21 maart 2013 door Diana in 'Materiaal''

Zit de wintersport er voor dit seizoen alweer op of ben je jezelf alweer aan het voorbereiden op je volgende trip? Als je gaat wintersporten is het belangrijk dat je uitrusting van goede kwaliteit is. Goed materiaal is namelijk onmisbaar. Maar hoe ga je eigenlijk écht goed met je spullen om? De belangrijkste tips om je materiaal goed te onderhouden hebben we voor je op een rijtje gezet.

Hardware

Wanneer je gebruik maakt van huurski’s en –schoenen, zie je zorgvuldig gebruik vaak een beetje door de vingers en dat is best jammer. Want met een afgetrapte, niet goed geslepen ski voelt de piste toch een stuk anders aan. Ook een niet goed passende en/of pijnlijk knellende schoen kan je skiplezier behoorlijk verpesten. Ga dus op zoek naar een uitrusting die goed bij je past als je je eigen ski’s wilt aanschaffen, en ga niet eerder weg dan wanneer je de uitrusting hebt waarmee je helemaal tevreden bent. Voel van te voren ook of je ski's goed geslepen zijn. Met je eigen setje wil je zeker wel een tijdje mee kunnen. Behandel het daarom met zorg, dan zorgt het op de piste ook goed voor jou.

Waxen

Behandel je staalkanten en je base (de onderkant van je ski) met respect en laat het onderhoud over aan kenners op dit gebied. Een laagje nieuwe wax tussendoor schaadt echter zeker niet en is zelf goed te doen. Let wel op de soort wax die je gebruikt, deze moet namelijk goed afgestemd zijn op de conditie en temperatuur van de sneeuw.

Wie de schoen past...

Doe de schnallen van je skischoen altijd meteen weer dicht na gebruik, zo blijft de pasvorm optimaal. Schnal je schoenen dicht in dezelfde vorm die ze hebben wanneer je ze aanhebt, zodat er zo weinig mogelijk rek ontstaat. Après-skiën op je skischoenen is niet aan te raden. Dit zorgt niet alleen voor blauwe tenen bij andere gasten, maar doordat de zool beschadigd heb je ook nog eens de kans dat je anders in je binding komt te staan. Niet doen dus. Kun je aan het einde van de dag toch nog geen afscheid nemen van je hardboot, maak dan gebruik van een rubberen beschermzooltje, dit voorkomt tevens uitglijden. Ski maskis’s zijn handige neopreen covers die je over de schoen heen trekt bij extreme weersomstandigheden. Zo blijft de schoen droog. Vocht in de schoen zorgt voor nare geurtjes en afbreuk aan het materiaal. Haal zo nu en dan je binnenschoen eruit en laat deze een nacht goed drogen op een verwarming.

Een helder zicht

Voor beslagen (ski-)brillen is er een handige antimist-spray op de markt. Deze moet je echter nooit aan de binnenkant van je bril sprayen, zo voorkom je beschadigingen in het glas. Vette vlekken of een doffe waas kun je gemakkelijk oplossen door met een stukje krant over je lens te wrijven.

En de rest

Voor het wassen van skikleding, sokken, mutsen etc. geldt, gebruik géén wasverzachter en géén droger voor een optimaal behoud van het materiaal. Alleen donsjassen zijn hierop een uitzondering. Deze varen juist wel in de droogmachine, bij voorkeur samen met een paar tennisballen. Kan je skirugzak ook wel een goed wasbeurtje gebruiken? Stop hem dan gewoon in de wasmachine, daarna kan hij weer prima mee.

Houd je rekening met deze tips, dan mimimaliseer je de kans dat er problemen ontstaan tijdens je vakantie en heb jij op je volgende wintersportvakantie de beste uitrusting die je je maar kan wensen!

Tot haar 16e jaar had Diana nog nooit op de lange latten gestaan, maar dat heeft ze daarna ruimschoots ingehaald. In 2008 haalde ze haar eerste skilerarendiploma en St. Anton werd haar thuisbasis.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen