9 september 2019 door Thijs in Nieuws

Het Lechtal behoort niet tot de bekendste wintersportregio’s van Oostenrijk. Deze onontdekte, rustige wintersportregio in Tirol ligt tussen Steeg en Forchach en wordt doorkruist door de rivier de Lech. In het Lechtal liggen diverse kleine skigebiedjes met een handjevol pistes. Een daarvan is de Jöcheslpitze boven het plaatsje Bach en hier wordt momenteel gewerkt aan de bouw van een nieuwe 8-persoons gondel.

Nieuwe Jöchelspitzbahn in Bach

Het is goed nieuws dat ook kleine skigebieden nog altijd hun hoofd boven water weten te houden en innoveren. Op de Jöchelspitze boven Bach in het Lechtal wordt een nieuwe lift aangelegd naar de Sonnalm (1800 m). Voortaan hoeven skiërs, wandelaars en paragliders niet meer in de trage 2-persoons stoeltjeslift te stappen, die er al meer dan 40 dienstjaren op had zitten. Voor een bedrag van 6,6 miljoen euro wordt er een nieuwe 8-persoons gondel aangelegd waarmee de ritduur wordt verkort van 15 minuten naar ruim 6 minuten. Volgens de huidige mode op het gebied van gondels krijgen de 22 cabines een antracietgrijze kleur. Mocht de capaciteit van 1200 personen per uur te laag zijn, dan kunnen er nog extra gondels aan de kabel worden gehangen.

Cijfers & feiten van de nieuwe 8-persoons Jöchelspitzbahn in het Lechtal

Bergstation: Sonnalm Lengte: 1685 m
Hoogte bergstation: 1768 m Hoogteverschil: 553 m
Snelheid: 5 m/sec. Tijd: ca. 06:10 min.
Gondelcapaciteit: 8-personen Capaciteit: 1800 pers./uur
Aantal cabines: 22 Plaats: Bach

Opening aan het einde van de zomer

In maart is men begonnen met het demonteren van de oude stoeltjeslift. Pas halverwege juni kon men verder met de sloop van het berg- en dalstation. Aan de bouw van de Jöchelspitzbahn hangt een strakke planning aangezien men in september de lift al wil openen. In het nieuwe dalstation komen ook kassa’s en andere voorzieningen voor wintersporters. Het bergstation, dat naast berghut Sonnalm komt te liggen, krijgt een garage voor de cabines. Beide stations krijgen een gevel van hout, waardoor deze goed bij de omgeving passen.

Turbulent verleden van de Jöchelspitzbahn

De 2-persoons Jöchelspitzbahn werd in 1979 in gebruik genomen en heeft een turbulent verleden achter zich. In 2007 werd de lift overgenomen door het liftbedrijf van Warth om een faillissement te voorkomen. Met de nieuwe eigenaar uit Vorarlberg kon het voortbestaan van de lift worden gewaarborgd en konden de werknemers (8 tijdens de winter) aan de slag blijven. De Jöchelspitzbahn is zeer belangrijk voor de regio en dat zorgde dan ook voor brede steun voor de nieuwbouw van de lift. Zowel de gemeente, het toerismebureau als de deelstaat Tirol zijn partners van het project.

Wintersport op de Jöchelspitze in het Lechtal

De Jöchelspitze in Bach is het grootste skigebied van het Lechtal. Je hebt hier vijf kilometer aan pistes tot je beschikking die tussen de 1200 en 1800 meter hoogte liggen. Sneeuwkanonnen zorgen dat de pistes altijd in topconditie kunnen worden gehouden. Het is een ideaal skigebied voor families en kinderen kunnen hier in alle rust leren skiën. Naast de Jöchelspitzbahn, die een rode en een blauwe dalafdaling ontsluit, is er in het dal een babylift, waar de eerste meters op de ski’s gemaakt kunnen worden. Voor een welverdiende (lunch)pauze kun je naar de Sonnalm (bij het bergstation) of de Lechtaler Hexenkessel (bij het dalstation). Een dagkaart voor volwassene kost € 34,- en kinderen betalen € 21,-. Andere plekken om te skiën in het Lechtal zijn de Gföllberglift in Holzgau, de Knittel liften in Elbigenalp en de liften in Stanzach.

Klik op de pistekaart om deze te vergroten

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.