14 oktober 2019 door Thijs in Nieuws

Er lijkt definitief een lift te komen vanuit Allemond naar Oz-en-Oisans. Hierdoor hoeft men voortaan niet meer met de auto richting een hoogte van 1350 meter te rijden, maar kan er gewoon in het dal in een 10-persoons gondel gestapt worden. Door de komst van de Eau d'Olle Express, die in december 2020 moet openen, wordt Allemond een stuk aantrekkelijker als bestemming voor een wintersport in het skigebied van Alpe d’Huez.

Éindelijk een skilift in Allemond?!

Allemond wordt in de zomer veel bezocht door wielrenners die bekende cols als de Alpe d’Huez, Col du Galibier en Col du Glandon komen beklimmen. Tijdens de wintermaanden valt Allemond door de ligging in het dal en het ontbreken van een skilift buiten de boot. Of men rijdt door naar Vaujany/Oz-en-Oisans of men kiest ervoor om in het levendige L’Alpe d’Huez te overnachten. De komst van de 10-persoons Eau d'Olle Express richting Oz-en-Stations moet hier verandering in gaan brengen. Ook door de toenemende drukte op de bergweg, de natuurlijke risico’s en de extreme weerssituaties heeft men ervoor gekozen om het dal met Oz te verbinden middels een skilift. De kosten voor de aanleg van de Eau d'Olle Express tussen Allemond en Oz bedragen 15,3 miljoen euro.

Dalstation vlakbij de stuwdam in Allemond

Iedereen die wel eens in Allemond is geweest kent de stuwdam. Het dalstation (727 m) van de Eau d'Olle Express moet net onder de stuwdam, achter de camping komen te liggen. Ook komen er in het dalstation meerdere faciliteiten voor wintersporters. Door de ligging aan de rivier de Eau d'Olle, die belangrijk is voor de drinkwatervoorziening, is men extra voorzichtig wat betreft bescherming van de natuur. 

Cijfers & feiten van de nieuwe 10-persoons Eau d'Olle Express in Allemond

Bergstation: Oz-en-Oisans Lengte: 2905 m
Hoogte bergstation: 1385 m Hoogteverschil: 658 m
Snelheid: 5 m/sec. Tijd: ca. 8 min.
Gondelcapaciteit: 10-personen Capaciteit: 2000 pers./uur
Aantal cabines: niet bekend Plaats: Allemond

Bergstation Eau d'Olle Express in Oz-en-Stations

Het bergstation (1385 m) van de Eau d'Olle Express komt net boven het hart van skistation Oz-en-Stations te liggen. Op het punt waar diverse pistes elkaar kruizen en waar de Poutran en L’Alpette kabelbanen vertrekken komt het nieuwe bergstation. Zo wordt de doorstroming in het skigebied, voor skiërs van ieder niveau, gegarandeerd. Er wordt nog onderzocht of het mogelijk is om een (verticale of schuine variant op rails) lift aan te leggen vanuit het centrum van het dorp richting het bergstation. Dit zou de lift en de pistes ook vanuit de lager gelegen gedeeltes van Oz optimaal bereikbaar maken. Zowel bij het ontwerp van het dal- als het bergstation is veel gebruik gemaakt van natuursteen, hout en glas.

Voordelen

  • Ontwikkeling van Allemond als wintersportbestemming
  • Nieuwe impuls voor het (4 seizoenen) toerisme en de lokale economie
  • Vermindering wegverkeer tussen Allemond en Oz
  • Veilige, snelle, milieuvriendelijke verbinding tussen dal en berg
Impressie bergstation Eau d'Olle Express
(Foto: © YouTube / Siepaveo.fr)

Meer informatie over Oz-en-Oisans

Oz-en-Oisans is een van de minder bekende dorpen van het skigebied van L'Alpe d'Huez. Het is een rustig, familievriendelijk dorp dat vrijwel volledig bestaat uit houten chaletgebouwen. Door de ligging tussen de bomen voelt het sfeervol aan en het centrum is alleen toegankelijk voor voetgangers. Oz en Oisans is klein en compact gebleven, waardoor voorzieningen als liften, restaurants, winkels, het zwembad of de klimmuur altijd op loopafstand liggen. Oz bestaat overigens uit twee gedeeltes, Village (860 m) en Station (1350 m). Alleen Oz-en-Station beschikt over skiliften met toegang tot het skigebied.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen