7 september 2013 door Miranda in 'Nieuws', Aankondigingen''

Arosa-Lenzerheide

Zwitserland heeft er vanaf dit seizoen een superskigebied bij. Arosa en Lenzerheide worden met elkaar verbonden door de bouw van een nieuwe gondel, waardoor er een skigebied ontstaat met 225 km pistes. Momenteel wordt er flink doorgewerkt om de nieuwe lift begin december te kunnen openen. Een lang gekoesterde droom van de Zwitsers gaat hiermee in vervulling.

Discussie

Net als bij het verbinden van andere skigebieden in de Alpen ging aan de bouw van de nieuwe lift ook in Arosa en Lenzerheide een lange discussie (40 jaar!) vooraf. Na veel tegengas ging de natuurbescherming uiteindelijk door de knieën voor een gondellift. Oorspronkelijk was het plan om twee stoeltjesliften te bouwen, maar dit zou te schadelijk zijn voor de natuur. De nieuwe gondel zal de in Arosa gelegen Hörnli verbinden met de Parpaner Schwarzhorn in Lenzerheide, waardoor de zogenaamde Oost-Westverbinding zal ontstaan. Daarnaast wordt een nieuwe stoeltjeslift Heimberg - Motta - Urdenfürggli gebouwd, een belangrijke schakel in het verbinden van beide skigebieden.


Spectaculair gezicht: steunpilaren van de stoeltjeslift onder een helicopter.

Grootste skigebiede van Graubünden

Direct na het skiseizoen 2012/2013 is men in april begonnen met de bouw van dit enorme project dat in totaal 35 miljoen Zwitserse Franken zal gaan kosten. Door het verbinden van de skigebieden van Arosa (70 km pistes) en Lenzerheide (155 km) wordt het nieuwe skigebied in één klap het grootste skigebied van Graubünden en komen ze met stip binnen in de Top 10 van grootste skigebieden in Zwitserland. Een belangrijke ontwikkeling voor het toerisme, want het gebied hoopt nu veel nieuwe bezoekers trekken.


Blik op de bouwplaats van de gondellift.

Nieuwsgierig

Hoewel ik niet altijd voorstander ben van het verbinden van skigebieden, ben ik toch wel nieuwsgierig geworden. Misschien deze winter eens in kijkje gaan nemen in Arosa-Lenzerheide. En jij? Ben jij er wel eens geweest? Wat vind je van deze nieuwe verbinding?

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.