27 februari 2019 door Thijs in Materiaal

De ski-industrie staat nooit stil. Jaar na jaar voeren de bekende merken weer innovaties door, verbeteren ze de technieken en komen ze met nieuwe designs. Veel nieuwe ski’s worden al een half jaar voor de seizoensstart gepresenteerd op de ISPO in München. In dit weblog hebben we de nieuwste topmodellen op een rijtje gezet.

Dit zijn de beste ski’s van 2019/2020

De ISPO is de grootste vakbeurs voor de (winter)sportindustrie. Jaarlijks worden begin februari in München de nieuwste ontwikkelingen gepresenteerd op het gebied van sport, fitness en outdoor. De meest innovatieve producten worden onderscheiden met een ISPO-award. Een van deze awards is voor de Völkl Deacon 85. Ook diverse kleinere fabrikanten vielen in de prijzen. Zo brengt G3 een toerski met magneten op de markt. Blizzard heeft volgend seizoen een stabiele, maar zeer makkelijk te sturen damesski in het assortiment.

All-mountain: Völkl Deacon 84

(Foto: © Völkl)

Een van de beste all-mountain ski’s van het komende seizoen is de Völkl Deacon 84. De ski is ontwikkeld voor mensen die op zoek zijn naar een veelzijdige ski voor alle omstandigheden. Dit betekent dat deze ski geschikt is om mee op de piste te skiën, maar ook om mee door de diepe sneeuw af te dalen. Bijzonder is de nieuwe binding, die dankzij het Lowride-systeem dichter bij het sneeuwoppervlakte ligt. Hierdoor heb je een nog betere controle over de ski’s.

Carving: Atomic Redster X9 Widebody

(Foto: © Atomic)

Nadat de Atomic Redster serie afgelopen seizoen al niet meer in het rood was, maar in het felgroen, is er nu de volgende wijziging. De Atomic Redster X9 komt in een ‘Widebody’ versie. Dit betekent dat het midden van de ski met 75 mm iets breder is. De ski behoudt de gebruikelijke harde, precieze ski-eigenschappen van de Redster ski, maar is daarnaast ook gemakkelijker te skiën bij wisselende pistecondities. Deze carveski neigt hierdoor naar een all-mountain ski.

Dames: Blizzard Black Pearl

(Foto: © Blizzard)

De Black Pearl serie van Blizzard is al beschikbaar. Voor het skiseizoen 2019 / 2020 wordt de serie uitgebreid met een nieuw model. De Black Pearl is voortaan ook verkrijgbaar met een middenbreedte van 82 mm. Dit is 6 mm minder dan de geliefde grote zus, die 88 mm ski onder de binding heeft. Blizzard belooft dat de ski eenvoudig valt te sturen, maar dat deze tevens geschikt is voor gevorderde skiërs. Het ontwerp van de ski is ook aangepakt.

Freeride: Renoun Citadel

(Foto: © Renoun)

De Citadel van Renoun heeft een ISPO Gold-Award in de wacht gesleept. De kern van de ski is voorzien van een niet-Newtoniaanse vloeistof. Dit betekent dat het materiaal afhankelijk van de belasting en snelheid anders reageert. Dit moet de ski bij hoger snelheden stabieler maken en trillingen verminderen. Volgens de ISPO-jury is deze ski hierdoor de meest stabiele full-carbon ski ter wereld, die ook betrouwbaar is tijdens bochten op de piste.

Toerski: G3 FINDr

(Foto: © G3)

Met merk G3 heeft onder toerskiërs een lange reputatie. Ook de FINDr serie is niet nieuw. Het model voor 2019/2020 heeft een ISPO award ontvangen vanwege de magnetische contactpunten. Op toerski’s worden soms bindingen zonder skistoppers gemonteerd. Dit maakt de ski lichter, maar ook moeilijker te dragen aangezien je de ski’s niet aan elkaar kunt bevestigen. G3 heeft als oplossing twee magneten bedacht, die de ski’s op hun plek houden. De stabiele ski-eigenschappen van de uit carbon vervaardigde ski zijn behouden gebleven.

All-mountain: Deneriaz Dual'D

(Foto: © Deneriaz)

De Dual’D van de Franse fabricant Deneriaz is bijzonder innovatief. De handgemaakte all-mountain ski heeft een zachte, houten kern (walnoot- en essenhout), die aan beide zijdes wordt ondersteund door een sterk materiaal. De ski wordt hierdoor vergeleken met een catamaran. Vanwege de bijzondere structuur beschikt de Dual'D over een linker- en een rechterski.

Test de ski’s van seizoen 2019/2020

Hoewel veel van deze ski’s nog niet op de markt zijn, kun je de nieuwste modellen wel al testen. Zo organiseert Intersport van 24 tot 30 maart 2019 onder de naam ‘Alpenglühen’ een testival in Obertauern. Van 26 tot 28 april 2019 kun je ski’s testen tijdens het Glacier Spring Festival op de Kitzsteinhorn/Maiskogel – Kaprun.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.