Skip to navigation Skip to main content

Seizoensafsluitingen in de Alpen 2013

Nu de maand april is aangebroken dienen de eerste seizoensafsluitingen in de Alpen zich aan. Vrijwel ieder skigebied organiseert wel een event waarbij het wintersportseizoen wordt afgesloten. Van grote muziekoptredens tot bijzondere wedstrijden in het skigebied. Het is een ideaal moment om nog een laatste keer naar de bergen te gaan. Het weer is aangenaam, je kunt profiteren van aantrekkelijke aanbiedingen en ook nog eens een bijzonder event bijwonen. Snowplaza heeft de populairste seizoensafsluitingen op een rijtje gezet.

Snowbombing Mayrhofen 1 tot 6 april

Een muziekfestival in de sneeuw, hoe gaaf is dat! Snowbombing in Mayrhofen is een festival waarbij wintersportplezier en party hand in hand gaan. Een weeklang passeert er een wervelwind aan briljante bands en dj's van wereldklasse de revue in het populaire Mayrhofen. Enkele namen uit het overweldigende aanbod zijn Kasabian, Carl Cox en Rudimental. Wie niet vies is van een feestje en het wintersportseizoen op een spetterende manier af wil sluiten is hier zeker op zijn plaats.

Electric Mountain Festival Sölden 4 en 5 april

4 en 5 april is Sölden het domein van twee Nederlandse top dj’s. Hardwell en Nicky Romero maken hun opwachting tijdens het Electric Mountain Festival. Aan de voet van een twee kilometer lange en één kilometer brede gletsjer brengen zij hun aanstekende beats ten gehore. Op 2282 meter in de Funzone van de Giggijoch is het op 4 april de beurt aan Hardwell. Nicky Romero, die momenteel in de hitlijsten staat met ‘I could be the one’, neemt een dag later plaats achter de draaitafels. Het wintersportpubliek in Sölden staat twee knallende optredens te wachten. De officiële seizoensafsluiting in Sölden vindt plaats van 26 tot 28 april met het Maxxx Mountain Winter Final 2013.

Der Weiße Rausch St. Anton 20 april

Der Weiße Rausch is misschien wel de meest indrukwekkende skirace in de Alpen. Op 20 april staan 200 man klaar voor een acht kilometer lange race over (on)geprepareerde pistes. De wedstrijd begint op de top van de Valluga (2811 meter) en vervolgens moeten de skiërs zo snel mogelijk beneden zien te komen. Na een kilometer dalen zit er echter een stuk in dat weer enkele meters omhoog loopt. De eerste skiërs kunnen dit stuk overbruggen zonder de ski’s uit te hoeven doen, de rest moet lopen. Zes kilometer later ligt de finish in het centrum van St. Anton am Arlberg. Deze wedstrijd vormt ieder jaar een spectaculaire afsluiting van het skiseizoen in St. Anton. Iedereen kan meedoen, al is er wel een deelnemerslimiet om de veiligheid nog enigszins te waarborgen.

Dutchweek Val Thorens 27 april tot 3 mei

De Dutchweek is een klassieker onder de seizoensafsluitingen. Wat begon als een bescheiden feestje in de sneeuw is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal bekend wintersportevenement van hoog niveau. Van 27 april tot 3 mei is de voertaal in Val Thorens Nederlands. De Dutchweek staat voor heerlijk skiën en snowboarden, veel zon, volle terrassen en bruisende feesten. ’s Middags komt het feest op gang bij de 360 Bar op de piste en ’s avonds zet het feest zich voort in Le Malaysia in het centrum van Val Thorens. Ieder jaar draaien er diverse top dj’s uit binnen- en buitenland. In het verleden waren bijvoorbeeld Sunnery James, Ryan Marciano en Afrojack al te bewonderen in Europa’s hoogstgelegen wintersportplaats.

Top of the Mountain Ischgl 30 april

De bekendste seizoensafsluiting in de Alpen is zonder meer die van Ischgl. Het grote slotconcert op de Idalp lokt aan het einde van het seizoen altijd weer veel wintersporters naar Ischgl. Maar niet voor niks. Door de hoge ligging valt er vaak nog prima te skiën en bovendien kun je dit jaar het concert van Deep Purple aanschouwen. Onder de titel ‘Smoke on the snow’ geeft deze legendarische band op 30 april een uniek concert in een unieke omgeving. Tijdens de 18e editie van het Top of the Mountain Closing concert gaan meer dan 20.000 mensen genieten van hits als ‘Child in time’, ‘Woman from Tokyo’ en ‘Smoke on the water’. Het concert begint om 13.00 uur en op vertoon van je skipas heb je gratis toegang.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.