Skip to navigation Skip to main content

Week van uitersten in het Montafon deel I

Op wintersport gaan in maart heeft zo zijn voordelen. De prijzen zijn lager, de pistes een stuk rustiger en het weer vaak heerlijk zonnig. Over de eerste twee punten hadden wij in het Montafon vorige week geen klagen. Het weer was daarentegen zeer wisselvallig. Het temperatuurverschil tussen het begin en het einde van de week zou zomaar 20 graden geweest kunnen zijn. Van warm met een voorzichtig schijnend zonnetje naar winterse buien met temperaturen ver onder het vriespunt. Het weer heeft een heerlijke week echter totaal niet in de weg gezeten.

Geen sprake van winter

Bij aankomst in het Montafon kleurt het dal compleet groen. De sjalen en mutsen kunnen nog even in de koffer blijven aangezien het alles behalve winters aanvoelt. Helaas valt er van het zachte weer niet echt te genieten aangezien een dik wolkendek zich in het Montafon genesteld heeft en niet van plan is weg te gaan. Ook de slee van mijn neefjes en nichtjes kan voorlopig in de hoek blijven staan aangezien er van sneeuw vrijwel geen sprake is in het dal. Het webcambeeld en het uitzicht op de draaiende Zamangbahn in Schruns stelt mij gerust. Boven op de berg is er gelukkig nog wel sprake van winter.

Is de lente in aantocht?

In mijn wintersportoutfit loop ik naar de lift terwijl in de naastgelegen wei de eerste bloemen al voorzichtig beginnen te bloeien. Het kleine stukje wandelen is verantwoordelijk voor de eerste zweetdruppels op mijn rug terwijl ik nog geen meter geskied heb. In de lift krijgen we niet direct het teken dat het met de sneeuwcondities op de berg wel goed zit. Het duurt erg lang voor we de sneeuwgrens passeren maar eenmaal boven openbaren de witte pistes zich. Ik blijf het een vreemde gewaarwording vinden dat de verschillen tussen dal en berg zo groot kunnen zijn.

De gloednieuwe Hochalpila Bahn op de Hochjoch

Vorarlbergs grootste skigebied

Silvretta Montafon is met 155 kilometer aan piste het grootste skigebied van Vorarlberg. Het bestaat uit de delen Nova en Hochjoch die vorige winter met elkaar zijn verbonden door middel van de Grasjochbahn. Bij bovenkomst op de Hochjoch moet je nog wel even geduld hebben voor je eindelijk je eerste afdaling kunt maken. Eerst dien je nog de verouderde Sennigrat en Kreuzjoch stoeltjesliften te nemen. In de toekomst wordt dit probleem echter verholpen door de aanleg van een nieuwe gondelbaan. De lift die tijdens de Floriade in Venlo boven het expoterrein zweefde, is inmiddels afgebroken om komende zomer op de Hochjoch opnieuw te worden opgebouwd. Een kabelbaan hoort immers thuis in de Alpen.

Nike Snowpark Motafon

De sneeuw op de flanken van de 2520 meter hoge Hochjoch is deze ochtend nog van een heerlijke kwaliteit. Via enkele brede afdalingen bereiken we het dalstation van de Fredabahn. Hoewel we wegens de hardnekkige bewolking nog niet van de omgeving kunnen genieten hebben we wel een prachtig uitzicht op het gloednieuwe funpark. Het Nike Snowpark Motafon behoort tot de grootste van Oostenrijk en ziet er vanaf een afstand zeer indrukwekkend uit. Laat staan wanneer je loskomt van een van de metershoge kickers…

Uitzicht vanaf de Kreuzjoch

Later op de week als wij de Hochjoch nogmaals aandoen is het weer een stuk beter. Op enkele wolken na heeft de zon vrij spel. Via de nieuwe Hochalpila Bahn, de lift met de oranje cabines, bereik je het hoogste punt van het complete skigebied. Het uitzicht is adembenemend en in de verte valt zelfs de eeuwige sneeuw van Alpenreus Piz Buin te zien. Het mooiere weer heeft echter ook een keerzijde. De sneeuw heeft flink te lijden onder de hoge temperaturen en verandert al vroeg in de middag tot ‘slush’.

Cruisen op de Hochjoch

De Hochjoch beschikt over een aantrekkelijk piste-aanbod waar met name de beginnende en licht-gevorderde skiër zich kan vermaken. Wie naar een uitgebreider piste-aanbod verlangt, zal eerder kiezen voor de Nova zijde. Hoogtepunt van de Hochjoch vormt voor mij de Hochjoch Totale. Vanaf de Hochalpila Grat op 2.430 meter vertrek je voor een dalafdaling met 1700 meter hoogteverschil. Onderweg ski je door ’s werelds langste skitunnel om pas na 12 kilometer in Schruns tot stilstand te komen. Een heerlijke afdaling die ook voor minder ervaren skiërs prima te doen is.

Met dank aan:
Vorarlberg Tourismus
Silvretta Montafon

Verse sneeuw viel er ook op de Hochjoch

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.