29 oktober 2013 door Kirsten in 'Skigebieden onder de loep', Reisverslagen''

Arosa

Hoog boven de wolken tuur ik het dal in. Onder mij ligt Arosa, nog half verscholen onder een deken van dichte nevel. Achter mij ligt Lenzerheide. Het dorp zelf zie ik niet, daarvoor zijn de bergen te hoog en de mist te dik, maar ik moet maar op mijn gids vertrouwen. We staan bij de nieuwe kabelbaan die in december opengaat. Hierdoor worden de twee dorpen met elkaar verbonden en ontstaat er een superskigebied. Het grootste in Graubünden, met meer dan 200 km aan skiplezier. Vanaf december is het niet meer Arosa of Lenzerheide, maar Arosa-Lenzerheide. Toch hebben de twee dorpen een totaal verschillend karakter en wordt het misschien nog een moeilijke keus of je dit jaar in Arosa of Lenzerheide wilt verblijven.

Zoek de verschillen

Wil je meer doen dan skiën en ook uitstapjes maken naar andere dorpen? Dan is Arosa waarschijnlijk niet zo geschikt voor je. Arosa ligt afgezonderd in een dal, zonder doorgaande weg. Om Arosa te bereiken moet je eerst 360 haarspeldbochten overleven (wel leuk voor adrenalinejunks of Top-Gear) of een uur met de trein naar Chur (hoofdstad van Graubünden). Niet een heel gemakkelijke plek om te bereiken dus. Het voordeel hiervan is wel dat het dorpje zeer rustig is, dankzij het gebrek aan doorgaand verkeer. De bergen om Arosa heen geven het gevoel dat je inderdaad op een eindstation bent aangekomen. Weg van alle stress en hallo schone lucht! Lenzerheide daarentegen voelt levendiger aan, juist dankzij een doorgaande weg. Veel dagjestoeristen uit Zurich (ligt hier 1½ uur rijden vandaan) komen en gaan. In de winter is het hier altijd druk en gezellig. Ook kan je vanuit Lenzerheide eenvoudig andere dorpjes ontdekken of een middagje naar Chur gaan.

Kerkje Arosa

Verboden te trouwen

Als je meer van het ‘bergdorp’ gevoel houdt, dan valt de keuze waarschijnlijk op Arosa. Het Zwitserse dorpje ontstond al in 1300 en in het oude gedeelte van Arosa (Innerarosa) zien we daar nog veel van terug. Denk aan de typische Zwitserse bergchalets, oud en donker geworden door de vele jaren heen. Ook staat er een oud kerkje, heel idyllisch boven op een heuvel. Het Bergkirchli geeft Arosa een pittoresk uiterlijk. Veel toeristen besloten daarom ook spontaan om er te gaan trouwen, maar helaas is de priester het zat om toeristen te ontvangen voor het ja-woord in zijn kerk. Mocht je toch trouwneigingen krijgen en dit in Arosa willen doen, dan kan dat in de kerk gelegen in het centrum. Tegenover de kerk – op een andere heuvel – staat het Heimatmuseum. Dit is het oudste huis van Arosa en sommige kamers zijn nog net zo ingericht als toen. Een aardige oude dame geeft je er graag een rondleiding. Lenzerheide is een ‘nieuwer’ dorp en is uitgegroeid tot een echte vakantieplek. Heerlijk gelegen aan een meer, veel zon op de pistes en de bereikbaarheid zorgt ervoor dat Lenzerheide al snel populair is geworden bij de stadsmensen, die er eventjes tussen uit willen. Lenzerheide voelt op dit moment aan als het nieuwe St. Moritz, maar dan zonder het ‘zien en gezien worden’. In Lenzerheide komen de ‘rich en famous’ om te genieten van de rust en onbekendheid, maar ongemerkt begint Lenzerheide een mix te worden van glamour en een klassiek skidorp.

In deel twee van dit verhaal - dat je hier donderdag kunt lezen - gaan we wat meer in op het nieuwe skigebied en het nachtleven.

Wintersport is mijn grote hobby. Ik ga ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en hou van alles wat met skiën te maken heeft. Mijn enthousiasme probeer ik op het weblog van Snowplaza over te brengen!

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen