21 februari 2013 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep', Reisverslagen''

Obertauern

Afgelopen week was ik in Obertauern in het Salzburgerland. Eerlijk gezegd waren mijn verwachtingen vooraf niet heel hoog. Oké, aan sneeuw meestal geen gebrek daar “ganz oben”, maar verder dacht ik aan een sfeerloos hoteldorp aan een doorgaande weg, met een relatief eenvoudig skigebied. Maar zowel het dorp als het skigebied hebben mij positief verrast!

Praktisch wintersportdorp

Obertauern heeft als slogan: “wo der Schnee zu hause ist”, en daarvan blijkt niets gelogen. Langs hoge sneeuwmuren rijden we naar het dorp dat op ruim 1700 meter ligt. En hoewel het dorp inderdaad voornamelijk langs de doorgaande weg ligt, geeft de sfeervolle bebouwing het dorp toch wel een gezellige uitstraling. Het is een zeer praktische wintersportplaats: bijna alle accommodaties liggen direct bij de pistes en liften. Verder vind je er natuurlijk veel sportzaken, restaurants en ook zijn er behoorlijk wat après-ski bars waar het vanaf het eind van de middag gezellig is. Dat het feest best lang doorgaat in Obertauern blijkt als we ’s nachts een paar keer wakker “gezongen” worden door “vrolijke” wintersporters.

Obertauern

Het dorp ligt centraal in het skigebied

Niet alleen gemakkelijk

Het skigebied van Obertauern telt zo’n 100 km pistes, waarvan het grootste gedeelte blauw gekleurd is. Beginners en minder geoefende skiërs hebben veel mogelijkheden direct bij het dorp waar heerlijke brede glooiende afdalingen liggen. Toch is het skigebied absoluut niet alleen maar gemakkelijk. Vanaf de 7 hoogste toppen “Super Seven” in het skigebied leiden mooie afdalingen voor gevorderde skiërs terug naar het dal. Daarnaast zijn er een aantal pittige skiroutes bij o.a. de liften Gamsleiten 2 en de Hundskopf. Absolute aanraders, zeker bij een pak verse sneeuw.

Obertauern

Er zijn mooie glooiende blauwe pistes, perfect voor beginnende skiërs

Tauernrunde

Het meest bekend in het skigebied is de Tauernrunde. Deze route leidt je door het hele skigebied en langs alle bergen rondom het dorp. De route kun je in 2 richtingen afleggen en de gemiddelde skiër zal de ronde in een halve dag kunnen doen. Onderweg kom je langs gezellige hutten en heb je prachtige uitzichten. De bergen rondom Obertauern behoren misschien niet tot de hoogsten van de Alpen, maar ze zijn zeker ruig en imposant. Vanaf sommige toppen kun je bij mooi weer de hoogste berg van Oostenrijk – de Grossglockner – zien, maar ook het uitzicht op het Dachsteinmassief is de moeite waard.

Obertauern Taurnrunde

De Tauernrunde is een perfecte route voor de gemiddelde skiër

Meer dan alleen skiën op de piste

Naast skiën kun je in Obertauern ook langlaufen, rodelen, snowbiken en snowkiten. Ook voor off-pisteliefhebbers is er genoeg te doen rondom Obertauern. Wij zijn een ochtend op pad geweest met een Zwitserse skileraar Oscar die na meer dan 16 jaar lesgeven in het gebied alle afdalingen op zijn duimpje kent. En hoewel de meeste afdalingen al behoorlijk verspoord waren, heeft hij ons naar plekken gebracht waar nog niemand geweest was. Een klim van ongeveer 25 minuten – te voet – naar de top van de Hundskopf leverde ons de beste afdaling van de dag op. We mochten onze sporen zetten in een ongerepte dikke witte deken!

Hundskopf

Te voet naar de top van de Hundskopf

Sneeuwzeker en familievriendelijk

Obertauern kent een lang skiseizoen, vanaf vroeg in de winter tot mei kun je er skiën. En hoewel het afgelopen week hoogseizoen was, hebben we nergens echt lang hoeven wachten. Ook de drukte op de pistes viel reuze mee. Ik begrijp al die Nederlandse families wel die afgelopen zaterdag arriveerden in het dorp. Je bent hier verzekerd van sneeuw, de kinderen kunnen er prima leren skiën en de oudere kids kun je gerust “zelfstandig” het skigebied in laten gaan. Je komt nl. altijd weer in het dorp uit, ideaal. Kortom, een erg leuk skigebied en het dorp is van alle gemakken voorzien!

Obertauern

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen