25 september 2013 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep', Reisverslagen''

Sonnenkopf

Het skigebied Sonnenkopf ligt vlakbij de “grote jongens” aan de Arlberg, maar is niet te vergelijken met deze uitgebreide en dure skigebieden. Dit kleine en rustige gebiedje is een perfecte plek voor families met kinderen of freeriders die de “poederstress” op de Arlberg willen ontlopen.

Vaak voorbij gereden

Als je vanuit Bregenz naar de Arlberg of Tirol rijdt, kom je langs het skigebied [IL:ATVORA06]. Direct naast de snelweg ligt het dalstation van de gondel die je naar dit gebiedje brengt dat een maximale hoogte heeft van 2300 meter en 31 kilometer aan pistes telt. Overnachten kun je in de plaatsen Dalaas-Wald of Klösterle am Arlberg. Ik was al regelmatig - met volle snelheid - langs dit gebied gereden, maar was toch wel erg nieuwsgierig waar deze lift langs de snelweg toe zou leiden. Tijd dus om de afslag naar Sonnenkopf eens te nemen.

Kids staan te popelen om te gaan skiën

De Sonnenkopf doet zijn naam geen eer aan op de dag dat wij het gebied bezoeken. De sneeuw komt met bakken uit de donkergrijze hemel. Op de parkeerplaats ligt een mooi pak verse sneeuw en er staan slechts enkele auto’s. Eenmaal boven zien we helaas weinig van het uitzicht, maar je hebt ook totaal niet meer het gevoel dat je dicht bij de snelweg zit (dit schijnt op mooie dagen precies zo te zijn trouwens; je ziet en hoort niets van de weg). Bij het bergstation staan groepen kinderen te popelen om te gaan skiën. Terwijl veel ouders direct het bergrestaurant induiken, maakt de sneeuwval de kleintjes niets uit.

Sonnenkopf

Het overzichtelijke Sonnenkopf bij mooi weer

Blauwe piste terug naar het dal

Vanaf het bergstation nemen wij een sleeplift en vervolgens 2 stoeltjesliften naar het hoogste punt van het skigebied. Het zicht is waardeloos, maar de pistes zijn super. Er is bijna niemand en de verse sneeuw kraakt onder de ski’s. Ik kan me voorstellen dat je met mooi weer de pistekaart niet hoeft te pakken in dit overzichtelijke gebied. Rondom het hoogste punt liggen mooie rode pistes en een heerlijke blauwe (nr. 5). Via deze blauwe piste en de blauwe nr. 1 kun je weer helemaal terug naar het dal. Heel leuk dat je de dalafdaling gewoon met de hele familie kunt afleggen.

Vriendelijk geprijsd

Lunchen doen we in het restaurant bij het bergstation. Het is een vrij groot, niet al te gezellig restaurant, maar de prijzen zijn er vriendelijk (net als de prijzen van de skipas overigens) en het eten is goed. Dit restaurant is duidelijk het “meetingpoint” in het gebied. Families komen hier tussen de middag weer samen om gezellig te eten en bij te kletsen. Er zijn nog twee restaurants in het skigebied, die wat kleiner en gemoedelijker zijn. Beneden aan de dalafdaling ligt de Kelo Bar waar het gezellig is tijdens de après-ski aan het eind van de middag.

Sonnenkopf

De enige zwarte piste in het gebied leidt naar deze bijzondere skibrug

Freeriden

Maar [IL:ATVORA06] is niet alleen populair bij families. Ook off-piste liefhebbers weten dit gebied te waarderen. Er zijn veel mogelijkheden naast de pistes en tussen de bomen. En het grote voordeel is dat het er niet druk is, dus de verse sneeuw is niet binnen een paar uur verspoord. Wij pakken een paar korte stukjes, maar gezien het slechte zicht zijn de mogelijkheden wat beperkt.

Freeride Sonnenkopf

Even snel de poeder in als er een beetje zicht is

Nog een keertje terug

Wij waren maar 1 dag in [IL:ATVORA06] en we hebben genoten van de mooie afdalingen en super sneeuw. Maar ik wil zeker nog eens terug om dit knusse skigebied te beleven met mooi weer en uitzicht. Een echte “geheimtipp” voor families en freeriders, maar ook erg geliefd bij de locals.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen