13 november 2013 door Lisa in 'Wedstrijdsport''

Ski wedstrijd

Terwijl de ochtenddauw buiten plaatsmaakt voor regen, stappen in Landgraaf meer dan 60 Nederlandse toppers de sneeuwhal in. Helmen gaan op, beenkappen worden omgebonden en startnummers gaan over de hoofden: de racers maken zich klaar voor de Nederlands Kampioenschappen Indoor Skiën.

Al om kwart voor negen, als er verder nog bijna niemand op de piste is, gaan de deelnemers in groepjes naar boven om de allesbeslissende slalom van vandaag te bezichtigen. Ruim vijfentwintig rode en blauwe palen zijn vandaag het strijdtoneel om de felbegeerde titel. Door middel van een knock-outsysteem waarbij twee skiërs het tegen elkaar opnemen wordt uiteindelijk de winnaar bepaald. De racers zijn dan ook gebrand op succes.

Support is ook topsport

Gelukkig staan de racers er niet alleen voor. Vanaf binnen kijken ouders, vrienden, opa's en oma's en andere familieleden gespannen vanachter een groot glazen raam de piste op. Ze zitten nog net niet met hun neuzen tegen het glas gedrukt. Als er iemand naar beneden komt, hoor je binnen bijna niets. Vuisten worden gebald en er ontstaat wit rondom de knokkels; zo spannend vindt iedereen het. Als er iemand met een goede tijd over de finish komt, worden de vuisten in de lucht gegooid en ontsnapt er een kreet van ontlading. Iedereen leeft mee met dit jaarlijkse evenement. Ook Finn Blok (2003) vindt het spannend wat haar zus Milou vandaag gaat doen. Finn zit niet binnen, maar staat langs de piste en schreeuwt haar zus en andere skiërs naar beneden. "Ik ben niet zo zenuwachtig als wanneer ik zelf ski, maar ik vind het wel erg spannend", zegt ze.

Spanning

Spannend is de wedstrijd zeker. De verschillen tussen de skiërs zijn vaak klein, soms gaat het zelfs om honderdsten van seconde. De wedstrijd is vroeg in het seizoen en dat maakt het extra spannend. Deelneemster Mandy Dirkzwager (1990) ziet deze wedstrijd vooral als een warmmakertje voor de rest van het seizoen. "Ik ben echt een dieseltje, ik ben later in het seizoen altijd beter in vorm", lacht de Leusdense. Over de vraag of de sneeuwhal nou net zo leuk is als de echte sneeuw, hoeft ze niet lang na te denken: "Ik ski natuurlijk liever in de echte bergen. Maar ik ski het NK Indoor ook voor de gezelligheid. Je ziet hier iedereen weer en dat vind ik leuk. Straks, als het seizoen echt begonnen is, gaat iedereen weer zijn eigen weg."

Ski wedstrijd

Winnen

Naarmate de regen buiten plaatsmaakt voor de zon, neemt de spanning binnen bij -10 toe. De vijf beste dames en zes beste heren hebben zich door het knock-outsysteem gevochten en maken zich op voor de finalerun. De spanning maakt plaats voor vreugde of verdriet wanneer de deelnemers met hun arm vooruit de finish over skiën. Racers die kans maakten op de titel, maar een fataal foutje maakten, komen balend naar beneden. Dit staat in groot contrast met de deelnemers die na het bereiken van de finish niet meer enkel deelnemers zijn, maar Nederlands Kampioen(e) Indoor Skiën. Vreugde, blijdschap en grote glimlachen vullen de ijskoude hal. Op een mooi seizoen!

Foto's: NSkiV/Edo Jungerius.

Lisa was nog maar 2 jaar oud toen ze voor het eerst op de ski’s werd gezet. Na diverse wintersportvakanties stortte zij zich op de wedstrijdsport en reisde heel Europa door voor internationale FIS-wedstrijden.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen