’s avonds gezellig weer terug in ons ‘eigen’ vertrouwde hotel in Thumersbach. Ook het hotel ademt kerst door de versieringen. Het lijkt wel of dat in Oostenrijk altijd net nog een stapje verder gaat dan bij ons. Op kerstavond vindt vanaf 17:00 uur ’s middags het Weihnachtsconcert plaats. Na het concert schuiven we aan tafel voor een heerlijk Gala-buffet. En na het buffet vertrekken alle ‘einheimischen’ naar de kerk, naar de kerst-mis. Natuurlijk is daar ook plaats voor toeristen. Maar ik kies voor wat anders: een ritje in de arrenslee. Achter de paarden aan schuift de koets door de verse sneeuw. We rijden door de kleine dorpjes als een echte Santa-Claus!

Rodelen mag niet ontbreken

Ook het avondje rodelen mag deze week niet ontbreken! Op een ouderwetse houten slee ‘rütschen’ we de berg af, bijna 2 kilometer naar beneden… de kou in mijn gezicht, de wind in mijn haren, koude vingers om het glaasje schnaps. En een glimlach op mijn gezicht. Frohe Weihnachten!

Ook zin om de kerstsfeer in Zell am See te beleven? Ga mee met de Salzburger Super Skisafari van 20 – 29 december 2013, te boeken op www.snowexperience.nl