10 maart 2013 door Joris in 'Stellingen''

Wintersporten in het voorjaar

Waarom in december of januari op winterport gaan? De temperaturen liggen ver onder het vriespunt, je hebt grote kans op sneeuwbuien en het is vaak ook veel drukker op de piste. Ik ga alleen op wintersport in het voorjaar. Onbezorgd skiën in het zonnetje terwijl de sneeuw nog van topkwaliteit is. De massa heeft al geskied in de diverse vakanties waardoor de pistes er heerlijk rustig bijliggen. Bovendien zijn de prijzen voor accommodaties en skipassen vaak een stuk aantrekkelijker. Maart en april zijn uitstekende maanden om in te skiën.

Drukte in het voorseizoen

Bij veel wintersporters begint het alweer te kriebelen zodra de zomer erop zit. De webcams en het weerbericht worden angstvallig in de gaten gehouden om de eerste sneeuw van het seizoen te spotten. Zodra die sneeuw eenmaal gevallen is breekt er paniek uit. Alle skigebieden willen als eerste hun pistes openen en pompen vele miljoenen in kunstsneeuw om dit te kunnen bewerkstelligen. In groten getale vertrekken we vervolgens naar de Alpen om begin december al klappertandend van een half besneeuwde piste af te komen. Voor de open haard in de berghut is het dringen geblazen en de warme choco vloeit rijkelijk om het wintersportpubliek enigszins op te warmen.

Zo hoort wintersport te zijn

Hoe anders is dit in het voorjaar. Vriendelijke temperaturen in plaats van ijzige kou. Meters aan sneeuw in plaats van centimeters. Na de voorjaarsvakantie neemt de drukte op de piste af en is de sfeer in het skigebied een stuk relaxter. Je heb alle ruimte om je bochten te draaien en wachttijden bij de lift komen haast niet voor. Tijdens de drukke maanden is het nog wel eens vechten voor een schnitzel en een plekje in het bergrestaurant maar ook hier is in het voorjaar geen sprake van. Onbezorgd genieten van het zonnetje dat inmiddels al behoorlijk aan kracht begint te winnen. Vergeet de zonnebrand niet!

Voorjaarswintersport St. Anton

Aantrekkelijke voorjaarsaanbiedingen

Daarnaast kun je in het voorjaar profiteren van aantrekkelijke aanbiedingen. Aangezien de hotels en vakantiehuizen in de laatste maanden van het wintersportseizoen niet vol geboekt zitten, kun je hier vaak voor een prima prijs overnachten. Ook de prijzen voor skipassen liggen in het naseizoen een stukje lager. Als je geen schoolgaande kinderen hebt is dit een uitstekende manier om voordeliger op wintersport te gaan.

Het skiseizoen begint pas in maart

Voor mij is het skiseizoen pas net begonnen! Terwijl veel wintersporters hun ski’s alweer opgeborgen hebben op zolder staan die van mij juist vers in de wax. Klaar voor een heerlijke zonnige wintersport in het voorjaar. Wat is jouw mening over de stelling ‘ik wintersport alleen in het voorjaar’? Ski jij liever op de eerste verse sneeuw of wacht je net als ik tot de temperaturen aangenamer zijn en de pistes rustiger?

Zonnig skiën in het voorjaar

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.