5 april 2019 door Thijs in Nieuws

De afgelopen 48 uur was het bar en boos in de Alpen. Op woensdag begon het in Frankrijk met sneeuwen en naar verloop van tijd schoof deze depressie steeds verder naar het oosten. Op sommige plekken viel meer dan een meter sneeuw en door de hevige storm waren veel liften gesloten. Inmiddels wordt het allemaal weer wat rustiger, alleen in het oosten van Oostenrijk kan nog wat sneeuw vallen.

Zwitserland: chaos op de wegen en op het spoor

Dat er niet zomaar een beetje sneeuw ging vallen bleek wel uit de waarschuwingen die werden afgegeven door verschillende weerdiensten. Dat deze waarschuwing niet voor niks bleek te zijn werd al snel duidelijk. In het gebied rond het Zwitserse Andermatt (kanton Uri) viel ontzettend veel sneeuw (>100 cm!), waardoor diverse wegen niet meer begaanbaar waren. Op de snelweg A2 konden 300 auto’s en 100 vrachtwagens niet meer verder rijden wegens te slechte omstandigheden. In Graubünden werden diverse passen, zoals de Julierpas, Silvaplana en Malojapas, afgesloten. Zelfs het treinverkeer in Zwitserland kon de massale sneeuwval niet aan en meldde vertragingen en versperringen.

Webcambeelden: sneeuw, heel veel sneeuw >

Andermatt
Inmiddels is het weer prachtig weer in Andermatt (Cungieri)

Italië: 135 centimeter sneeuw in Zuid-Tirol

Later op donderdag verplaatste de sneeuwval zich verder naar het oosten. Ook delen van de Dolomieten in Italië kregen de volle laag, zo praat men in Alta Badia over 80 centimeter verse sneeuw. In Ulten is zelfs 135 centimeter sneeuw gevallen. Problemen konden hierdoor vanzelfsprekend niet uitblijven. De brandweer moest tal van keren uitrukken wegens waterschade, omgevallen bomen en stenen op de weg. Belangrijke bergpassen, zoals de Stelvio, Timmelsjoch, Penser Joch en Staller Sattel, blijven voorlopig nog wel even gesloten.

ColRaiser
Een pak verse sneeuw op de Col Raiser (Val Gardena)

Oostenrijk: föhn, maar ook 50 centimeter sneeuw

De extreme hoeveelheden verse sneeuw gaan aan Oostenrijk grotendeels voorbij. Aan de noordkant van de Alpen houdt de föhn deze depressie tegen. Gevolg is wel dat (gisteren) op veel plekken de liften gesloten waren door de harde wind. In Vorarlberg en het westen van Tirol is rond de 50 centimeter verse sneeuw gevallen. Langzaam trekt de depressie naar het oosten, waardoor er in Steiermark en Karinthië vandaag nog wat kan vallen. Ook de temperaturen schieten weer de lucht in.

Wat een prachtig plaatje uit Gargellen

Frankrijk: meer dan 50.000 mensen zonder stroom

In Frankrijk lag het zwaartepunt van de depressie op woensdag. In de skigebieden in de Isère, Savoie en de Haute-Savoie zijn aanzienlijke hoeveelheden sneeuw gevallen. Ook in Frankrijk leverde de sneeuwval flinke problemen op. Door bomen die op de elektriciteitskabels waren gevallen zaten in de Haute-Savoie 23.000 mensen zonder stroom, in de Savoie zelfs 41.000. Op diverse wegen en spoorlijnen kon in verband met de veiligheid niet gereden worden.

Flaine
In de Franse Alpen (Flaine) is de rust weergekeerd


Webcambeelden: sneeuw, heel veel sneeuw >

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.