19 augustus 2019 door Thijs in Nieuws

Ook in het hart van Oostenrijk kan gewoon geskied worden. Mariazell ligt tussen Salzburg en Wenen, op de grens van Steiermark en Niederösterreich. Boven het dorp ligt skigebied Bürgeralpe, dat over net iets meer dan 10 kilometer aan pistes beschikt. Komend seizoen kun je vanuit Mariazell in de nieuwe 8-persoons gondel Bürgeralpe Express stappen. In dit weblog meer informatie over de Bürgeralpe Express en Mariazell als wintersportbestemming.

Van 150 naar 800 personen per uur

De aanleg van de Bürgeralpe Express in Mariazell is hoognodig, aangezien de oude lift al meer dan 90 jaar in gebruik is en een capaciteit van slechts 150 personen per uur heeft. Na een lange periode van plannen en voorbereiden waren de initiatiefnemers daarom maar wat blij, toen men begin juni kon beginnen met de bouw. De nieuwe Bürgeralpe Express krijgt 21 8-persoons cabines, waarmee per uur 800 wintersporters richting de pistes vervoerd kunnen worden. Lange wachttijden behoren hiermee tot de verleden tijd. De kosten voor de aanleg van de Bürgeralpe Express, die in december 2019 moet gaan draaien, bedragen 7,2 miljoen euro.

Cijfers & feiten van de nieuwe 8-persoons Bürgeralpe Express in Mariazell

Bergstation: Bürgeralpe Lengte: 1441 m
Hoogte bergstation: 1251 m Hoogteverschil: 373 m
Snelheid: 5 m/sec. Tijd: ca. 06:03 min.
Gondelcapaciteit: 8-personen Capaciteit: 800 pers./uur
Aantal cabines: 21 Plaats: Mariazell

Bergstation gondel in nieuwe Bergarena

De nieuwe Bürgeralpe Express moet een nieuwe impuls geven aan het zomer- en wintertoerisme in het Mariazeller Land. Naast de aanleg van de lift, staat ook de bouw van de Bergarena op de agenda. Dit gebouw vormt niet alleen het bergstation van de nieuwe lift, maar onder hetzelfde dak komt ook een berggasthof. Aan de andere zijde komen diverse attracties voor jong en oud. Zo komt er onder andere een tubing-glijbaan, speeltuin en reuzenschommel waarmee zes personen 15 tot 25 meter boven de grond kunnen schommelen. Op het 600 m² grote dakterras kunnen concerten en evenementen worden georganiseerd. De voltooiing van het Bergarena project, dat 3,8 miljoen euro kost, staat gepland voor 2020.

Dalstation van de Bürgeralpe Express
Dalstation van de Bürgeralpe Express (Foto: © Mariazeller Bürgeralpe Seilbahnbetriebs GmbH)

Wintersport in het Mariazeller Land

Mariazell (868 m) is niet alleen populair als zomer- en wintersportbestemming. De stad wordt ook gezien als bedevaartsoord vanwege de Basiliek van de Geboorte van de Maagd Maria. Het is de belangrijkste bedevaartkerk van Oostenrijk en één van de meest bezochte Mariale heiligdommen in Europa. Wintersport in het Mariazeller Land speelt zich af op drie skibergen: Mariazeller Bürgeralpe, Gemeindealpe Mitterbach en Annaberg. In totaal heb je hier net iets minder dan 40 kilometer aan pistes tot je beschikking. Skigebied Mariazeller Bürgeralpe ligt tussen de 868 en 1267 meter hoogte en is zeer geliefd bij families. Op de Bürgeralpe ligt onder andere een 1700 meter lange rodelbaan, drie fijne berghutten (Berggasthof, Edelweisshütte en Bartelbauerhütte) en winterwandelroute ‘Drei-Seen-Blick’. Voor een 6-daagse skipas voor de skiregio ‘Schiland Voralpen’ betaal je € 170,-.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.