24 maart 2013 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep', Reisverslagen''

Silvretta Montafon Nova

Gisteren kon je in deel I van mijn reisverslag lezen dat de temperaturen in het Montafon veel te hoog waren. De sneeuw had hier flink onder te lijden en al vroeg in de middag werd het slalommen tussen de hopen sneeuw. Hoe anders is het later in de week. De temperatuur daalt onder het vriespunt en we beleven zelfs een complete sneeuwdag. Dit voelt veel meer als wintersport! Ook in het dal ligt eindelijk een laagje sneeuw wat het wintersportdecor compleet maakt. Tijd om de pistes van Silvretta Montafon Nova te ontdekken.

Silvretta Montafon – Nova

Via de Valiserabahn in St. Gallenkirch-Gortipohl bereik ik het skigebied Silvretta Montafon – Nova. Het skigebied ligt op de flanken van twee bergen die van elkaar worden gescheiden door het Novatal. Het piste-aanbod is in vergelijking met de Hochjoch een stuk uitgebreider. Van brede blauwe pistes tot black scorpions, de meest uitdagende pistes in het skigebied. Een heerlijke piste om de dag mee te beginnen is afdaling nr. 40. Ik heb alle ruimte om mijn bochten te draaien en warm de spieren op voor een lange wintersportdag. Net als veel andere pistes eindigt deze in de ‘kom’ van het Novatal waarvandaan diverse stoeltjesliften vertrekken om je weer bovenaan de piste af zetten.

Op pad met skigids Kurt

Ik heb vandaag de luxe dat ik op pad mag met mijn eigen skigids. Skileraar Kurt heeft alles wat je je bij een skileraar voorstelt. Een vlotte babbel, een vlassig ringbaardje en de karakteristieke rode ski-outfit. Deze geboren en getogen Montafoner praat mij vol enthousiasme bij over alle hotspots van het skigebied. Om de zoveel meter stoppen we omdat hij toch echt even die anekdote over die heerlijk skihut of off-piste middag wil vertellen. Wanneer Kurt niet praat gaat het gas flink open en skiën we naar het volgende punt waar weer een smakelijk verhaal over valt te vertellen.

Novavallei Silvretta Montafon

Black Scorpions

Om een goed beeld van het gehele skigebied te krijgen staat er ook een stukje off-piste op het programma. Naast de Rinderhütte Bahn ligt onder meer een zwarte piste en een ongeprepareerde skiroute. De sneeuwcondities op deze black scorpion (nr. 44) zijn helaas niet optimaal maar toch is het een heerlijk uitstapje. Dat het Montafon ook een ideale bestemming is voor freeriders wordt steeds duidelijker.

Off-piste Silvretta Montafon

Montafon in ontwikkeling

De laatste jaren is het Montafon steeds populairder geworden onder (Nederlandse) wintersporters. Dat de nieuwe liften en voorzieningen hier veel mee te maken hebben staat vast. Het Montafon blijft constant in ontwikkeling om het de wintersporter volledig naar de zin te maken. De nieuwe lift op de Hochjoch die voor komende zomer gepland staat is hier een goed voorbeeld van. Ook het volgende project staat alweer op de agenda. Om de drukte in de Nova vallei te verminderen wordt binnen enkele jaren de Alptobel gondel aangelegd. Aangezien in 2015 in Vorarlberg de Olympische Jeugdspelen plaats zullen vinden, is ook begonnen met de aanleg van een hypermodern skischansen complex.

Skigebied van formaat

De Novazijde van Silvretta Montafon is een zeer uitgebreid skigebied waar iedere skiër zich thuis voelt. Wie op zoek is naar uitdaging vindt die in de vorm van diverse skiroutes en zwarte pistes (nr. 22, 44 en 55 ). Dat de rode pistes in dit skigebied nooit echt lastig worden is goed te merken in de hoek van de Sonnenbahn. Met uitzicht op Gargellen ski je over heerlijke pistes die ook later op de middag nog van een goede kwaliteit zijn (westflank). Wil je echt onbezorgd skiën over brede, glooiende pistes neem dan de Madrisella Bahn (nr. 43 en 42) of ski naar het midden station van de Valisera Bahn (nr. 26 en 21).

Silvretta Montafon Nova

Maart roert z’n staart

Dat het weer in de bergen snel kan omslaan en flink kan verschillen werd tijdens mijn wintersport in het Montafon maar weer eens goed duidelijk. In het begin van de week kwam het kwik in de buurt van de tien graden terwijl de temperatuur later in het week weer ver onder het vriespunt dook. Als het op de berg sneeuwt wil dat nog niet zeggen dat dat in het dal ook het geval is. Terwijl ik boven in het skigebied genoot van een heerlijke ‘sneeuwdag’ bleek bij terugkomst in het dal dat daar niets gevallen was. De wolk bleef zichtbaar boven het skigebied hangen en gunde pas aan het eind van de middag het dal ook wat sneeuw. Qua weer een week van uitersten, gelukkig heeft het skiplezier er geen moment onder geleden.

Met dank aan:
Vorarlberg Tourismus
Silvretta Montafon

Grote verschillen in het Montafon

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen