Skip to navigation Skip to main content

Hoe overleef ik de krokusvakantie?

4459 - Hoe overleef ik de krokusvakantie? (1)

Nadat we de carnavalsvakantie in het zuiden van Nederland en een gedeelte van Duitsland gehad hebben is het nu tijd voor twee weken krokusvakantie. Massaal trekt wintersportend Nederland richting de Alpen om te genieten van de sneeuw, met als gevolg grote drukte tijdens jouw wintersport. Met een paar handigheidjes hoef jij in ieder geval geen last te hebben van de drukte.

Vroeg uit bed

Er zijn weinig wintersporters die de eerste lift naar boven nemen. Jij moet er dus voor zorgen dat je op tijd bij de gondel staat en voor de drukte al lekker boven op de berg bent. Bij de eerste paar liften die je tegen komt zal nog niemand zijn en de eerste sporen op de piste zijn die van jou.

Sleepliften

Een nachtmerrie voor veel skiërs en snowboarders maar een super uitvinding voor jou die sleepliften. Zijn de wachttijden bij de gondels en stoeltjesliften al aan het oplopen dan zul je bij de meeste sleepliften nog niemand tegen komen.

Meestal staan er geen lange wachtrijen bij de sleepliften...

Planning

Zo rond 10:00 uur zijn de meeste skiërs en snowboarders op de berg aangekomen en is het aansluiten bij de liften en oppassen op de pistes. Tijd voor een korte pauze. Laat de drukte zich verspreiden en na een klein half uurtje zijn de meeste rijen al een stuk korter. Tussen 12:00 uur en 13:00 uur lopen de bergrestaurants vol en nemen de meeste wintersporters pauze. Jij kan nog even door, want tijdens je eerste koffiepauze had je mooi tijd voor een kleine snack. De pistes zijn leeg en de restaurants helemaal vol, prima! Wanneer het rond 13:00 uur drukker begint te worden in het skigebied is het tijd voor de lunch. Er is genoeg plek in het restaurant, want de meeste mensen zijn al weer aan het skiën of snowboarden. Na de lunch doe je het rustig aan want na 15:00 uur vertrekken de meeste wintersporters richting hun hotel of duiken ze de après-ski in. Jij hebt nog een heel uur voor je waarin het steeds rustiger zal worden.

Tussen 12.00 en 13.30 uur gaan de meeste wintersporters lunchen

Les

Het geldt niet voor alle wintersportgebieden, maar les nemen kan naast het technische voordeel ook heel veel meer kilometers en minder stress opleveren. Speciale zij-ingangen maken het mogelijk om samen met een privé-leraar de rijen te omzeilen en zonder te hoeven wachten direct door naar boven te gaan. Voor kinderen geldt vaak dat zij ook in groepsverband niet hoeven te wachten in de lange rijen. Informeer hiernaar bij de lokale skischool.

Geduld

Vergeet niet waarom je uren lang in de auto hebt gezeten. Je wilt je vakantie doorbrengen in de bergen, genieten van vrienden en familie en je werk een dikke 1000 kilometer achter je laten. Kom je tijdens het skiën of snowboarden in de drukte terecht zoek dan een plekje aan de zijkant en wacht een paar tellen. Ineens is het een stuk rustiger en kun je je weg vervolgen. Zie het wachten in de rij niet als iets vervelends, maar als een onverwacht moment van rust.

Slecht weer is goed weer

Het sneeuwt en het is koud dus is het voor jou tijd om zo snel mogelijk de berg op te gaan. Veel wintersporters zullen het op zo’n dag rustiger aan doen en er misschien zelfs voor kiezen om helemaal niet te gaan skiën of snowboarden. Zeker als de weersvoorspelling de volgende dag een stuk beter is, heb jij vandaag de pistes voor je alleen. Ga op zoek naar een klein restaurant, want de grote zitten helemaal vol.

Met slecht weer is het vaak lekker rustig op de pistes

Kleine gebieden

Neem jij genoegen met wat minder, dan kun je er voor kiezen om te gaan wintersporten in een klein gebied met slechts enkele liften en pistes. Zeker wanneer zo’n gebied in de buurt van een groter skigebied ligt, zal het zelfs in de krokusvakantie aangenaam rustig blijven.

Jasper werkt als Landes-skileraar in Gerlos en is eigenaar van webshop

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.