4 november 2019 door Thijs in Alpenweer

Wat een zondag hebben we achter de rug! In de west- en zuidalpen was sprake van een heuse sneeuwdump. In het hooggebergte in delen van Frankrijk en Italië is een flink pak sneeuw gevallen. Aan de noordkant van de Alpen, in Oostenrijk, viel minder sneeuw. Maar hier komt morgen verandering in!

Pak sneeuw voor de west- en zuidalpen

Gisterochtend begon het in het oosten van de Franse Alpen en westen van de Italiaanse Alpen flink te sneeuwen. In skigebieden als Espace San Bernardo, Via Lattea en Courmayeur liepen de hoeveelheden in korte tijd zeer op. Lokaal is meer dan een halve meter verse sneeuw gevallen. Langzaam maar zeker trok deze depressie naar het oosten, waarna het ook in Zwitserland en de Dolomieten begon te sneeuwen. Gisteren stond er op veel plekken in Oostenrijk een stevige storm. Op de Stubaier Gletscher was de wind zo hevig, dat de liften gesloten bleven. In Oostenrijk heeft het afgelopen nacht ook gesneeuwd, er is zo’n 10 centimeter gevallen.

Webcam La Rosiere
Flink pak verse sneeuw op de Petit St Bernard bij La Rosière

30 tot 50 cm sneeuw in Oostenrijk

Morgen, dinsdag, is Oostenrijk aan de beurt voor een vers pak sneeuw. Bovendien wordt lucht boven Oostenrijk kouder, waardoor de sneeuwgrens rond de 1300 meter komt te liggen. De grootste hoeveelheden worden verwacht in het oosten van Tirol en het westen van het Salzburgerland. 30 tot 50 centimeter sneeuw is lokaal niet uitgesloten. Naarmate de week vordert blijft het weerbeeld wisselvallig. Het blijft voor langere tijd koud en iedere dag is er kans op neerslag. Door de lagere temperaturen, kunnen op veel plekken ook de sneeuwkanonnen weer gaan draaien.

Morgen gaat er nóg meer verse sneeuw vallen in Tauplitz
Webcam Gurgl
Verse sneeuw in Gurgl! Van 20 t/m 24 november staat hier de Snowplaza Ski Opening Gurgl op het programma! Kom jij ook!?

Valt er al sneeuw in het Sauerland?

In het Sauerland moet de eerste sneeuwvlok van het nieuwe seizoen nog vallen. In Winterberg en Willingen is het zeer wisselvallig weer en valt er de nodige neerslag. Momenteel is het helaas nog net iets te warm voor sneeuw. Richting het weekend zien we de temperatuur dalen en komt deze ’s nachts weer onder het vriespunt te liggen. 

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.