9 november 2013 door Joris in 'Reisverslagen''

Erik Østlie - Voss

Een wintersportvakantie in Noorwegen wint aan populariteit. Al vanaf begin november zijn de bergen er met sneeuw bedekt en die sneeuwgarantie houdt aan tot begin mei. Een lang skiseizoen dus. En dat in alle rust, want files naar bestemmingen of wachtrijen bij de skiliften komen nauwelijks voor in het land waar wintersporten is uitgevonden. Je vindt er kleinschalige, familievriendelijke skidorpen met brede pistes en uitdagende funparken voor freestylers. Lees hier waarom skiën in Noorwegen een must-do is!

Lang skiseizoen

De winter in Noorwegen is een ware happening. Tegen de muren van sommige huizen staan vaak de ski’s het hele jaar klaar. Logisch, want de winter duurt hier lang genoeg. Noorwegen heeft het langste wintersportseizoen van Europa en je kunt hier dan ook van half november tot begin mei gegarandeerd genieten van sneeuw. Door het stabiele winterklimaat heeft de sneeuw een uitmuntende kwaliteit.

Gratis skiën voor kinderen tot 7 jaar

In alle skigebieden in Noorwegen is veel aandacht voor kinderen. Er zijn niet alleen uitstekende voorzieningen speciaal voor de jonge wintersporters, maar er zijn ook rustige plaatsen waar zij in alle veiligheid kunnen oefenen. Voor kinderen tot 7 jaar is het gratis skiën, mits zij een helm dragen. Een helm is vaak gratis verkrijgbaar bij de skihuur. Ook de kindercrèches zijn van goede kwaliteit, zij werken met een systeem waarbij je de kinderen per uur kunt achterlaten. Zo bepaal je zelf hoe lang je ze onderbrengt bij gediplomeerde begeleiders.

Hoog niveau

Noorwegen heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Zoals je van de Noren mag verwachten tref je er kwaliteit in de ruimste zin van het woord. Heerlijke authentieke Noorse maaltijden, fijne accommodaties, moderne skiliften, ruime en rustige pistes voor elk niveau en goede preparatie van de sneeuw.

Nabijheid van de fjorden

Het Noorse landschap geeft het skiën in Noorwegen een extra dimensie. Ruige, indrukwekkende bergen, uitgestrekte bossen, bevroren watervallen en meren. Wie echt iets bijzonders wil doen wat in andere landen niet kan: skiën in het fjordengebied van Fjord Noorwegen. Bind in de ochtend de ski’s onder en stap in de middag aan boord van een ferry om rond te varen in een nauw en diep fjord. Een onvergetelijke ervaring! De skigebieden Voss en Stranda liggen in Fjord Noorwegen en het is zeker een aanrader om naast het skiën eens een bezoekje te brengen aan de nabije fjorden.

Daniel Rönnbäck

Als je eenmaal boven bent wil je bijna niet meer naar beneden - een prachtig uitzicht in Voss (Foto: Daniel Rönnbäck)

Accommodatie dichtbij de piste

Noorwegen heeft vele knusse en comfortabele accommodaties. Een houten huisje of appartement nabij de piste is er de normaalste zaak van de wereld. Vanaf de voordeur kun je dus direct je ski’s onderbinden en genieten. Vooral voor ouders met kinderen is dit ideaal, heerlijk om niet eindeloos te hoeven sjouwen met de uitrusting. Aan het einde van de dag kun je bijkomen in de sauna, die vaak tot de standaarduitrusting van je accommodatie behoort.

Volop ruimte en rust op de pistes

Hoewel wintersport in Noorwegen steeds populairder wordt, is er geen sprake van massatoerisme zoals in het Alpengebied. Juist de combinatie van grootse natuur en kleinschalig comfort is erg prettig, zeker om als gezin van te genieten. Je hebt alle ruimte om relaxt af te dalen en ondertussen te genieten van het mooie uitzicht. En veiligheid staat bij de Noren voorop, niets wordt aan het toeval overgelaten.

Erik Østlie

Ruime en rustige pistes in Voss (Foto: Erik Østlie)

Makkelijk bereikbaar

Er zijn diverse mogelijkheden om af te reizen naar Noorwegen, het land is in wezen erg dichtbij. Vanaf Schiphol brengt KLM je dagelijks rechtstreeks naar Oslo, Bergen of Ålesund. Wil je Noorwegen liever per auto ontdekken? Er zijn diverse ferryverbindingen om uit te kiezen. Color Line vaart vanaf het Duitse Kiel naar Oslo, deze tocht duurt 20 uur. Tijdens de reis kun je genieten van de luxe faciliteiten op het schip. Wil je tijd besparen? Pak dan de Color Line ferry vanaf Hirtshals naar Larvik, deze reis duurt slechts een kleine 4 uur. Vanaf Larvik is het maar een paar uur reizen naar de meeste Noorse skigebieden. Ook Fjord Noorwegen is goed te bereiken: met de ferry van Fjord Line vaar je rechtstreeks naar Bergen of Stavanger.

Credits foto boven: Erik Østlie - Voss

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen